Joseph Penney

Οι ήχοι των προαστίων του Παρισιού
Του Joseph Penney

Η περιοχή του Seine-Saint-Denis, στο βορειότερο άκρο του Παρισιού, φιλοξενεί μια γενιά ατόμων των οποίων οι οικογένειες μετανάστευσαν από πρώην γαλλικές αποικίες για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γαλλίας μετά τον πόλεμο. Είναι επίσης η πιο φτωχή αστική περιοχή της Γαλλίας.

Ωστόσο, ενώ πολλοί από τους κατοίκους εδώ έχουν περιθωριοποιηθεί, τα προάστια της Γαλλίας έχουν αναδείξει μερικούς από τους πιο διάσημους σύγχρονους ηθοποιούς, καλλιτέχνες και μουσικούς, όπως ο ηθοποιός Omar Sy και ο κωμικός Jamel Debbouze, που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις δικές τους μάχες ενάντια στα καθιερωμένα στερεότυπα.

Ο 25χρονος ράπερ Ichon, γιος μεταναστών από το Καμερούν που μεγάλωσε στο Montreuil, μια γειτονιά του Seine-Saint-Denis, θέλει η μουσική του να ξεπεράσει τα όρια που χωρίζουν το μητροπολιτικό Παρίσι και τα παραμελημένα προάστια της πόλης.

Joseph Penney

"Έχω φίλους με τους οποίους μεγάλωσα μαζί εδώ που, όταν τους είπα ότι ήμουν στο Παρίσι αντέδρασαν με θαυμασμό, λες και ήταν κάτι πολύ σημαντικό", λέει ο ίδιος. "Θεωρούσαν ότι το Παρίσι δεν ήταν για αυτούς. Αλλά εγώ νομίζω ότι η επιλογή είναι δική σου."

Η μουσική του Ichon συνδυάζει τη ραπ με άλλα είδη. Εκτός από τη μουσική, του αρέσει η μαγειρική, ένα πάθος που κληρονόμησε από τους γονείς του, οι οποίοι έχουν ένα εστιατόριο στο Montreuil.

Joseph Penney

"Η ζωή είναι ένα μουσικό βίντεο. Κατά κάποιο τρόπο, όλα είναι ψεύτικα. Επιλέγεις την εικόνα σου. Επιλέγεις τη ζωή σου, το μουσικό σου βίντεο", λέει ο Ichon.

Joseph Penney

Ο Worms-T, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από την Αλγερία, είναι άλλος ένας ράπερ από το Seine-Saint-Denis, που οι ντόπιοι αποκαλούν "le 9-3", από τον αριθμό της περιφέρειας που κατοικεί.

Ζει με τη σύζυγό του και τον πατέρα του, παίρνει την κόρη του από το σχολείο καθημερινά και δεν πίνει ούτε καπνίζει· αλλά οι στίχοι του 28χρονου ράπερ είναι γεμάτοι με αναφορές σε έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής στα προάστια.

"Στην περιφέρεια 9-3, οι διαφορετικές κοινότητες είναι πραγματικά ενωμένες. Αν όλοι ασχολούνταν με τη βία, το έγκλημα και το εύκολο χρήμα, θα υπήρχαν μόνο πλούσιοι στην 9-3. Αλλά, όπως λέει, οι πλούσιοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά του περιφερειακού", παραπέμποντας στον αυτοκινητόδρομο που περιβάλλει το μητροπολιτικό Παρίσι.

Joseph Penney

Ο Worms-T ραπάρει για αυτά που γνωρίζει: τα εμπόδια που φέρνει η ζωή στα προάστια, την μπάντα του La Rue La Vraie (Ο αληθινός δρόμος), το έγκλημα και τον στόχο του να ανέβει στην κορυφή της ραπ σκηνής.

Joseph Penney

Οι μελαγχολικοί στίχοι του αναφέρονται στην απειλητική εικόνα που πολλοί Γάλλοι έχουν σχηματίσει για τις τσιμεντένιες κατοικίες, ακόμη κι αν ο ίδιος λέει ότι θεωρεί τα προάστια ένα μέρος για οικογένεια και φίλους.

"Για ποια θέματα θέλουν να ακούν οι άνθρωποι από τα προάστια; Θέλουν να ακούν για τη βία και έτσι ασχολούμαι με αυτό", λέει ο Worms-T. "Είναι σαν να ανοίγεις την καρδιά σου, αλλά η καρδιά σου είναι σκοτεινή. Απορρίπτουμε αυτά που έχουν βάλει στην καρδιά μας."

Joseph Penney

Η μετανάστευση και το θέμα της ταυτότητας είναι καυτά ζητήματα στη Γαλλία, εν αναμονή των προεδρικών εκλογών τον επόμενο χρόνο. Τα αντιμεταναστευτικά κόμματα ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη, όπως και το ακροδεξιό Front National στην ίδια τη Γαλλία.

Οι νέοι καλλιτέχνες της "le 9-3" έχουν διαφορετικές προελεύσεις, αλλά μοιράζονται το αίσθημα της απομόνωσης των προαστίων από τον κορμό της κοινωνίας και την παραποιημένη προβολή από τα μέσα.

Joseph Penney

Η σχεδιάστρια Aisse N'diaye εκφράζει τις μαυριτανικές ρίζες της μέσα από τη σειρά των ρούχων της, που αποκαλεί Afrikanista.

Η τελευταία της συλλογή ονομάζεται "Liberte, Egalite, Affaire de papiers", ένα λογοπαίγνιο με το εθνικό σύνθημα της Γαλλίας και τον αγώνα των μεταναστών για να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα για τη διαμονή τους. Συνδυάζει t-shirt που έχουν τα ονόματα αφρικανικών γειτονιών του Παρισιού και επωμίδες με κόκκινα κρόσσια που φτιάχνονται από υφαντές τσάντες PVC για τα ψώνια.

Joseph Penney

"Οι γυναίκες της Αφρικής είναι δυνατές, έτσι θέλω να δείξω τη δύναμη και την ανεξαρτησία τους – γυναίκες περήφανες για την καταγωγή τους, που ξέρουν πού πηγαίνουν", λέει η N'diaye.

"Είμαι Γαλλίδα. Αλλά σήμερα στη Γαλλία οι άνθρωποι δεν με θεωρούν εξ ολοκλήρου Γαλλίδα... Όταν συμβεί κάτι κακό, ευθύνονται πάντα οι μετανάστες ή οι Μουσουλμάνοι."

Joseph Penney