Eddie Keogh - EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Γνωρίστε τους επαγγελματίες των σκηνών δράσης

Frits van Eldik

Δείτε το βίντεο

"Αυτή η φωτογραφική μηχανή φτιάχτηκε για τον τρόπο που δουλεύω εγώ..."

Ο φωτογράφος αγώνων αυτοκινήτου Frits van Eldik είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο στη φωτογράφιση θεμάτων που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Έχει ξεχωριστό στυλ σμιλεμένο από την πολύχρονη εμπειρία του - και θέλει η φωτογραφική μηχανή του να ανταποκρίνεται γρήγορα, όσο και ο ίδιος. Πώς τα καταφέρνει, λοιπόν, η EOS-1D X Mark II στα χέρια του; Μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για την ταχύτητα εστίασης της φωτογραφικής μηχανής και για την ικανότητά της να αποτυπώνει εικόνες οποιαδήποτε χρονική στιγμή...

Frits van Eldik

"Είναι καταπληκτική!", αναφωνεί ο Frits. Αυτός ο έμπειρος φωτογράφος αγώνων αυτοκινήτου δεν εντυπωσιάζεται εύκολα, αλλά σήμερα λάμπει από τη χαρά του. Έχει μόλις επιστρέψει από μια φωτογράφιση στο Race Resort Ascari, μια ιδιωτική πίστα αγώνων κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου οι δυνατότητες της EOS-1D X Mark II δοκιμάστηκαν απέναντι σε μερικές αρκετά γρήγορες μηχανές.

"Η ταχύτητα είναι η λέξη-κλειδί για αυτήν τη φωτογραφική μηχανή, τόσο όσον αφορά τους ρυθμούς καρέ όσο και την αυτόματη εστίαση. Είναι εκπληκτική", δηλώνει. "Και η ποιότητα της εικόνας είναι φανταστική. Ακόμα και κατά τη φωτογράφιση θεμάτων με τον ήλιο στο πλάνο, το ποσοστό της λεπτομέρειας στις σκιές είναι απίστευτο. Η ποιότητα του αρχείου είναι καταπληκτική και ο έξοχος αισθητήρας των 20,2MP με το μεγάλο δυναμικό εύρος είναι εκπληκτικός."

Στη δουλειά του Frits, το σημαντικότερο όλων είναι η ταχύτητα - και αυτό που τον εντυπωσίασε πιο πολύ είναι η ικανότητα της EOS-1D X Mark II να βγάζει απόλυτα ευκρινείς φωτογραφίες πιο γρήγορα απ' όσο τρέχει μια Ferrari. Σε πλήρη ταχύτητα, η μηχανή βγάζει 14 καρέ το δευτερόλεπτο με τέλεια έκθεση και απόλυτη ευκρίνεια, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το ότι ο Ολλανδός χαίρεται για το απίστευτο επίτευγμα της Canon.

"Δοκιμάζοντας τη μηχανή για αυτήν τη φωτογράφιση, μπορούσα να δω ότι όλες οι εικόνες που τραβούσα με συνεχή λήψη ήταν απόλυτα ευκρινείς", παραδέχεται. "Αυτό ήταν εκπληκτικό. Όταν η μηχανή τραβά φωτογραφίες με συνεχή λήψη, νιώθεις ότι η διαδικασία γίνεται εκπληκτικά γρήγορα. Και όταν αρχίζεις τη φωτογράφιση, νιώθεις αμέσως άνετα με την ιδέα ότι κάθε τι που τραβάς είναι ευκρινές, ότι η αυτόματη εστίαση κάνει τη δουλειά της και "κλειδώνει" πάνω στο κινούμενο θέμα, ώστε εσύ να μπορείς να συγκεντρωθείς στη σύνθεση. Οπότε, ναι, μπορείς να βασίζεσαι στη μηχανή πολύ περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν. Γνωρίζεις ότι μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατασκευάστηκε."

