2 men playing basketball with sunlight behind them

Κατακτήστε το επόμενο επίπεδο στη φωτογράφιση σκηνών δράσης

Επιλογή της σωστής κατάστασης

Οι καλύτερες καταστάσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι οι AE με προτεραιότητα κλείστρου (Tv) και Σπορ, αν είναι διαθέσιμες στη μηχανή σας. Η πρώτη σας επιτρέπει να επιλέξετε την ταχύτητα κλείστρου, ενώ η δεύτερη την επιλέγει αυτόματα για εσάς.

Συμβουλή: Είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε με τη μηχανή κάποιο άτομο που κινείται με υψηλή ταχύτητα προς το μέρος σας. Δοκιμάστε να προεστιάσετε στο σημείο όπου πιστεύετε ότι θα κορυφωθεί η δράση και κρατήστε το κουμπί του κλείστρου πατημένο με το δάχτυλό σας μέχρι το μέσον της διαδρομής του. Όταν η δράση βρεθεί στο κατάλληλο σημείο, πατήστε απλώς ελαφρά το κουμπί του κλείστρου για να τραβήξετε τη φωτογραφία.

Κατάσταση Σπορ

Μπορείτε να καταγράψετε δυναμικά σπορ με πιο απλό τρόπο χρησιμοποιώντας την κατάσταση Σπορ. Μπορείτε κατόπιν να κρατάτε πατημένο το κουμπί του κλείστρου για να τραβάτε διαδοχικές εικόνες με υψηλή ταχύτητα. Η μηχανή χρησιμοποιεί παρακολούθηση εστίασης και επιλέγει δυναμικά το καλύτερο σημείο AF για να ακολουθήσει τη δράση, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ευκρίνεια σε όλα τα καρέ.

Αποθηκευτικός χώρος και μπαταρία

Χρησιμοποιήστε μια κάρτα μνήμης υψηλής ταχύτητας για να καταγράψετε μεγάλες αλληλουχίες διαδοχικών καρέ. Ο χώρος των τυπικών καρτών μνήμης εξαντλείται πολύ γρήγορα, επειδή η μηχανή χρησιμοποιεί την εσωτερική ενδιάμεση μνήμη για την προσωρινή αποθήκευση των εικόνων. Επίσης, η κατάσταση Προώθησης συνεχούς λήψης καταναλώνει σημαντική ισχύ από την μπαταρία, οπότε θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η μπαταρία σας δεν θα εξαντληθεί. Αν δεν διαθέτετε εφεδρική μπαταρία, φροντίστε να απενεργοποιείτε τη μηχανή όταν δεν την χρησιμοποιείτε ή ενεργοποιήστε τη λειτουργία Αυτόματου σβησίματος.

Παρακολούθηση των θεμάτων

Ελέγξτε το μενού της μηχανής σας για να εντοπίσετε τη λειτουργία SERVO AF. Όταν είναι ενεργοποιημένη, η μηχανή θα παρακολουθεί συνεχώς τα κινούμενα θέματα και θα τα διατηρεί εστιασμένα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την παρακολούθηση πριν το θέμα σας βρεθεί στο ιδανικό σημείο.


Χρήση του ζουμ

Αν βρίσκεστε σε μεγάλη απόσταση και θέλετε το θέμα σας να φαίνεται μεγαλύτερο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το οπτικό ζουμ και να καταφύγετε στο ψηφιακό ζουμ μόνο ως τελευταία λύση, επειδή μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της εικόνας. Απενεργοποιήστε το φλας όταν βρίσκεστε σε μεγάλους χώρους, όπως στάδια και κλειστά γήπεδα, επειδή θα φωτίσει μόνο δύο ή τρεις σειρές μπροστά από εσάς.

