Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

Η EOS 5D Mark IV στα άκρα της Γης

Η φωτογράφος αποστολών και φωτορεπόρτερ Ulla Lohmann ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν την EOS 5D Mark IV, στη σκληρότερη δοκιμασία που μπορούσε να φανταστεί κανείς. Ανακαλύψαμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε με το πιο πρόσφατο μοντέλο της σειράς 5D της Canon στα ηφαίστεια του Βανουάτου...

Ο Νότιος Ειρηνικός φημίζεται για τα γαλανά νερά, τις παραλίες με λευκή άμμο και τα ρομαντικά, ανέγγιχτα από τον πολιτισμό νησιά. Ωστόσο, αυτό το μέρος του κόσμου έχει και ένα άλλο, πολύ πιο εχθρικό πρόσωπο, και η Ulla Lohmann προτιμά να περνά τον χρόνο της εκεί. Αν κοιτάξετε πολύ προσεκτικά, στην κορυφή ενός από τα πολλά ηφαίστεια που είναι διάσπαρτα στα 82 νησιά του αρχιπελάγους Βανουάτου, ίσως εντοπίσετε τη δική μας ατρόμητη Canon Explorer, με τη μηχανή στο χέρι...

"Βρισκόμουν εκεί για μια δουλειά με μια εταιρεία σνακ", εξηγεί η Ulla. "Μου ζήτησαν να πάω εκεί και με την εμπειρία μου στη φωτογράφιση ηφαιστείων να τραβήξω εικόνες που θα έδειχναν τη νοητή πορεία κάποιου που φτιάχνει καυτερά τσιπς τορτίγιας, από τη δημιουργία έως τη συσκευασία. Φυσικά, όλα είναι μυθοπλασία. Η εταιρεία ήθελε να κάνει έναν παραλληλισμό με το 'καυτερό' συναίσθημα, οπότε πήρα μαζί μου τη μηχανή σε ένα ενεργό ηφαίστειο βάθους 600 μέτρων, όπου βρεθήκαμε μόλις 50 μέτρα από μια ενεργή λίμνη λάβας. Ήταν το πιο ζεστό μέρος που έχω βρεθεί ποτέ και φανταστείτε ότι δεν έτρωγα καν τα τσιπ τους!"

ΚΑΥΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...

Η Ulla είναι πραγματικά περιζήτητη εξαιτίας της εμπειρίας της σε επικίνδυνες καταστάσεις λήψης. Οι μηχανικοί της Canon ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα να διαπιστώσουν την απόδοση της EOS 5D Mark IV σε ακραίες καταστάσεις και θερμοκρασίες, αλλά και την ευκρίνεια με την οποία θα κατέγραφε τη λαμπερή λιωμένη λάβα και τις σκούρες λεπτομέρειες των βράχων με τον νέο αισθητήρα CMOS 30,4 megapixel.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Η Ulla θυμάται: "Η μηχανή έχει πραγματικά βελτιωμένη απόδοση σε λήψεις με υψηλές ρυθμίσεις ISO. Αυτό το μοντέλο υποστηρίζει εύρος ISO 100-32.000 (με δυνατότητα επέκτασης σε 50 έως 102.400). Στη μέση ενός ηφαιστείου, καταλαβαίνεις ότι το δυναμικό εύρος είναι τεράστιο και ότι η καταγραφή κάθε λεπτομέρειας από τον αισθητήρα μιας μηχανής μπορεί να είναι εφιάλτης. Ωστόσο, εξετάζοντας μετά τα αρχεία στην LCD της 5D Mark IV, διαπίστωσα ότι οι λεπτομέρειες είχαν καταγραφεί υπέροχα, τόσο στις σκοτεινές όσο και στις έντονα φωτεινές περιοχές. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι είναι πραγματικά μια πολύ ιδιαίτερη μηχανή..."

"Η προστασία της μηχανής είναι απίστευτη", λέει. "Αν τα καταφέρνει σε ένα ηφαίστειο του Βανουάτου, δεν υπάρχουν πολλά που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει!"

Η Canon Explorer Ulla Lohmann κάνει ζουμ σε μια λίμνη λάβας στη βάση ενός ενεργού ηφαιστείου στο Βανουάτου.

