Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Δημιουργία μιας ιστορίας βίντεο

Όταν βιντεοσκοπείτε την πρώτη σας ιστορία βίντεο, είναι σημαντικό να έχετε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε συγκεντρωμένοι και θα καταγράψετε τα ουσιώδη στοιχεία που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σας μέχρι το τέλος. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας καθοδηγήσουν στην καταγραφή όλου του υλικού που απαιτείται για την αφήγηση των ιστοριών σας.

Καταστρώστε ένα πλάνο για τη λήψη

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Γράψτε την ιδέα σας σε χαρτί και προετοιμάστε τον εξοπλισμό σας.

Ο σχεδιασμός της λήψης σάς βοηθά να διασφαλίσετε ότι θα καταγράψετε όλο το απαραίτητο υλικό. Όταν κρατάτε σημειώσεις για το περιεχόμενο που θέλετε να βιντεοσκοπήσετε και πώς μπορείτε να το προσεγγίσετε, οργανώνετε λήψη βιντεοσκόπηση στο μυαλό σας εκ των προτέρων.

Προετοιμάστε τον εξοπλισμό σας πριν τη λήψη· φορτίστε τις μπαταρίες και καθαρίστε τους φακούς σας. Να θυμάστε ότι οι μπαταρίες εξαντλούνται πιο γρήγορα όταν τραβάτε βίντεο αντί για στατικές φωτογραφίες, επομένως φροντίστε να έχετε μαζί σας και μερικές εφεδρικές. Διαμορφώστε τις κάρτες μνήμης στη μηχανή σας, ώστε να είναι έτοιμες για τη λήψη. Τα αρχεία βίντεο είναι μεγάλα, επομένως μπορεί να χρειαστείτε κάρτες μνήμης μεγάλης χωρητικότητας.

Οι περισσότερες μηχανές διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο που μπορεί να καταγράψει ήχο, ωστόσο η ηχογράφηση θα είναι καλύτερη με ένα εξωτερικό μικρόφωνο, όπως το Στερεοφωνικό μικρόφωνο DM-E100 της Canon. Αρκετές φωτογραφικές μηχανές, όπως η EOS M6 Mark II, διαθέτουν θύρες για εξωτερικό μικρόφωνο, που διασφαλίζει κρυστάλλινο ήχο.

Επιλέξτε το σκηνικό σας

Καθορίστε το σκηνικό για την ταινία σας με μια σειρά από ευρυγώνιες λήψεις της τοποθεσίας. Συνδυάστε τες με μερικές λεπτομέρειες και πολύ κοντινά πλάνα του περιβάλλοντος στο οποίο βιντεοσκοπείτε. Οι φακοί ζουμ με βηματικό κινητήρα (STM) –όπως οι EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM και RF 24-105MM F4-7.1 IS STM– είναι ιδανικοί για ταινίες, καθώς λειτουργούν ομαλά και ήσυχα.

Φροντίστε να περιφέρεστε στην τοποθεσία και αποφύγετε τη βιντεοσκόπηση από το ίδιο σημείο. Η ιστορία σας θα ανοίγει με αυτό το πλάνο, το οποίο θα δείχνει στον θεατή το ευρύτερο πλαίσιο και την τοποθεσία. Προσπαθήστε να καταγράψετε τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα ανά κλιπ για αυτές τις λήψεις «προσανατολισμού» του θεατή, ώστε να έχετε περιθώριο ελευθερίας στην επεξεργασία.

Παρουσιάστε το θέμα

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Καταγράψτε το περιβάλλον του βασικού χαρακτήρα σας για να τον παρουσιάσετε στο κοινό.

Παρουσιάστε τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας σας, δείχνοντας με λεπτομέρειες πού βρίσκεται και τι κάνει. Τραβήξτε αρκετά κλιπ με το θέμα σας σε δράση και δοκιμάστε ασυνήθιστες συνθέσεις και στυλ φωτισμού. Πολλές μηχανές, όπως για παράδειγμα οι EOS RP, EOS M50 ή EOS 6D Mark II, σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε αυτόματη εστίαση κατά την κινηματογράφηση, στην οποία μπορείτε να βασιστείτε για να εστιάζετε συνεχώς στο πρόσωπο του θέματος.