Μειώστε το εύρος εστίασης

Στο φόντο και στο προσκήνιο των εικόνων με θέμα τα σπορ υπάρχουν συχνά πολύχρωμα αντικείμενα με έντονη αντίθεση. Για να διατηρήσετε εστιασμένο το θέμα σας ανάμεσα σε αυτές τις γεμάτες ένταση σκηνές, δοκιμάστε να επιλέξετε τη μικρότερη ζώνη σημείων AF. Χρειάζεται αρκετή δεξιότητα για να τα διατηρήσετε πάνω στο θέμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Συμβουλή: Ελέγξτε το μενού της μηχανής σας για να εντοπίσετε τη λειτουργία AI SERVO AF. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία AI SERVO AF, η μηχανή θα προσπαθεί να παρακολουθεί συνεχώς τα κινούμενα θέματα ώστε να τα διατηρεί εστιασμένα. Μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε πιο νωρίς το θέμα σας και να ξεκινήσετε την παρακολούθηση πριν βρεθεί στο ιδανικό σημείο.


Οπτικό σκόπευτρο για καλύτερη παρακολούθηση του θέματος

Χρησιμοποιήστε την αυτόματη εστίαση μέσω του οπτικού σκοπεύτρου για να εντοπίσετε και να παρακολουθήσετε το θέμα σας, φροντίζοντας να κρατάτε ανοιχτό το ένα σας μάτι ώστε να μην χάσετε καμία στιγμή της δράσης.

Συμβουλή: Εξασκηθείτε προσπαθώντας να κρατήσετε και τα δύο μάτια ανοιχτά, με το ένα να παρακολουθεί μέσα από το σκόπευτρο και το άλλο τη συνολική σκηνή. Με τον τρόπο αυτό, θα μειώσετε τις πιθανότητες να χάσετε σημαντικές στιγμές.

Η σημασία του χρόνου

Οι καλύτερες λήψεις είναι αυτές που καταγράφονται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, αφού κατανοήσετε τον ρυθμό σε ένα αγώνα τένις, θα διαπιστώσετε ότι οι παίκτες επιβραδύνουν για λίγο καθώς σερβίρουν. Η στιγμή αυτή είναι ιδανική, επειδή η μπάλα είναι ακίνητη.


Συμβουλή: Κλειδώστε την εστίαση στη γραμμή του τερματισμού, διατηρώντας πατημένο το κλείστρο μέχρι το μέσον της διαδρομής του. Στη συνέχεια, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να καταγράψετε την τελική προσπάθεια των αθλητών καθώς τερματίζουν είναι να αγγίξετε ελαφρώς το κουμπί του κλείστρου.

Προσαρμογή ταχύτητας κλείστρου

Τοποθετήστε τον Επιλογέα κατάστασης στη ρύθμιση AE με προτεραιότητα κλείστρου (Tv) και επιλέξτε τη σωστή ταχύτητα κλείστρου. Για να φωτογραφίσετε αυτοκίνητα αγώνων που κινούνται προς το μέρος σας, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε ταχύτητα 1/1000 δευτ. ή υψηλότερη, ενώ για τη φωτογράφιση παιδιών που παίζουν ποδόσφαιρο στον κήπο θα χρειαστείτε 1/500 δευτ. Στη συνέχεια, η μηχανή θα επιλέξει αυτόματα ένα κατάλληλο διάφραγμα. Το κλειδί στην κατάσταση Προτεραιότητας διαφράγματος είναι να προβλέψετε το είδος της δράσης που θα φωτογραφίσετε. Στις γρήγορες ταχύτητες, χρησιμοποιήστε Αυτόματη ρύθμιση ISO ώστε να έχετε τη δυνατότητα να φωτογραφίσετε το θέμα σας ακόμα και όταν το φως μειώνεται.

Συμβουλή: Για να διατηρήσετε εστιασμένους ανθρώπους καθώς πλησιάζουν στη μηχανή σας, χρησιμοποιήστε υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου ώστε να αποτυπώσετε τη δράση. Η τεχνική αυτή είναι ιδανική όταν βρίσκεστε στις πλάγιες γραμμές του γηπέδου και θέλετε να καταγράψετε ένα κλέψιμο της μπάλας στο ποδόσφαιρο ενώ οι παίκτες πλησιάζουν γρήγορα προς το μέρος σας.

