The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Ένας ιδανικός γάμος

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Ambassador


Ο Jeff Ascough, φημισμένος φωτογράφος γάμων και Canon Ambassador, μαζί με τη σύζυγό του και συνεργάτη του στις φωτογραφίσεις, Sarah, αποκαλύπτουν πώς ένας συνδυασμός σημαντικών τεχνικών εξελίξεων στην EOS 5D Mark IV τούς βοήθησε να αλλάξουν την προσέγγισή τους στις φωτογραφίσεις γάμων με νέους και πιο συναρπαστικούς τρόπους.

Ο Jeff και η Sarah Ascough έχουν ταλέντο στην παρατήρηση των λεπτομερειών. Το πολυβραβευμένο δίδυμο φωτογράφων από το Η.Β. έχει αποκτήσει αξιοζήλευτη φήμη παγκοσμίως για τις εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης λεπτομέρειας που αποτυπώνει με μάτι φωτορεπόρτερ.

Έτσι, όταν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια 5D Mark IV προ-παραγωγής σε έναν πρόσφατο γάμο στη Ρουμανία, ο Jeff και η Sarah αδημονούσαν περισσότερο απ' όλους να διαπιστώσουν πόσο καλύτερα θα ήταν τα ψηφιακά αρχεία που θα παράγονταν από τον νέο αισθητήρα CMOS των 30,4 Megapixel. Θα ήταν αρκετά καλά ώστε να τους πείσουν να αποχωριστούν τις δοκιμασμένες μηχανές τους 5D Mark III και 6D; Χρειάστηκε περίπου ένα λεπτό για να συνειδητοποιήσουν ότι όσα γνώριζαν για τα αρχεία RAW έχουν αλλάξει ριζικά...

"Τα αρχεία ήταν καταπληκτικά", παραδέχεται ο Jeff. "Όταν είδαμε τις εικόνες για πρώτη φορά στην οθόνη, η Sarah νόμισε ότι τις είχα ήδη επεξεργαστεί. Τα JPEG ήταν σχεδόν άψογα. Στην πραγματικότητα, άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να τραβάω σε RAW, αφού τα JPEG είναι τόσο καλά. Οι τόνοι του δέρματος ήταν υπέροχοι, η διαβάθμιση από τους ανώτερους ως τους ακραίους φωτεινούς τόνους ήταν πολύ πιο ομαλή και κατάφερα να αποτυπώσω πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στις σκοτεινές περιοχές πριν αρχίσει να γίνεται πρόβλημα ο θόρυβος. Το δυναμικό εύρος ήταν τρομακτικά καλύτερο."


Οι προκλήσεις του φωτισμού

Ο Jeff χρησιμοποίησε τη φωτογραφική μηχανή σε ιδιαίτερα μεταβλητές συνθήκες φωτισμού, με μεγάλες αντιθέσεις, γι' αυτόν τον υπαίθριο γάμο. Με τη θερμοκρασία να έχει ανεβεί στους 38 βαθμούς, οι συνθήκες αποτελούσαν πρόκληση ακόμα και για τον πλέον καταξιωμένο φωτογράφο, αλλά και τον εξοπλισμό.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

"Ο φωτισμός ήταν τόσο δύσκολος!" θυμάται. "Η Sarah κι εγώ φωτογραφίζαμε με τον ήλιο κόντρα για μεγάλο μέρος της ημέρας. Ο χώρος της τελετής είχε οπίσθιο φωτισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αναλαμπές και πραγματική έλλειψη αντίθεσης. Παρατήρησα αμέσως ότι η EOS 5D Mark IV, ειδικά με τον νέο φακό EF 24-105mm f/4L IS II USM, αντιμετώπιζε θαυμάσια τις αναλαμπές. Αμέσως αναθάρρησα."

