Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Ζωή στο ημίφως

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Ambassador


Ο διάσημος φωτορεπόρτερ του Magnum και Canon Ambassador Paolo Pellegrin μιλάει για τις εμπειρίες του από την πρώτη χρήση της νέας EOS 5D Mark IV και τη συγκρίνει με προηγούμενα μοντέλα DSLR της σειράς EOS 5D.

Στα μοναδικού στυλ φωτορεπορτάζ του, ο Paolo Pellegrin καταφέρνει να ανακαλύπτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των θεμάτων και να αποκαλύπτει τις πιο ιδιαίτερες στιγμές. Η προσέγγισή του απαιτεί διακριτικότητα και διπλωματία, αλλά και επιδέξια χρήση της μηχανής. Η ικανότητα του Paolo να χτίζει σχέσεις με τα θέματά του είναι ζωτικής σημασίας για να τον εμπιστευθούν και να τον αφήσουν να μπει στη ζωή τους.

Σε μια πρόσφατη εξόρμηση στη Ρώμη της Ιταλίας, ο Paolo χρησιμοποίησε ένα μοντέλο προ-παραγωγής της EOS 5D Mark IV για να φωτογραφίσει την καθημερινότητα και την κουλτούρα μιας οικογένειας τσιγγάνων που ζει στην πόλη. Το έργο αυτό εξηγεί ιδανικά γιατί ο Paolo διατηρεί τόσο μακρόχρονη και γόνιμη σχέση με τη σειρά EOS 5D: ο συνδυασμός ποιότητας εικόνας πλήρους καρέ, ταχύτατης απόκρισης και φορητότητας της μηχανής τού επιτρέπουν να φωτογραφίζει τα πάντα, από πορτραίτα στο δρόμο έως τοπία σε ασθενή φωτισμό.

Όταν μιλήσαμε με τον Paolo για τις εμπειρίες του με τη νέα μηχανή, είχε ήδη ξεκινήσει τη φωτογράφιση σκηνών στο Ιράκ, σε πόλεις όπως το Ραμαντί και η Φαλούτζα. Μοιράστηκε μαζί μας τις πρώτες εντυπώσεις του, μέσω μιας ιδιαίτερα θορυβώδους τηλεφωνικής γραμμής...


"Χρησιμοποιώ την EOS 5D από το πρώτο μοντέλο και έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη και την πρόοδο των μηχανών όλα αυτά τα χρόνια", λέει ο Paolo. "Παρόλο που είχα την EOS 5D Mark IV μόνο για λίγες ημέρες στη Ρώμη, με εντυπωσίασε πολύ, ιδιαίτερα όταν την χρησιμοποίησα σε ασθενή φωτισμό."

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Πολλές από τις εικόνες που έβγαλε ο Paolo στη Ρώμη τραβήχτηκαν μετά τη δύση – ένας από τους λόγους για τους οποίους προτιμά σταθερούς φακούς αντί φακών ζουμ. "Κάτι που παρατήρησα σχεδόν αμέσως ήταν η απόκριση της αυτόματης εστίασης σε αυτούς τους σκοτεινούς χώρους και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για εμένα" αναφέρει. "Ακόμη, η ποιότητα εικόνας είναι καλύτερη σε αυτές τις συνθήκες. Οι πρώτες εντυπώσεις όταν εξέταζα τα αρχεία RAW ήταν ότι υπήρχε χαμηλότερος θόρυβος από ποτέ και υψηλός βαθμός λεπτομέρειας στις σκοτεινές περιοχές."

Η ποιότητα της οθόνης LCD είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική κατά τη φωτογράφιση εν κινήσει. Με την οθόνη αφής 3,2" υψηλής ανάλυσης, η EOS 5D Mark IV αναδεικνύει την ποιότητα των αρχείων του Paolo με λεπτομέρεια και του επιτρέπει να εξετάζει και να επεξεργάζεται τις εικόνες ενώ ταξιδεύει, χωρίς να χρειαστεί ν' ανοίξει κάποιον φορητό υπολογιστή.

Ο Paolo εκτιμά ιδιαίτερα το μεγάλο πλήθος pixel της EOS 5D Mark IV. "Δημιουργώ πολλές εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους για εκθέσεις, οπότε το μεγαλύτερο πλήθος pixel βοηθάει", σχολιάζει.

"Την χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα, σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος μηχανών."