Εξάσκηση στην πανοραμική μετατόπιση

Η πανοραμική μετατόπιση είναι μια τεχνική στην οποία μετακινείτε τον φακό της μηχανής ώστε να ακολουθήσετε ένα θέμα που κινείται παράλληλα με εσάς. Συνδυάζεται συχνά με χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου, ώστε το θέμα είναι ευκρινές, ενώ το στατικό προσκήνιο και το φόντο εμφανίζονται θολά. Για να εξασκηθείτε, χρησιμοποιήστε το οπτικό σκόπευτρο και περιστρέψτε το σώμα σας με άξονα τους γοφούς για να διατηρήσετε ομαλή την κίνηση. Αν ο φακός σας διαθέτει Σταθεροποιητή εικόνας (IS), ελέγξτε αν υπάρχει διακόπτης κατάστασης IS στο πλάι του φακού και επιλέξτε την Κατάσταση IS 2.

Αφανείς ήρωες

Οι εξαιρετικές εικόνες αθλητικών στιγμιότυπων δεν αφορούν μόνο τους νικητές. Η μπάλα του αγώνα, ο διαιτητής, τα συναισθήματα κάποιου οπαδού μέσα στο πλήθος είναι μερικές από τις μικρές λεπτομέρειες που εμπλουτίζουν και προσθέτουν βάθος στη δική σας απεικόνιση της διοργάνωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τυπικές ή οι αυτόματες ρυθμίσεις της μηχανής σας μπορούν να προσφέρουν όμορφα αποτελέσματα.

Τα αθλητικά κατορθώματα προσφέρονται για τη δημιουργία εξαιρετικών ταινιών. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για να αφηγηθείτε εξίσου καλά την ιστορία σας.

Επιλέξτε σημεία αφήγησης που θα σας βοηθήσουν με τη δομή της ιστορίας σας, ξεκινώντας από τον χώρο και το πλήθος (και επικεντρωθείτε σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες). Όταν βιντεοσκοπείτε αγώνες δρόμου, τραβήξτε την έναρξη και τη λήξη, συμπεριλαμβάνοντας σκηνές από την προθέρμανση και τους πανηγυρισμούς μετά τον αγώνα. Καταγράψτε τους αθλητές που προηγούνται σε διάφορα σημεία του στίβου ή της πίστας. Συμπεριλάβετε λήψεις με τους πίνακες της βαθμολογίας, τους χρόνους των γύρων, το καμπανάκι που σηματοδοτεί τον τελευταίο γύρο κ.λπ. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε εξαιρετικές μεταβάσεις ανάμεσα στις σκηνές δράσης στο στάδιο της επεξεργασίας.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε ποικιλία λήψεων – ευρυγώνιες, μεσαίας απόστασης ή σφιχτά πλάνα. Αποφύγετε τη χρήση του ζουμ κατά τη λήψη βίντεο: συνθέστε πρώτα το κάδρο και πατήστε στη συνέχεια το κουμπί εγγραφής. Πολλά σύντομα κλιπ είναι συνήθως καλύτερα από ένα κλιπ μεγάλης διάρκειας.

Παρουσιάστε τις λήψεις στην καλύτερη μορφή τους

Αναμφίβολα, οι καλύτερες εικόνες αθλητικών διοργανώσεων είναι συναρπαστικές και εντυπωσιακές, όπως και τα ίδια τα σπορ. Το ιλουστρασιόν χαρτί υψηλής απόδοσης, όπως το Pro Platinum, θα τις αναδείξει στην καλύτερη μορφή τους.

Αν φωτογραφίζετε σε ένα γήπεδο από διαφορετικές γωνίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών μετά τη λήψη για να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή, σύνθετη εικόνα με ολόκληρη τη σκηνή.