Model poses next to flowers

Lorenzo Agius

Η διαφορά είναι δυναμική

Lorenzo Agius
Lorenzo Agius

Ambassador


Η EOS 5D Mark IV έχει κορυφαίες επιδόσεις, αλλά στα χέρια του φωτογράφου πορτραίτων Lorenzo Agius, οι επιδόσεις της περνούν σε άλλο επίπεδο, χάρη στο συνδυασμό ταχύτητας, ποιότητας και ευελιξίας, για πραγματικά νέους τρόπους εργασίας.

Ο Lorenzo Agius είναι πολυάσχολος, με λήψεις τόσο μόδας όσο και πορτραίτων για πασίγνωστους πελάτες. Ωστόσο, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσει μία από τις πρώτες μηχανές EOS 5D Mark IV πριν από την παραγωγή, βρήκε χρόνο για να το χωρέσει στο πρόγραμμά του.

Μέσα σε τρεις ημέρες έκανε δύο φωτογραφίσεις: μία στο στούντιο και άλλη μία σε εξωτερικό χώρο, ελέγχοντας τη μηχανή και δοκιμάζοντας σχεδόν όλα τα νέα χαρακτηριστικά της. Εντυπωσιάστηκε; "Η μηχανή είναι ουσιαστικά άψογη", μας αναφέρει, προσθέτοντας ότι ο συνδυασμός ταχύτητας και ποιότητας που προσφέρει είναι ιδανικός. "Οι λήψεις είναι πολύ γρηγορότερες σε σύγκριση με την EOS 5DS. Αυτό είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα! Στις λήψεις μόδας και πορτραίτων, μερικές φορές πρέπει να τραβήξεις περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο, για να αποτυπώσει τη στιγμή."

Η EOS 5D Mark IV καταγράφει καρέ RAW 30MP με μέγιστο ρυθμό 7fps και μπορεί να χειριστεί αυτόν τον όγκο δεδομένων χάρη στην ανάπτυξη του επεξεργαστή DIGIC 6+, ο οποίος βοηθά επίσης με την ποιότητα της εικόνας. "Κατά τις λήψεις σε εξωτερικό χώρο, παρατήρησα κατευθείαν ότι οι εικόνες είχαν μεγαλύτερο δυναμικό εύρος. Εάν τα επίπεδα φωτισμού αλλάξουν ξαφνικά ή εάν το θέμα κινηθεί ελαφρώς έξω από το φως, ξέρω ότι μπορώ να επαναφέρω τη φωτεινότητα στην επεξεργασία μετά τη λήψη χωρίς να μειωθεί η ποιότητα της εικόνας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

"Είναι κάτι που παρατηρούμε τώρα που διορθώνουμε τις εικόνες από αυτές τις λήψεις και τις κοιτάζουμε αναλυτικά. Συχνά έρχομαι αντιμέτωπος με απρόβλεπτες καταστάσεις στις λήψεις σε εξωτερικό χώρο. Εάν το καρέ με την καλύτερη έκφραση στο πρόσωπο του θέματος τυχαίνει να είναι αυτό με τον όχι και τόσο ιδανικό φωτισμό, πρέπει να μπορώ να το αποκαταστήσω. Το εύρος έκθεσης είναι κρίσιμο για τη δουλειά μου. Αυτή η μηχανή έχει το εύρος έκθεσης που χρειάζομαι."

Αυτό το είδος ευελιξίας και η δυνατότητα "αποκατάστασης" από απροσδόκητες καταστάσεις υπάρχουν και σε άλλες προδιαγραφές της EOS 5D Mark IV. "Πάντα πίστευα ότι η EOS 5D Mark III ήταν πολύ καλή στην επεξεργασία εικόνων υψηλού ISO. Ήμουν χαρούμενος που χρησιμοποιούσα έως ISO 1500-1800. Αλλά στις ίδιες ρυθμίσεις ευαισθησίας, η EOS 5D Mark IV είναι σημαντικά καλύτερη και πιστεύω ότι μπορώ να το αυξήσω πολύ περισσότερο. Αυτό μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ οποιοδήποτε διάφραγμα και ταχύτητα κλείστρου θέλω, σε οποιεσδήποτε συνθήκες", μας αναφέρει.

