Black and white image of two friends

Εξερεύνηση του κόσμου του φωτορεπορτάζ με μια DSLR EOS

Γνωριμία με τις τεχνικές του φωτορεπορτάζ από τον Brian Worley, Canon Tutor

Οι φωτορεπόρτερ συχνά χρησιμοποιούν διάφορες φωτογραφικές μηχανές για να αποτυπώσουν τη δράση, από τις DSLR επαγγελματικής κατηγορίας μέχρι τις compact φωτογραφικές μηχανές της Canon που χωράνε εύκολα σε μια τσέπη. Οι μηχανές DSLR EOS προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχο της εικόνας. Ωστόσο, οι compact μηχανές της Canon μπορούν να είναι πιο διακριτικές και προσφέρουν επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα. Όποια μηχανή και αν χρησιμοποιήσετε, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι οι καλύτερες εικόνες φωτορεπορτάζ έχουν βάθος και διάρκεια ζωής που υπερβαίνουν σε σημαντικά πολλές από τις εικόνες οι οποίες δημοσιεύονται καθημερινά σε ιστότοπους ειδήσεων σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από τις τεχνικές συμβουλές που ακολουθούν, μην ξεχνάτε ότι ένας καλός φωτορεπόρτερ πρέπει να έχει εξαιρετικές δυνατότητες επικοινωνίας με τους ανθρώπους αλλά και πολύ καλές δεξιότητες πίσω από τον φακό. Η προσεκτική σύνθεση της φωτογραφίας είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα να αποτυπώνετε το συναίσθημα, την ενέργεια ή το ασυνήθιστο. Επιπλέον, ορισμένα από τα καλύτερα παραδείγματα φωτορεπορτάζ αφορούν την αποτύπωση απροσδόκητων στιγμών. Μια compact μηχανή Canon στην τσάντα σας, π.χ. από τις σειρές IXUS ή PowerShot, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετική ιδέα αν βρεθείτε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή.

Αξιοποίηση των ευρυγώνιων φακών

Για να αφηγηθούν μια ολοκληρωμένη ιστορία σε μία φωτογραφία, πολλοί φωτορεπόρτερ χρησιμοποιούν έναν ευρυγώνιο φακό, π.χ. 35mm.

Θα διαπιστώσετε συχνά ότι δουλεύουν με τον φακό κοντά στο κύριο θέμα της ιστορίας τους. Μην φοβηθείτε λοιπόν να πλησιάσετε τους ανθρώπους στο κέντρο της δικής σας ιστορίας και ίσως έχετε την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια συζήτηση μαζί τους.

Η χρήση ενός σχετικά ευρυγώνιου φακού προσφέρει μεγαλύτερο βάθος πεδίου, ώστε να καταγράψετε το περιβάλλον της ιστορίας μαζί με το κύριο θέμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείξετε το μέγεθος μιας πορείας διαμαρτυρίας διατηρώντας παράλληλα ένα άτομο στο κέντρο του κάδρου.

Πολλές μηχανές EOS της Canon διαθέτουν φακό ζουμ που ξεκινά από τα 18mm. Δοκιμάστε να ρυθμίσετε την εστιακή απόσταση του φακού σε περίπου 22m και εξασκηθείτε διατηρώντας τον φακό σε αυτήν τη ρύθμιση. Αντί να βασιστείτε στο ζουμ, μπορείτε να αλλάξετε τη θέση σας και τη θέση της μηχανής για να καδράρετε τα θέματά σας. Ίσως φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ευελιξία στην καταγραφή μιας ιστορίας σε κίνηση – και ίσως να διατηρήσετε και την καλή φυσική σας κατάσταση ταυτόχρονα.

