Action-Racing-Kart.jpg

Τρόποι απόδοσης της κίνησης σε στατικές εικόνες

Τα σημαντικότερα στοιχεία κατά τη φωτογράφιση σκηνών δράσης είναι η καταγραφή της έντασης, της κίνησης και της αίσθησης της ταχύτητας. Ωστόσο, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι είναι πώς να κάνουν αισθητή αυτήν την κίνηση σε μια στατική εικόνα.

Η υψηλή ταχύτητα κλείστρου είναι απαραίτητη για να παγώσετε τη δράση και να καταγράψετε ευκρινείς εικόνες. Ωστόσο, για παράδειγμα, η φωτογράφιση ενός αυτοκινήτου που κινείται με 300 χλμ./ώρα χρησιμοποιώντας πολύ υψηλή ταχύτητα κλείστρου θα έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα όπου το αυτοκίνητο θα φαίνεται στατικό. Είναι πολύ δύσκολο για τον θεατή να αισθανθεί οποιαδήποτε κίνηση στη συγκεκριμένη εικόνα.

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο σχετικά με την πανοραμική μετατόπιση, μια τεχνική με την οποία μπορείτε να μειώσετε την ταχύτητα κλείστρου και να ακολουθείτε το θέμα σας κατά τη λήψη. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο να αποδώσετε την αίσθηση της κίνησης, αλλά είναι κατάλληλος μόνο για ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να έχετε καλά αποτελέσματα σε κάθε λήψη.

Φωτογράφιση με φακό EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, ταχύτητα κλείστρου 1/800 δευτ., διάφραγμα f/5.6 και ISO200. Εστιακή απόσταση 300mm

Στο παραπάνω παράδειγμα, εξετάστε το κοντινό πλάνο στους τροχούς του καρτ. Η μείωση της ταχύτητας κλείστρου στα 1/800 δευτ., που εξακολουθεί να είναι μια πολύ υψηλή τιμή, κατέγραψε την περιστροφή των τροχών. Αν και είναι πολύ διακριτικό, αυτό το εφέ επηρεάζει σημαντικά την τελική εικόνα, ιδιαίτερα κατά την εκτύπωση των εικόνων σας σε μεγάλο μέγεθος.

Χρησιμοποιώντας τις αρχές της πανοραμικής μετατόπισης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ταχύτητα κλείστρου για να αποδώσετε την αίσθηση της κίνησης χωρίς να καταφύγετε σε μια λήψη με πλήρη εφαρμογή της τεχνικής, δοκιμάζοντας να μειώσετε την ταχύτητα κλείστρου από 1/1000 δευτ. σε 1/640 δευτ. Ακόμη και αυτή η μικρή μείωση στην ταχύτητα κλείστρου μπορεί να προσθέσει ένα ανεπαίσθητο θάμπωμα στα στοιχεία του θέματός σας που κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, όπως οι περιστρεφόμενοι τροχοί ενός αυτοκινήτου ή τα άκρα στις φτερούγες ενός πουλιού. Επίσης, υιοθετήστε τη συνήθεια της παρακολούθησης του θέματος μέσα από το σκόπευτρο κατά τη λήψη. Ακόμα και σε πιο υψηλές ταχύτητες κλείστρου μπορεί να καταγράψετε μια ανεπαίσθητη κίνηση από αυτήν τεχνική και, φυσικά, είναι απαραίτητη όταν επιλέγετε χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου.

Εκτός από τη μεταβολή της ταχύτητας κλείστρου, υπάρχουν και άλλες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποδώσετε την αίσθηση της κίνησης. Αναζητήστε το βασικό στοιχείο δράσης στη διοργάνωση. Στο παράδειγμά μας, είναι πολύ ωραίο να φωτογραφίσετε ένα μεμονωμένο καρτ στην πίστα, αλλά η λήψη δύο οχημάτων ενώ προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερη θέση υποστηρίζει την ιδέα ότι υπάρχει γρήγορη κίνηση και δράση στη σκηνή.

Λήψη με ISO400, 1/1250 δευτ., f/5.6 στα 200mm
ISO400, 1/1600 δευτ., f/5.6

Κοιτάξτε αυτά τα δύο παραδείγματα που τραβήχτηκαν με διαφορά λίγων γύρων. Δείτε πώς η γλώσσα του σώματος των οδηγών διαφέρει στη δεύτερη εικόνα συγκριτικά με την πρώτη. Η αίσθηση του αγώνα είναι παρούσα, παρόλο που οι ταχύτητες των καρτ και οι ρυθμίσεις της μηχανής είναι παρόμοιες.

Εκτός από τα στοιχεία της ανταγωνιστικής δράσης, αναζητήστε χαρακτηριστικά της διοργάνωσης που συμβαίνουν εξαιτίας της ταχύτητας και της κίνησης: ο καπνός από τα ελαστικά, τα κύματα στα σπορ του υδάτινου στοιχείου, η σκόνη ή η λάσπη που ανασηκώνεται στις ιπποδρομίες, είναι όλα παραδείγματα τρόπων με τους οποίους μπορείτε να αποτυπώσετε την ιδέα της κίνησης.

Λήψη με ISO200, 1/1600 δευτ., f/5.6 στα 200mm και με φακό EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Στην παραπάνω εικόνα, την αίσθηση της κίνησης αποδίδει ο καπνός που δημιουργήθηκε από το έντονο φρενάρισμα. Ο εγκέφαλός σας γνωρίζει ότι αυτό δεν συμβαίνει στα ακινητοποιημένα οχήματα και έτσι σας πληροφορεί ότι υπάρχει γρήγορη κίνηση στη συγκεκριμένη λήψη. Αυτή η εικόνα έχει μετατραπεί σε ασπρόμαυρη. Διαβάστε αυτήν την ενότητα για να μάθετε τους λόγους.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια αίσθηση κίνησης στην εικόνα σας, ανάλογα με τον τρόπο που θα συνθέσετε το κάδρο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα:

Λήψη με ISO100, 1/10 δευτ., f/8 στα 24mm

Αυτή η λήψη έγινε με ταχύτητα 1/30 δευτ. και μερική πανοραμική μετατόπιση που δημιουργεί ελαφρό θάμπωμα στην εικόνα και αποδίδει όμορφα την αίσθηση της κίνησης. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε πώς το καδράρισμα μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αίσθηση της κίνησης. Στην πρώτη εικόνα, τα θέματα έχουν τοποθετηθεί σε σφικτό κάδρο και η μηχανή είναι οριζόντια ως προς τον ορίζοντα. Στο δεύτερο παράδειγμα έχουμε προσθέσει λίγο περισσότερο χώρο μπροστά για να κινηθούν οι οδηγοί, γεγονός που ενισχύει περισσότερο το μήνυμα ότι βρίσκονται σε αγώνα και ότι υπάρχει δράση στη σκηνή. Στην τελευταία φωτογραφία προσθέσαμε κλίση στην εικόνα δημιουργώντας μια διαγώνια σύνθεση. Επειδή οι άνθρωποι συσχετίζουν τις διαγώνιες γραμμές με την κίνηση, το αποτέλεσμα δημιουργεί ακόμη πιο έντονη αίσθηση της δράσης.

Ενημερωθείτε

Προσεχώς: Βλέποντας τον κόσμο χωρίς σκόπευτρο.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο

  • Canon
  • YouConnect
  • Εκμάθηση
  • Τρόποι για να αποδώσετε την αίσθηση της ταχύτητας σε μια φωτογραφία – Εκπαιδευτικά μαθήματα Canon