Όσο πιο απλά τόσο το καλύτερο

Ο Paolo χρησιμοποιεί μια περιορισμένη γκάμα σταθερών φακών, καθώς του αρέσει η ποιότητα εικόνας και το γρήγορο διάφραγμά τους, αλλά και η δημιουργικότητα που επιβάλλει ο περιορισμός σε μία εστιακή απόσταση. "Συνήθως χρησιμοποιώ σταθερούς φακούς 28mm, 35mm και 50mm", αποκαλύπτει. "Έχω τις γρήγορες εκδόσεις των φακών EF35mm f/1.4L II USM και EF50mm f/1.4L II USM, ενώ μου αρέσει επίσης ο EF28mm f/2.8 II USM, ο οποίος είναι πολύ μικρός."

Ο Paolo έχει επίσης στην τσάντα τον EF24-70mm f/2.8L II USM ("Παρόλο που δεν προτιμώ τους φακούς ζουμ, είναι εξαιρετικός φακός!") και τον φακό τύπου pancake EF40mm f/2.8 STM, που οφείλει το όνομα στο μικρό του μέγεθος.

Αν εξετάσει κανείς την τσάντα του, μπορεί να καταλάβει τι ρόλο παίζει ο εξοπλισμός στο διακριτικό στυλ του Paolo. Του αρέσουν τα μικρά, ελαφριά αξεσουάρ, για να αντιδρά γρήγορα χωρίς να τον προσέχουν. Και οι δυνατότητες της νέας EOS 5D Mark IV βοηθούν και σε αυτό. Για παράδειγμα, η κατάσταση Αθόρυβης λήψης είναι εξέλιξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες μηχανές 5D. "Όταν η Canon παρουσίασε την κατάσταση Αθόρυβης λήψης, άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στη δική μου δουλειά", αναφέρει ο Paolo. "Την χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα, σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος μηχανών."

Επιπλέον, στον Paolo άρεσε πολύ η νέα δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς εικόνων σε tablet με την υποστήριξη Wi-Fi/NFC της EOS 5D Mark IV. Αυτή η νέα δυνατότητα τον εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο, επειδή, αν χρειαστεί κάποια στιγμή να μοιραστεί γρήγορα μια εικόνα ή να φωτογραφίσει από απόσταση με την εφαρμογή Canon Connect, μπορεί να το κάνει με απόλυτη ευκολία.

Η EOS 5D Mark IV έχει πολλές δυνατότητες προσαρμογής και, αν και ο Paolo είχε το δείγμα της μηχανής μόνο για λίγες ημέρες, είχε ήδη κατανοήσει τα οφέλη του βελτιωμένου χειρισμού της. "Η οθόνη αφής με εντυπωσίασε ευχάριστα. Δεν γνώριζα τίποτα γι' αυτό το χαρακτηριστικό μέχρι που πήρα τη μηχανή στα χέρια μου", αναφέρει γελώντας. "Ωστόσο, είναι πολύ γρήγορη και μου αρέσει ο τρόπος αναζήτησης εικόνων και η λειτουργία ζουμ για έλεγχο των λεπτομερειών."

"Δεν είχα πολλές ευκαιρίες να χρησιμοποιήσω το Wi-Fi και το GPS, αλλά θα το κάνω στο μέλλον. Το GPS είναι ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για την επισήμανση τοποθεσιών στο χάρτη, ειδικά στις ερήμους της Μέσης Ανατολής."

"Όταν η Canon παρουσίασε την κατάσταση Αθόρυβης λήψης, άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στη δική μου δουλειά,"

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Κατά τη συζήτηση με τον Paolo, είναι φανερό ότι η προτίμηση των φωτορεπόρτερ στη σειρά EOS 5D δεν οφείλεται σε ένα μόνο χαρακτηριστικό. Αντίθετα, είναι οι ολοκληρωμένες επιδόσεις των μηχανών της σειράς: μια DSLR που κάνει τα πάντα πραγματικά καλά. Η EOS 5D Mark IV έχει όλες τις δυνατότητες για να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων της.

Προσθέτει: "Πιο σημαντικό θεωρώ το μέγεθος και την ποιότητα των δεδομένων στα αρχεία, ιδιαίτερα σε συνθήκες με ασθενή φωτισμό. Επίσης λειτουργίες όπως η αυτόματη εστίαση, που βελτιώνεται συνεχώς. Δεν έχω τη μηχανή μαζί μου εδώ στο Ιράκ, αλλά θα ήθελα πολύ να την έχω. Ανυπομονώ να την χρησιμοποιήσω ξανά στο μέλλον...”

Οι Ambassador και οι ιστορίες τους

Ο Canon Ambassador Lorenzio Agius χρησιμοποιεί την EOS 5D Mark IV

Έμπνευση

Ανακαλύψτε τις επιδόσεις της EOS 5D Mark IV στα χέρια επαγγελματιών φωτογράφων

Δείτε περισσότερα