Faster workflow, sharper screen

Ταχύτερη ροή εργασιών, μεγαλύτερη ευκρίνεια στην οθόνη

Με μια τόσο εντυπωσιακή ταχύτητα συνεχούς λήψης, ο Frits μπορούσε να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη μηχανή κατά τη λήψη με Άμεση προβολή και τη σύνθεση. Όμως, με την προσθήκη του προσαρμογέα WiFi WFT-E8, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. "Τον χρησιμοποίησα για φωτογράφιση με τη μηχανή μέσω tablet, όταν την τοποθέτησα σε απόσταση, πάνω στο αυτοκίνητο, με τη βάση στήριξης" εξηγεί. "Έχεις αμέσως το κατάλληλο μέγεθος της εικόνας στο tablet και αυτό διευκολύνει πολύ τον έλεγχο της εστίασης και της σύνθεσης."

Ο Frits παρατήρησε αμέσως τη βελτίωση στη οθόνη της EOS-1D X Mark II, η οποία είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που υπάρχει στην EOS-1D X, χάρη στα 1,62 εκατομμύρια pixel της. Ο Frits λέει: "Μπορείς πραγματικά να ελέγχεις την ευκρίνεια στο πίσω μέρος της μηχανής με μεγάλη ακρίβεια και ευκολία πλέον. Αυτό βελτιώνει αφάνταστα τη ροή της εργασίας μου και σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένω να ελέγξω την ευκρίνεια των εικόνων στο φορητό υπολογιστή μου αργότερα. Μπορώ να το κάνω την ώρα της λήψης των φωτογραφιών, στην πίστα, οπότε αυτή η μικρή βελτίωση κάνει τη ζωή μου 100% καλύτερη."

Απολαυστική σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Καθώς ο Frits έχει συνηθίσει να κάνει φωτογραφίσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού, ήταν σημαντικό να έχει μια τυπική εργάσιμη ημέρα και στην πίστα αγώνων Ascari και αυτό σημαίνει ξεκίνημα από πολύ νωρίς το πρωί...

"Νωρίς το πρωί περίμενα να ανατείλει ο ήλιος και τράβηξα φωτογραφίες με ρύθμιση ISO 16.000, καθώς το φως άρχιζε να λάμπει πάνω στα αυτοκίνητα. Αυτό το φως είναι, συχνά, το αγαπημένο μου και μου θυμίζει μία από τις αγαπημένες μου 24ωρες διοργανώσεις αγώνων αυτοκινήτου, το Le Mans, όταν αρχίζει να ξημερώνει. Βλέποντας τις φωτογραφίες, είχα ήδη αρχίσει να χαμογελώ ακόμα και πριν από το πρωινό!" είπε γελώντας.

"Θυμάμαι μια παρόμοια εμπειρία, όταν δοκίμασα για πρώτη φορά την EOS-1D X πριν από πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχα χρησιμοποιήσει τόσο υψηλή τιμή ISO. Τώρα, με αυτόν τον νέο αισθητήρα, μπορώ να το κάνω χωρίς να ανησυχώ για την ποιότητα της εικόνας. Με την αύξηση στο εύρος έκθεσης και την καλύτερη απόδοση όσον αφορά την ρύθμιση ISO ανοίγονται νέες δημιουργικές δυνατότητες, ειδικά όταν φωτογραφίζω όλο το εικοσιτετράωρο."

"Αισθάνθηκα πολύ άνετα με τη μηχανή", επιβεβαιώνει. "Το σύστημα των μενού είναι ίδιο όπως στην EOS-1D X και ένιωσα απόλυτα άνετα κατά τη χρήση του με όλους τους φακούς μου. Τράβηξα φωτογραφίες με όλο τον εξοπλισμό που διέθετα, από τον EF14mm πάνω στη βάση στήριξης έως τον EF400mm ή ακόμα και με τον EF200-400mm ζουμ με ενσωματωμένο extender 1,4x. Με κάθε φακό, το αποτέλεσμα ήταν τέλειο."