Και η Sarah εντυπωσιάστηκε αμέσως με τις επιδόσεις της φωτογραφικής μηχανής. "Δεν είμαι ιδιαίτερα τεχνική φωτογράφος," παραδέχεται, "γι' αυτό χρειάζομαι μια φωτογραφική μηχανή που κάνει αυτό που θέλω τη στιγμή που το χρειάζομαι. Ο Jeff ρυθμίζει τις φωτογραφικές μηχανές κατάλληλα για το στυλ φωτογράφισης που χρησιμοποιούμε και έτσι εγώ έχω όλον τον χρόνο που χρειάζομαι για να απαθανατίσω τις ξεχωριστές στιγμές.

"Ιδιαίτερα σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, παρατήρησα τεράστια διαφορά στην εστίαση. Ενώ με την 6D μπορεί να χρειαζόταν κάποια προσπάθεια και χρόνος για να επιτευχθεί μια ευκρινής εικόνα, η 5D Mark IV κλείδωνε αμέσως και διατηρούσε την εστίαση ακόμη κι όταν οι καλεσμένοι κινούνταν. Για μένα, αυτό είναι φανταστικό πλεονέκτημα.

"Με την EOS 5D Mark IV ένιωσα αμέσως άνετα και διαπίστωσα με ευχαρίστηση ότι δεν ήταν ογκώδης ή βαριά. Έχω εξοικειωθεί πάρα πολύ με την EOS 6D για τη δουλειά μου, αλλά αμέσως κατάλαβα ότι θα αποκτούσα αυτό το νέο μοντέλο το συντομότερο δυνατό."

Ο Jeff εντυπωσιάστηκε τόσο από τον νέο φακό, όσο και από τη φωτογραφική μηχανή. Για έναν φωτογράφο γάμων, το ταίριασμα ήταν ιδανικό. "Ο φακός είναι από μόνος του ένα εκπληκτικό κομμάτι εξοπλισμού," λέει με ενθουσιασμό. "Είναι πάρα πολύ βελτιωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη εκδοχή του· η διαφορά είναι εξωπραγματική."

Συνεχίζει: "Μια πρόσφατη τάση στις φωτογραφίσεις γάμων είναι ότι μας ζητούν να φωτογραφίζουμε για περισσότερη ώρα και να βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες, γι' αυτό προσπαθούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον εξοπλισμό που παίρνουμε μαζί μας. Οι φακοί ζουμ είναι θαυμάσιοι, αλλά ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι προς το τέλος της ημέρας απαιτούνται υψηλές επιδόσεις ISO, γι' αυτό πρέπει να έχουμε μαζί μας τους ταχύτερους σταθερούς φακούς για αυτές τις χρονικές περιόδους. Με τις υψηλότερες επιδόσεις ISO της 5D Mark IV, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ένα επιπλέον στοπ, κάτι που παρέχει ουσιώδες πλεονέκτημα όταν φωτογραφίζετε με φακό f/4. Αυτός ο φακός και μόνο είναι επαρκής για ολόκληρη την ημέρα, εκτός αν θέλετε εφέ με μικρό βάθος πεδίου. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι πλέον μπορώ να ολοκληρώσω μια δουλειά μόνο με αυτήν τη φωτογραφική μηχανή και αυτόν το φακό. Έτσι, έχω τη δυνατότητα να επικεντρωθώ σε αυτό που κάνω, χωρίς να πρέπει να αλλάζω φακούς συνεχώς και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η μηχανή θα παράγει συνεχώς αξιόπιστα αποτελέσματα. Η σταθεροποίηση ήταν εξαιρετική και η ευκρίνεια ανήλθε σε νέα επίπεδα."

"Είναι πάρα πολύ βελτιωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη εκδοχή του, η διαφορά είναι εξωπραγματική."

Ευκαιρίες προς εξερεύνηση

Για τον Jeff, ο μοναδικός τρόπος για να συγκρίνει σωστά την 5D Mark IV με την 5D Mark III ήταν να απενεργοποιήσει τα πάντα. "Απενεργοποίησα όλες τις αυτόματες διορθώσεις –την Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού, τα πάντα– προκειμένου να συγκρίνω όμοια πράγματα. Αναμφίβολα, αυτή η φωτογραφική μηχανή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου από κάθε άποψη. Είναι ελαφρύτερη, γεγονός το οποίο την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική ως φωτογραφική μηχανή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλη την ημέρα και, φωτογραφίζοντας με δύο κάρτες, ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα λόγω περιορισμών του buffer. Επιπλέον, η μηχανή ήταν γρήγορη και με ταχύτατη απόκριση· είναι ο ιδανικός συνεργάτης."

