Inside a blue-green ice cave.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

5 συμβουλές για λήψεις σε συνθήκες ψύχους

Το χιόνι, η πάχνη και ο πάγος δημιουργούν θεαματικές χειμερινές σκηνές. Ωστόσο, οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία μόνο σε θερμοκρασίες πάνω από 0°C, οπότε πρέπει να προσέχετε όταν τραβάτε φωτογραφίες σε εξωτερικούς χώρους και υπό συνθήκες παγετού.

Οι λήψεις σε συνθήκες χιονιού και πάγου είναι συχνά δύσκολες, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζημιά στον εξοπλισμό σας, οπότε δείτε εδώ μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε τους ψυχρότερους μήνες

1. Χρησιμοποιήστε τρίποδο

Δεν είναι εύκολο να πετύχετε σταθερές λήψεις αν τα χέρια σας τρέμουν από το κρύο. Ένα ελαφρύ και φορητό τρίποδο θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τη μηχανή, ώστε να φωτογραφίζετε με σιγουριά. Θυμηθείτε μόνο να μην αγγίζετε το τρίποδο με γυμνά χέρια σε συνθήκες παγετού, γιατί μπορεί να «κάψετε» την επιδερμίδα σας.

Αν είστε ενθουσιώδης χειμερινός φωτογράφος, ο Canon Ambassador και φωτογράφος χειμερινών σπορ Richard Walch συνιστά να επενδύσετε σε ειδικά γάντια αναρρίχησης. Αυτό το βολικό αξεσουάρ θα σας επιτρέψει να βγάζετε τα ακροδάχτυλά σας για να φωτογραφίζετε και μετά να προστατεύετε τα χέρια σας ανάμεσα στις λήψεις.

2. Πάρτε επιπλέον μπαταρίες

Ο κρύος καιρός εξαντλεί τις μπαταρίες γρηγορότερα από ό,τι συνήθως. Γι' αυτό, θα πρέπει να φυλάτε τη μηχανή και τις μπαταρίες μέσα στην τσάντα σας, όπου θα παραμένουν πιο ζεστές για περισσότερη ώρα. Θυμηθείτε επίσης να έχετε μαζί σας διπλάσιες μπαταρίες απ' ό,τι συνήθως, ώστε να μη χρειαστεί να σταματήσετε να τραβάτε αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες.

Σχετικά άρθρα
A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Συμβουλές και μυστικά για φωτογραφίες κατά τις χειμερινές διακοπές

Ο επαγγελματίας φωτογράφος αθλητικών διοργανώσεων Richard Walch μάς δίνει τις συμβουλές του, ως ειδικός, για καλύτερες φωτογραφίες τον χειμώνα – από την επιλογή μηχανής έως τις καλύτερες ρυθμίσεις.

Alan Rowan holds a Canon SX740 HS camera, with a lake and hills in the background.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Πώς ο Munro Moonwalker τραβά ορεινές λήψεις

Δείτε πώς ο Alan Rowan χρησιμοποιεί την Canon SX740 HS στη φύση για τέλειες λήψεις, φωτογραφίζοντας από πολύχρωμες εικόνες macro μέχρι ομιχλώδεις βουνοκορφές.

Two cross-country skiers travel along the narrow spine of a mountain, using their poles.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ

«Να κάνετε πάντα ό,τι χρειάζεται για να πετύχετε τη φωτογραφία που θέλετε»

Ο φωτογράφος ακραίων σπορ Richard Walch μάς λέει τι τον ωθεί να τραβάει εντυπωσιακές λήψεις σκι και σνόουμπορντ.

3. Περιστρέψτε τους δακτυλίους με το χέρι

Αν χρησιμοποιείτε τη μηχανή σε εξωτερικούς χώρους και δεν έχετε περιστρέψει τους δακτυλίους με το χέρι ούτε έχετε χρησιμοποιήσει την αυτόματη εστίαση για κάποια ώρα, οι δακτύλιοι εστίασης και ζουμ της μηχανής μπορεί να «παγώσουν». Για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση, φροντίστε να διατηρείτε την κάμερα τυλιγμένη και μέσα σε τσάντα καλής ποιότητας όταν δεν τη χρησιμοποιείτε ή να την καλύπτετε αν τραβάτε φωτογραφίες ενώ χιονίζει. Εναλλακτικά, μπορείτε να περιστρέφετε τους δακτυλίους εστίασης και ζουμ τακτικά χρησιμοποιώντας τον κινητήρα αυτόματης εστίασης ή με το χέρι.

4. Προσέξτε την υγροποίηση υδρατμών

Όταν μεταφέρετε τη μηχανή από το κρύο εξωτερικό περιβάλλον σε έναν ζεστό χώρο, προκύπτει υγροποίηση υδρατμών, που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εξοπλισμό σας. Ο Richard Walch έχει την εξής συμβουλή: «Όταν είναι η ώρα για φαγητό, πρέπει είτε να παραμένετε εσείς έξω είτε να αφήνετε έξω το σακίδιο με τον εξοπλισμό σας. Αν μετακινηθείτε από κρύο σε ζεστό περιβάλλον και δοκιμάσετε να ελέγξετε τις φωτογραφίες σας, το παιχνίδι έχει χαθεί. Η μηχανή θα θολώσει, ο φακός θα θολώσει και θα προκαλέσετε ζημιά στη μηχανή. Πρέπει να διατηρείτε τη μηχανή σας σε μία μόνο ζώνη θερμοκρασίας.»

5. Χρησιμοποιήστε το παρασολέιγ του φακού

Αν χιονίζει ή επικρατεί χιονοθύελλα, ένα παρασολέιγ βοηθά στο να μην μαζεύεται χιόνι πάνω στον φακό, εξηγεί ο Richard Walch. «Το παρασολέιγ του φακού είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς εξασφαλίζει ότι το χιόνι που παρασύρεται από τον άνεμο δεν πέφτει πάνω στον φακό. Μπορείτε να γλιτώσετε από πολλά αν χρησιμοποιείτε καλό παρασολέιγ.» Αφήστε λοιπόν το παρασολέιγ πάνω στον φακό και φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά καθαριστικά πανάκια φακών για να στεγνώνετε το γυαλί προτού τοποθετήσετε ξανά τη μηχανή στην τσάντα.

Σχετικά άρθραΗ ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές

Σχετικά προϊόντα