"Και έτσι, καταλήγουμε σε ένα ακόμα σημείο που αξίζει να αναφερθεί", συνεχίζει ο Frits. "Η δυνατότητα αυτής της μηχανής για χρήση 61 σημείων AF σε f/8, αλλά και τα κόκκινα, διαρκώς φωτισμένα σημεία εστίασης. Και οι δύο αυτές βελτιώσεις είναι πραγματικά χρήσιμες για ένα φωτογράφο όπως εγώ. Εργάζομαι με πολλούς φακούς μεγάλου μήκους και μου αρέσει να χρησιμοποιώ και extender, οπότε η δυνατότητα χρήσης της αυτόματης εστίασης είναι πραγματικά χρήσιμη. Επίσης, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τα κόκκινα σημεία εστίασης με διευκολύνουν πολύ να εντοπίζω τις περιοχές AF."

Εστιασμένη απόδοση

"Μιλώντας για την αυτόματη εστίαση, πρέπει να αναφέρω ότι και η παρακολούθηση της εστίασης είναι πραγματικά πολύ καλύτερη", βεβαιώνει. "Όταν πλησιάζει πολύ γρήγορα ένα αμάξι, το δύσκολο κανονικά είναι να το διατηρήσεις εστιασμένο καθώς περνά από μπροστά σου και απομακρύνεται. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα με αυτήν τη φωτογραφική μηχανή και τα εκτεταμένα σημεία αυτόματης εστίασής της. Από τη στιγμή που θα κλειδώσει στο θέμα, συνεχίζει να παραμένει κλειδωμένη σε αυτό."

"Μπορώ να ρυθμίσω αυτήν τη μηχανή ακριβώς όπως θέλω. Προσάρμοσα ελαφρώς την ευαισθησία παρακολούθησης της εστίασης με τη βοήθεια των ρυθμίσεων ανά περίπτωση που υπάρχουν στο μενού. Έκανα προσαρμογές ανάλογα με τις προτιμήσεις μου και δεν έχω κανένα παράπονο από την απόδοση με αυτές. Η μηχανή έχει πλήρεις δυνατότητες προσαρμογής. Αυτό κάνει τη ζωή μου ευκολότερη και, για τη δουλειά μου, είναι κάτι πολύ καλό!"

"Μόλις άρχισα να φωτογραφίζω με αυτήν τη μηχανή, κατάλαβα ότι ήθελα να την κρατήσω δική μου. Η EOS-1D X Mark II είναι φτιαγμένη για τον τρόπο που δουλεύω. Χρησιμοποιώ τη σειρά φωτογραφικών μηχανών EOS-1 από το ξεκίνημα της καριέρας μου, από την μηχανή EOS-1V με φιλμ μέχρι και τα τελευταία μοντέλα. Τις έχω χρησιμοποιήσει όλες και αυτή είναι η καλύτερη απ' όλες."

"Οι μηχανικοί της Canon ακούν πραγματικά τους επαγγελματίες", καταλήγει ο Frits. "Με είχαν ρωτήσει τι θα χρειαζόμουν να κάνει μια μηχανή και τώρα βλέπω με χαρά ότι άκουσαν όσα τους είπα. Μόλις αρχίζεις να μιλάς για κάτι στους ανθρώπους της Canon, αυτοί ξεκινούν να αναπτύσσουν μια λύση και προχωρούν ένα βήμα παραπάνω κάνοντάς την ακόμα πιο καλή! Μου αρέσει πολύ αυτή η επιθυμία τους να πετυχαίνουν πάντα – και να προχωρούν ακόμα παραπέρα. Μοιάζει πολύ με τη δική μου επιθυμία."

Περισσότερες πληροφορίες για τον φωτογράφο

Προβολή πλήρους προφίλ