Στα βάθη του ηφαιστείου, η Ulla ανακάλυψε πόσο καλή ήταν η οθόνη αφής της EOS 5D Mark IV και πόσο πιο εύκολη έκανε τη δουλειά της. "Για μένα, η οθόνη αφής με Άμεση προβολή ήταν εκπληκτική. Συνήθως έχω πρόβλημα στον χειρισμό με τα πυρίμαχα γάντια, καθώς τα δάχτυλά μου δεν είναι και πολύ ευκίνητα. Αλλά με τη νέα οθόνη αφής μπορούσα να προσαρμόσω τις ρυθμίσεις και να ορίσω την εστίαση και την ευκρίνεια στην πλάτη της μηχανής, αγγίζοντας απλώς την οθόνη LCD. Μου προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για να είμαι πιο γρήγορη, ενώ είναι ακόμη καλύτερη κατά την κινηματογράφηση χάρη στα χρήσιμα εφέ μεταβαλλόμενης εστίασης (pull-focus). Επιπλέον, στην Άμεση προβολή εστιάζει έως και σε EV-4, ό,τι πρέπει για ασθενή φωτισμό.

"Ακόμη, στην πλάτη της μηχανής υπάρχει ένα νέο πλήκτρο που επιτρέπει την αλλαγή των σημείων εστίασης ενώ κοιτάζεις μέσα από το σκόπευτρο. Όλες αυτές οι βελτιώσεις αποτελούν λογική εξέλιξη της 5D Mark III. Και έχει εξαιρετική αίσθηση στο χέρι. Είναι επίσης πιο ελαφριά από το προηγούμενο μοντέλο, που κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα όταν πρέπει να φωτογραφίσω μέσα σε ένα ηφαίστειο!"

ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Οι φωτογράφοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στην κατανόηση μιας μηχανής και στον τρόπο που μπορούν να την αξιοποιήσουν στο έπακρο. Ωστόσο, οι Canon Explorer είναι μια ιδιαίτερη ομάδα φωτογράφων που έχουν πολύτιμη σχέση με τους μηχανικούς της Canon, καθώς τους προσφέρουν ένα μοντέλο στο στάδιο της ανάπτυξης και μπορούν να αξιοποιήσουν όσα προσφέρει στο μέγιστο. Η Ulla δεν αποτελεί εξαίρεση. "Πήρα τη μηχανή μία ή δύο ημέρες πριν φύγω για το Βανουάτου και μόλις έφτασα ξεκίνησα να την χρησιμοποιώ μέσα σε ένα ενεργό ηφαίστειο. Η μετάβαση από την EOS 5D Mark III στην 5D Mark IV ήταν εύκολη, καθώς το σώμα της μηχανής είναι ίδιο και οι μηχανισμοί ελέγχου σχεδόν πανομοιότυποι, οπότε η χρήση της είναι πολύ εύκολη για τους χρήστες της σειράς EOS 5D."

Η Ulla σχολίασε θετικά το υψηλό επίπεδο προστασίας της μηχανής, κάτι το οποίο δοκίμασε γρήγορα λόγω της σκόνης και της ηφαιστειακής στάχτης, αλλά και σε συνθήκες βροχής και υγρασίας. Ειδικά παρεμβύσματα στεγανοποίησης προστατεύουν τις θύρες των καρτών, ενώ ελαστικά καλύμματα προστατεύουν τις θύρες HDMI, USB, ακουστικών και μικροφώνου της μηχανής –καλύτερα από τις προηγούμενες DSLR της σειράς 5D– διατηρώντας την στην πρώτη θέση των επιλογών των φωτορεπόρτερ. "Η προστασία της μηχανής είναι απίστευτη", λέει. "Αν τα καταφέρνει σε ένα ηφαίστειο του Βανουάτου, δεν υπάρχουν πολλά που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει!"

"Χρησιμοποιώ μοντέλα της σειράς όλη μου τη ζωή. Για μένα, είναι το ιδανικό σύστημα. Προσφέρει εκπληκτική ποιότητα και, επειδή είναι ελαφριά, είναι η ιδανική μηχανή για αποστολές εξερεύνησης. Δεν ήθελα να την επιστρέψω!"

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 4K

Αν και κυρίως τραβάει φωτογραφίες, η Ulla –όπως και πολύ άλλοι σύγχρονοι συνάδελφοί της– εξετάζει τη δυνατότητα προσθήκης της κινηματογράφησης στις υπηρεσίες που προσφέρει. Η λήψη ταινιών 4Κ με την EOS 5D Mark IV είναι ελκυστικό κίνητρο για να κατανοήσει καλύτερα τη δημιουργία ταινιών.

