canon-hanscke-berlin-hero

Στο Βερολίνο, το πάρτι συνεχίζεται παρά την απειλή για το κλείσιμο των κλαμπ
#pursuitoftheshot

Το Βερολίνο είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο για τη νυχτερινή του ζωή, από το θρυλικό Berghain έως τα αυτοσχέδια πάρτι. Ωστόσο, η έντονη νυχτερινή ζωή της πόλης απειλείται, καθώς η έλλειψη χώρων προκαλεί συνεχή αύξηση των ενοικίων. Αρκετά κλαμπ έκλεισαν τους προηγούμενους μήνες και πολλά ακόμη αναμένεται να ακολουθήσουν. Αυτή η ιστορία εξετάζει ένα μικρό κομμάτι της νυχτερινής ζωής στο Βερολίνο, εστιάζοντας στα άτομα που την κάνουν τόσο έντονη – από αυτούς που βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν έως εκείνους που εργάζονται τη νύχτα.

Από το σουίνγκ, τη σάλσα και τα καμπαρέ έως το τάνγκο, τους διεμφυλικούς και την techno, το Βερολίνο έχει να προσφέρει κάτι σε όλους.

Hannibal Hanschke 1

Κάθε νύχτα χιλιάδες Βερολινέζοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται σε δημοφιλείς περιοχές όπως το RAW, έναν παλιό χώρο επισκευής τραίνων καλυμμένο με γκράφιτι στην ανατολική πλευρά της πόλης, που ήταν κάποτε υπό το κομμουνιστικό καθεστώς αλλά σήμερα φιλοξενεί κλαμπ, μπαρ και μια πισίνα με αμέτρητες υπαίθριες μπυραρίες.

Εκεί, σε αποθήκες και υπόστεγα που βρίσκονται κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, οι άνθρωποι χορεύουν σε ρυθμούς reggae, punk rock, dancehall, hardcore, metal, rap, hip-hop και techno σε κλαμπ με ονόματα όπως Cassiopeia και Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

"Η νυχτερινή ζωή στο Βερολίνο είναι κάτι σαν μια μεγάλη περιπέτεια. Κάθε μέρα μπορείς να εξερευνήσεις κάτι νέο", δήλωσε ο Richard Shawn, ένας Βρετανός που ζει μόνιμα στο Βερολίνο.

Hannibal Hanschke 3

Για τη Nico Brodersen, υπεύθυνη ασφάλειας στο Bassy Club, αυτό που μετράει είναι οι άνθρωποι.

"Είναι υπερβολικοί, άγριοι, ελεύθεροι και ασταμάτητοι – μπορεί να ξεχάσεις τα ονόματά τους αλλά ποτέ τα πρόσωπά τους", είπε για εκείνους που συχνάζουν στα κλαμπ του Βερολίνου τα βράδια.

Hannibal Hanschke 4

Υπάρχει ανησυχία για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό σε μια πόλη όπου τα ενοίκια και οι ανάγκες για χώρους μεγαλώνουν διαρκώς καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός. Αρκετά κλαμπ έκλεισαν πρόσφατα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα.

Στο Prenzlauer Berg, μια περιοχή στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό τμήμα που μετατράπηκε σε παράδεισο για τη διοργάνωση πάρτι μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τα παράπονα για τον θόρυβο οδήγησαν στο κλείσιμο μερικών χώρων.

Οι κάτοικοι μιλάνε για το "Clubsterben" ή "θάνατο των κλαμπ".

Hannibal Hanschke 5

Ένα από τα πρόσφατα θύματα βρίσκεται στην ανατολική περιοχή του Friedrichshain – ένα κλαμπ με το όνομα Pogo Tussy, το οποίο θα κατεδαφιστεί για τη δημιουργία χώρου για νέα διαμερίσματα.

"Είναι πολύ λυπηρό που πρέπει να κλείσουμε μετά από 13 χρόνια, αλλά έτσι είναι τα πράγματα", δήλωσε η Simone Braun, πρώην ιδιοκτήτρια του κλαμπ.

Hannibal Hanschke 6

Προς το παρόν, όμως, το πάρτι συνεχίζεται σε πολλά σημεία της πόλης.

Για τους φανατικούς της techno, μια νύχτα στο θρυλικό κλαμπ Berghain είναι απαραίτητη – αν μπορέσουν να μπουν. Οι ουρές που φτάνουν τα εκατό μέτρα είναι συνηθισμένο θέαμα έξω από το παλιό εργοστάσιο ρεύματος. Οι ντόπιοι μικροπωλητές κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας μπύρες σε αυτούς που περιμένουν.

Hannibal Hanschke 7

Για όσους δεν καταφέρουν να μπουν, υπάρχουν άφθονες εναλλακτικές λύσεις. Τι θα λέγατε για το Salon Zur wilden Renate – ένα κλαμπ που απλώνεται σε αρκετούς ορόφους μιας παλιάς πολυκατοικίας; Ή το About Blank – ένα κλαμπ όπου το πάρτι ξεχύνεται στον κήπο; Ή το Sisyphos, σε ένα πρώην εργοστάσιο σκυλοτροφών;

Hannibal Hanschke 8

Σε ένα εκκεντρικό κλαμπ με χαμηλό φωτισμό που ονομάζεται Insomnia, ορισμένοι από τους θαμώνες αλλάζουν τα καθημερινά τους ρούχα με λάτεξ ή δερμάτινα σύνολα στα αποδυτήρια δίπλα στην είσοδο, ενώ άλλοι γδύνονται εντελώς και χάνονται μέσα στη δίνη του πλήθους. Κάποιοι κάνουν σεξ απροκάλυπτα, υπό τους ήχους της εκκωφαντικής μουσικής.

"Εδώ οι άνθρωποι μπορούν να αφεθούν εντελώς και να πραγματοποιήσουν τα κρυφά τους όνειρα. Ξεπερνάμε τα όρια. Σχεδόν ο μόνος σημαντικός κανόνας είναι πως το όχι σημαίνει όχι!" είπε η Dominique, που διευθύνει το κλαμπ Insomnia με το σύζυγό της.

Hannibal Hanschke 9

Σε άλλα κλαμπ, drag kings και queens παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους με δυνατή ντίσκο μουσική.

Hannibal Hanschke 002

Από την άλλη, όσοι προτιμούν να περάσουν τη νύχτα σε απλά ή πιο κοσμοπολίτικα μπαρ, στον γεμάτο ζωή δρόμο Simon-Dach-Strasse στο Friedrichshain θα βρουν μπαρ και εστιατόρια με τραπέζια και καρέκλες στα πλακόστρωτα πεζοδρόμια.

Για φαγητό μπορείτε να επιλέξετε μεξικάνικες, μεσογειακές και ασιατικές γεύσεις ή –δεδομένου ότι είμαστε στη Γερμανία– ένα Currywurst, το οποίο είναι φέτες χοιρινού λουκάνικου με σάλτσα από κέτσαπ και κάρυ.

Κείμενα: Michelle Martin· επεξεργασία: Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003