Ένα νέο χαρακτηριστικό που προσφέρει η EOS 5D Mark IV είναι το Wi-Fi, μια δυνατότητα που έχει ζητηθεί επανειλημμένα και για την οποία ο Jeff είχε αρκετή περιέργεια. "Το Wi-Fi αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για έναν φωτογράφο γάμων," αναλογίζεται. "Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με online πλατφόρμες για φωτογράφους γάμων, ώστε να μπορούν να δείξουν φωτογραφίες από την ημέρα του γάμου απευθείας από την κάμερα στον πελάτη. Προς το παρόν αυτή η ιδέα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά πλέον, η απαραίτητη τεχνολογία για να υλοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, είναι ενσωματωμένη στην 5D Mark IV."

Εστιασμένη απόδοση

Μετά την υψηλή ποιότητα των αρχείων, το δεύτερο πιο σημαντικό μέλημα για τον Jeff σε έναν γάμο είναι η γρήγορη εστίαση. "Το ενενήντα τοις εκατό του χρόνου χρησιμοποιώ κεντρική εστίαση και στην 5D Mark IV η ταχύτητα είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με την III. Κατά τη διάρκεια του γάμου, σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, ένα κορίτσι κατέβαινε μια σκάλα ερχόμενο προς το μέρος μου και σε μια ακολουθία τεσσάρων ή πέντε φωτογραφιών, όλες τους ήταν ευκρινείς, καθώς η εστίαση ακολουθούσε το θέμα. Αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορούσα να έχω κάνει τόσο καλά με την παλιά φωτογραφική μηχανή. Ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη."

Εκτός από τα πλεονεκτήματα εστίασης, ο Jeff παρατήρησε επίσης πόσο εύκολο ήταν να ρυθμίσει και να χρησιμοποιήσει την 5D Mark IV σε σύγκριση με την Mark III. "Οι ρυθμίσεις στα μενού ήταν πολύ εύκολες και εύχρηστες, προερχόμενες από το προηγούμενο μοντέλο. Μπορούσα να ρυθμίσω τη φωτογραφική μηχανή με ακρίβεια, σύμφωνα ακριβώς με τον τρόπο που ήθελα να την χρησιμοποιήσω, χωρίς κανένα πρόβλημα."

"Τώρα που την έχω δοκιμάσει, η επιστροφή στην παλιά μου EOS 5D Mark III θα είναι πραγματική απογοήτευση."

"Τώρα που την έχω δοκιμάσει, η επιστροφή στην παλιά μου EOS 5D Mark III θα είναι πραγματική απογοήτευση", παραδέχεται. "Όταν κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή, πριν από πέντε χρόνια, πίστεψα ότι θα ήταν εκείνη που θα χρησιμοποιούσα για την υπόλοιπη καριέρα μου. Και τώρα κυκλοφορεί αυτή η καινούργια με τόσο σημαντικές βελτιώσεις! Είναι τόσο εξελιγμένη, ώστε μόνο όταν αρχίσεις να την χρησιμοποιείς συνειδητοποιείς πόσο βελτιωμένη είναι. Και όταν τη δοκιμάσεις, δεν θέλεις να την αφήσεις από τα χέρια σου!"

"Η EOS 5D Mark IV είναι μια φωτογραφική μηχανή που δεν την σκέφτεσαι καν όταν την χρησιμοποιείς. Και, για μένα, αυτό είναι το καλύτερο είδος μηχανής."

Οι Ambassador και οι ιστορίες τους

Ο Canon Ambassador Lorenzio Agius χρησιμοποιεί την EOS 5D Mark IV

Έμπνευση

Ανακαλύψτε τις επιδόσεις της EOS 5D Mark IV στα χέρια επαγγελματιών φωτογράφων

Δείτε περισσότερα