"Είναι συναρπαστικό για έναν φωτογράφο να μπορεί με τη μηχανή του να καταγράφει εξίσου καλά στατικές εικόνες και βίντεο 4K υψηλής ευκρίνειας. Μου αρέσει η υποδοχή επιπλέον κάρτας γιατί προσφέρει περισσότερο χρόνο λήψης, ενώ η κινηματογράφηση της λάβας σε 4K ήταν εντυπωσιακή. Μου αρέσει το κάδρο 4K στον αισθητήρα, καθώς δεν χρειάστηκα φακούς μεγάλης εστιακής απόστασης για τις ταινίες."

"Ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω αυτήν τη δυνατότητα σε μελλοντικά έργα. Η κινηματογράφηση με την εκπληκτική οθόνη Άμεσης προβολής –εξαιρετικής ευκρίνειας και λεπτομέρειας– ήταν πραγματικά εύκολη. Χρειάζεται μόνο το πάτημα ενός κουμπιού."

Το μέγεθος και το θέαμα ενός ενεργού ηφαιστείου αποτυπώνεται στην εικόνα της λάβας που καταγράφηκε με χαμηλή ταχύτητα κλείστρου.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Η EOS 5D Mark IV περιλαμβάνει μια γκάμα προηγμένων τεχνολογιών επεξεργασίας εικόνας, προερχόμενων από την EOS-1D X Mark II, σχεδιασμένων ώστε να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά το πάτημα του κλείστρου. Η Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού, διαθέσιμη στο εξαιρετικό λογισμικό Digital Photo Professional της Canon, συνδυάζεται με το Στυλ εικόνας Υψηλή λεπτομέρεια από τις DSLR υψηλής ανάλυσης EOS 5DS και 5DS R. Επιπλέον, η μηχανή προσφέρει βελτιωμένες λειτουργίες διόρθωσης της περιφερειακής φωτεινότητας, της παραμόρφωσης και της χρωματικής παρέκκλισης, καθώς και ρυθμίσεις Αυτόματης ισορροπίας λευκού. Διαθέτει επίσης κάτι πραγματικά ξεχωριστό: την τεχνολογία Dual Pixel RAW.

"Έμαθα τα πάντα για το Dual Pixel RAW", αναφέρει η Ulla. "Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία. Είναι χρήσιμη όταν δεν έχεις αρκετό χρόνο για να τραβήξεις ένα πορτραίτο και όπου η εστίαση αλλάζει συνεχώς – π.χ. στις εικόνες των ντόπιων που πηδούν δεμένοι με κλαδιά από αναρριχητικά φυτά (πιστεύεται ότι το bungee jumping ξεκίνησε από εδώ). Προστατεύει την κάθε στιγμή. Η μηχανή καταγράφει τη σκηνή μέσω δύο φωτοδιόδων, δημιουργώντας δύο επίπεδα στην εικόνα. Είναι απίθανο γιατί μπορείς να διορθώσεις τη μέγιστη όξυνση σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν το απαιτεί η περίσταση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις πολύ προσεκτικά την ευκρίνεια κατά την επεξεργασία μετά τη λήψη."

"Πρόκειται για μια μηχανή με εξαιρετικές επιδόσεις, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες."

"Χρησιμοποίησα και το GPS, το οποίο είναι θαυμάσιο για την καταγραφή των σημείων στα οποία βρέθηκα στα νησιά. Δεν καταναλώνει πολύ ισχύ από την μπαταρία και είναι μια πολύ χρήσιμη προσθήκη στην 5D Mark IV, όταν είμαι σε αποστολές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι σε αυτήν τη μηχανή που δεν θα χρησιμοποιούσα. Μπορώ να γράψω λεζάντες απευθείας στην εικόνα χάρη στην υποστήριξη IPTC, καθώς και να στέλνω εικόνες μέσω Wi-Fi στο tablet ή στο smartphone μου. Οι επιλογές συνδεσιμότητας είναι απλώς εκπληκτικές."

"Όταν κάποιοι με ρωτούν γιατί να αναβαθμιστούν, η απάντηση είναι απλή: είναι ένα μοντέλο με εξαιρετικές επιδόσεις, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες."

Τα νησιά του αρχιπελάγους Βανουάτου έχουν πολλά παραδοσιακά φεστιβάλ και εθιμοτυπικές τελετές.

Οι Ambassador και οι ιστορίες τους

Ο Canon Ambassador Lorenzio Agius χρησιμοποιεί την EOS 5D Mark IV

Έμπνευση

Ανακαλύψτε τις επιδόσεις της EOS 5D Mark IV στα χέρια επαγγελματιών φωτογράφων

Δείτε περισσότερα