Μας λέει ακόμα: "Επίσης, υπάρχει η τεχνολογία Dual Pixel RAW. Είναι εκπληκτική!". "Λατρεύω τις λήψεις σε μεγάλα διαφράγματα για μικρό βάθος πεδίου, αλλά δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για λάθη όταν χρησιμοποιούμε φακούς όπως ο εξαιρετικά ανοιχτός EF 85mm f/1.2L II USM. Βρίσκω ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικό να χάνεις μια κατά τα άλλα άριστη λήψη, επειδή ένα μάτι δεν είναι εστιασμένο ή επειδή το θέμα μετακινήθηκε ελαφρώς λίγο πριν από τη λήψη. Αλλά εάν τραβήξω ένα αρχείο Dual Pixel RAW, μπορώ να προσαρμόσω αυτό το σημείο υψηλής ευκρίνειας μετά τη λήψη.

"Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς θα μπορέσουν να βελτιώσουν περισσότερο αυτήν τη μηχανή. Χαίρομαι που δεν είναι δικό μου πρόβλημα."

"Τώρα μπορώ να σώσω τέτοιες λήψεις, ώστε να έχω πάντα τις καλύτερες στιγμές από τη λήψη, παρά τυχόν προβλήματα εστίασης, έκθεσης ή φωτισμού. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτή τη μηχανή είναι το γεγονός ότι μου προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη ελευθερία. Έχω περισσότερες ευκαιρίες να πετύχω τη λήψη και αυτό είναι τόσο σημαντικό. Όταν έχεις μόνο λίγα λεπτά στη διάθεσή σου με ένα διάσημο, πραγματικά δεν θέλεις να χάσεις καμία ευκαιρία. Με την Canon δεν θα έχω ποτέ εικόνες εκτός εστίασης ή με κακή έκθεση. Τους ευγνωμονώ για αυτό!" μας λέει.

Βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα

Όπως μερικές άλλες πρόσφατες μηχανές EOS, η EOS 5D Mark IV μπορεί να παρακολουθεί άτομα σε Άμεση προβολή καθώς μετακινούνται στο καρέ, προσαρμόζοντας την εστίαση διατηρώντας την ευκρίνεια. Ενώ αυτό έχει προφανείς χρήσεις στις λήψεις βίντεο, ο Lorenzo χρησιμοποίησε την τεχνολογία και για τη λήψη εικόνων.

"Με τη μηχανή σε τρίποδο και σε Άμεση προβολή, μπορώ να την κλειδώσω στο πρόσωπο του θέματος ώστε να είναι πάντα εστιασμένο. Έτσι μπορώ να πετυχαίνω λήψεις χωρίς να κοιτάζω μέσα από το σκόπευτρο ή ακόμα και χωρίς να είμαι στη μηχανή, ώστε να μπορώ να αλληλεπιδρώ πολύ καλύτερα με τα άτομα που φωτογραφίζω", μας εξηγεί. "Βγάζω τη μηχανή από την εξίσωση και συζητώ με το θέμα μου σε πολύ προσωπικό επίπεδο.

Ο Lorenzo δούλεψε με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιώντας την Άμεση προβολή σε tablet, που συνδέεται με τη EOS 5D Mark IV μέσω Wi-Fi, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Camera Connect. Έτσι μπορεί επίσης να χειρίζεται τη μηχανή και να καταγράφει εικόνες απομακρυσμένα: μια εμπειρία που μοιάζει με τις λήψεις με μηχανές μεγάλου μεγέθους.

"Είναι σαν να γυρίζω πίσω στις μέρες φωτογράφων όπως ο Richard Avedon: δεν κοίταζε μέσα από το φακό της μηχανής 10x8 όταν την χρησιμοποιούσε, επειδή δεν είναι εφικτό. Στεκόταν δίπλα από αυτήν μιλώντας με το θέμα του. Αυτό έκανα κι εγώ όταν χρησιμοποίησα τη EOS 5D Mark IV. Ήταν εκπληκτικό! Απολαμβάνω εξαιρετική ευκρίνεια και καλύτερες εκφράσεις. Είναι σαν να έχω έναν 1ο βοηθό κάμερας και έναν προϊστάμενο ηλεκτρολόγο μαζί μου, αλλά σε λήψεις εικόνων."