Χρησιμοποιήστε αυτόματη εστίαση για να βοηθήσετε τη σύνθεσή σας

Από τη φύση του, το γνήσιο φωτορεπορτάζ πρέπει να προσφέρει μια αληθινή και ακριβή καταγραφή της κατάστασης που απεικονίζεται στο καρέ. Προκειμένου μια εικόνα να θεωρηθεί ότι απεικονίζει πραγματικά γεγονότα δεν μπορεί να κοπεί, ενώ η βελτίωσή της στο Photoshop αποκλείεται εντελώς. Επειδή δεν μπορείτε να τροποποιήσετε την εικόνα σας αργότερα, θα πρέπει να συνθέσετε τη φωτογραφία με ακρίβεια στο σκόπευτρο της DSLR.

Για να το κάνετε αυτό, ρυθμίστε τη μηχανή ώστε να χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο σημείο αυτόματης εστίασης, αντί για το κεντρικό σημείο AF. Ορίστε το σημείο αυτόματης εστίασης στην αριστερή ή στη δεξιά πλευρά του κάδρου, ώστε να σας βοηθήσει να συνθέσετε τη σκηνή χρησιμοποιώντας τον κανόνα των τρίτων (πρόκειται για έναν απλό τρόπο λήψης εικόνων με σωστή σύνθεση, χωρίζοντας νοερά το καρέ σε τρία μέρη). Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα εικόνα όταν φωτογραφίζετε μια σκηνή που περιλαμβάνει ανθρώπους, όπως μια διαδήλωση, μια βράβευση ή το πλήθος σε ένα φεστιβάλ.

Εξοικειωθείτε με τη μηχανή και τον φακό σας

Μία από τις βασικές δεξιότητες κάθε φωτορεπόρτερ είναι να χρησιμοποιεί τη μηχανή και τον φακό του ως εργαλείο που καταγράφει μια στιγμή στο χρόνο χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτήν. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να έχετε τη μηχανή σας σε ετοιμότητα και να μπορείτε να κάνετε γρήγορα αλλαγές στις ρυθμίσεις με την αφή. Πριν ξεκινήσετε τη φωτογράφιση μιας ιστορίας, εξασκηθείτε στην αλλαγή των ρυθμίσεων της μηχανής αγγίζοντας απλώς τους κατάλληλους μηχανισμούς. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τοποθετήσετε την EOS σας μέσα σε μια τσάντα και να κάνετε γρήγορα αλλαγές στον επιλογέα χωρίς να κοιτάζετε. Θα μάθετε γρήγορα να κάνετε αλλαγές ταχύτερα και θα μπορείτε να καταγράφετε εικόνες χωρίς να χάνετε ούτε στιγμή από τα γεγονότα που διαδραματίζονται μπροστά σας.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν φακό με σταθερή εστιακή απόσταση και εξασκηθείτε για να μάθετε πώς θα δείχνει η εικόνα πριν ακόμα κοιτάξετε μέσα από το σκόπευτρο.

Μονόχρωμες εικόνες

Αφού εμπεδώσετε τα βασικά, δοκιμάστε να ρυθμίσετε την EOS σας στο Στυλ εικόνας Μονόχρωμη. Με τη ρύθμιση αυτή οι εικόνες εμφανίζονται ασπρόμαυρες στην οθόνη LCD, γεγονός που θα σας βοηθήσει να δείτε το θέμα σας χωρίς τους περισπασμούς του χρώματος. Κατά την εξέταση μιας ασπρόμαυρης εικόνας στην οθόνη LCD, μπορείτε να δείτε με σαφήνεια τη σύνθεση της φωτογραφίας χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από το χρώμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα καλό σημείο αναφοράς όταν φωτογραφίζετε σε εξωτερικούς χώρους.

Οι περισσότερες προηγμένες DSLR EOS έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας των εικόνων RAW απευθείας στη μηχανή. Αναζητήστε το μενού επεξεργασίας εικόνων RAW και κατόπιν μετατρέψτε τις εικόνες RAW για να δημιουργήσετε ασπρόμαυρες ή έγχρωμες φωτογραφίες.