Ο Lorenzo μάς λέει ότι αυτός ο τρόπος εργασίας τού θυμίζει τον πιο αργό, μελετημένο τρόπο λήψης, που συνηθίζεται στη φωτογράφιση σε φιλμ. "Η ψηφιακή είναι κάπως αυτόματη: πατάς ένα κουμπί και αν δεν τα καταφέρεις τότε, θα το πετύχεις την επόμενη ή τη μεθεπόμενη φορά. Στο τέλος θα το καταφέρεις αν τραβήξεις αρκετές εικόνες, κάτι που πιστεύω ότι είναι λίγο τεμπέλικο. Στις πιο αργές λήψεις, στις οποίες μπορώ να δώσω όλη μου την προσοχή στο θέμα, έχω πολύ καλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Αισθανόμουν ότι αντιλαμβανόμουν καλύτερα τη λήψη της εικόνας.

"Βγάζω τη μηχανή από την εξίσωση και συζητώ με το θέμα μου σε πολύ προσωπικό επίπεδο."

Lorenzo Agius photographs with EOS 5D Mark IV

Εκπληκτική στα πάντα;

Η EOS 5D Mark IV έχει περιγραφεί ως ολοκληρωμένη μηχανή και ο Lorenzo συμφωνεί, παρόλο που επισημαίνει ότι η καθολική αποδοχή δεν έχει επιτευχθεί με συμβιβασμούς. "Πιστεύω ότι όποιο είδος φωτογράφισης κι αν επιλέξεις, υπάρχει κάτι σε αυτή τη μηχανή που θα σε βοηθήσει και θα σου επιτρέψει να κάνεις νέα πράγματα", μας λέει. "Εάν είσαι δημοσιογράφος και κάνεις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, θα λατρέψεις τη δυνατότητα υψηλού ISO. Εάν φωτογραφίζεις σπορ ή άγρια φύση, απολαμβάνεις λήψη 7fps και παρόμοιο σύστημα AF με την EOS-1D X Mark II. Εάν είσαι φωτογράφος πορτραίτων όπως εγώ, σου επιτρέπει να κάνεις όλα όσα θέλεις με μία μόνο μηχανή."

"Εστίαση, ταχύτητα και ποιότητα εικόνας. Οι βοηθοί μου και οι τεχνικοί ψηφιακής φωτογράφισης που είδαν τη μηχανή όταν την χρησιμοποιούσα και είδαν τα αρχεία που δημιούργησε, είχαν εκπλαγεί. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν." μας λέει.

Ο Lorenzo έχει επίσης μερικές μηχανές EOS 5DS. "Φαντάζομαι ότι θα τις χρησιμοποιήσω όταν χρειάζομαι πραγματικά μεγαλύτερη ανάλυση για εικόνες σε διαφημιστικές πινακίδες ή κάτι παρόμοιο, αλλά η EOS 5D Mark IV είναι γρηγορότερη, έχει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος ή εστιάζει καλύτερα και έχει όλη την ευελιξία που αναλύουμε: Dual Pixel RAW κ.λπ. Πιστεύω ότι ίσως να είναι η πρώτη μηχανή που χρησιμοποίησα, για την οποία δεν σκέφτηκα ότι είναι εκπληκτική, αλλά κάτι λείπει."

"Απλά δεν υπάρχει κάτι που να με απογοητεύει. Η μηχανή είναι ανώτερου επιπέδου. Είτε είσαι επαγγελματίας είτε ερασιτέχνης, θα πετυχαίνεις καλύτερες λήψεις και θα "σώζεις" εικόνες που δεν μπορούσες στο παρελθόν. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς θα μπορέσουν να βελτιώσουν περισσότερο αυτήν τη μηχανή. Χαίρομαι που δεν είναι δικό μου πρόβλημα."

Οι Ambassador και οι ιστορίες τους

Ο Canon Ambassador Lorenzio Agius χρησιμοποιεί την EOS 5D Mark IV

Έμπνευση

Ανακαλύψτε τις επιδόσεις της EOS 5D Mark IV στα χέρια επαγγελματιών φωτογράφων

Δείτε περισσότερα