Μιλήστε με το θέμα σας ενώ κινηματογραφείτε, καθώς αυτό συμβάλλει στη μεγαλύτερη φυσικότητα των εκφράσεών του. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε άλλη μια πτυχή του χαρακτήρα του, την οποία ίσως να θέλετε να καταγράψετε στο βίντεο.

Χρησιμοποιήστε κοντινά πλάνα

Η απομόνωση συγκεκριμένων στοιχείων με μια κοντινή λήψη δημιουργεί ενδιαφέρον. Αυτές οι λήψεις λεπτομερειών μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ κατά το μοντάζ της ταινίας σας.

Δεν απαιτούν όλα τα κοντινά πλάνα έναν φακό macro – σε πολλές περιπτώσεις, ο στάνταρ φακός σας είναι κατάλληλος. Μεγεθύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να θέματα να φαίνονται μεγαλύτερα στο καρέ, απομονώνοντάς τα παράλληλα από το φόντο τους.

Οι ανάγλυφες υφές και τα «μπαλώματα» με χρώμα είναι ιδανικά για αφηρημένες λήψεις λεπτομερειών. Μην ξεχάσετε να μετακινείτε τη μηχανή, φέρνοντας τη λεπτομέρεια στο κάδρο από ένα φόντο εκτός εστίασης.

Δοκιμάστε διάφορες προοπτικές και πειραματιστείτε

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Καθίστε πολύ χαμηλά ή ξαπλώστε στο δάπεδο και αφιερώστε χρόνο για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

Δοκιμάστε να καταγράψετε τα θέματά σας από ασυνήθιστες γωνίες. Δεν θα είναι καλές όλες οι λήψεις, αλλά αν δεν τις δοκιμάσετε, δεν θα το μάθετε ποτέ! Αλλάξτε οπτική γωνία: σταθείτε πάνω από το θέμα σας για μια λήψη από πάνω προς τα κάτω ή ξαπλώστε στο έδαφος και τραβήξτε με τη μηχανή προς τα επάνω. Η λήψη του θέματός σας από χαμηλά μπορεί να δώσει μια εντελώς νέα προοπτική. Μια οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας, όπως στην EOS 850D, μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη βοήθεια. Η αλλαγή θέσεων μπορεί να δώσει έναν πολύ πιο δυναμικό χαρακτήρα στο βίντεό σας απ’ ό,τι η λήψη μόνο από μια συμβατική οπτική γωνία.

Αν θέλετε να εστιάσετε πέρα από το θέμα σας που βρίσκεται στο προσκήνιο, επιλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο εστίασης, ώστε το φόντο να είναι ευκρινές, θολώνοντας παράλληλα το προσκήνιο με κινηματογραφικό στυλ.

Ξανασκεφτείτε τη σύνθεσή σας

Σκεφτείτε πώς να στήσετε καλύτερα τα στοιχεία στο κάδρο σας. Μερικές φορές, οι τυπικές προσεγγίσεις σύνθεσης, όπως ο νόμος των τρίτων και οι γραμμές-οδηγοί, είναι μια καλή επιλογή. Φροντίστε να δοκιμάσετε άλλες οπτικές γωνίες, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας συμμετρίες, για να δημιουργήσετε εναλλακτικές λήψεις.

Αξιοποιήστε τις λήψεις λεπτομερειών και τις ακραίες περικοπές για να διατηρήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις και οπτικές γωνίες και ανακαλύψτε το δικό σας στυλ, για να δώσετε έναν ξεχωριστό αέρα στην ταινία σας.

Παίξτε με την ταχύτητα και τον χρόνο

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
Χρησιμοποιήστε time-lapse για να συμπυκνώσετε σκηνές μεγαλύτερης διάρκειας, δίνοντας πιο δραματικό χαρακτήρα.

Τα απότομα περάσματα είναι χρήσιμα για να προσθέσετε ρυθμό και συναίσθημα στην ταινία σας. Τραβήξτε παρόμοιες ακολουθίες από την ίδια γωνία και μετά κάντε γρήγορες εναλλαγές μεταξύ διαφορετικών τμημάτων κάθε αλληλουχίας, για να δημιουργήσετε τη μετάβαση από τη μία στιγμή στην επόμενη.

Αν η μηχανή σας διαθέτει δυνατότητες time-lapse ή υψηλού ρυθμού καρέ, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να παίξετε με την ταχύτητα και τον χρόνο. Συναρπάστε τον θεατή με μια αλληλουχία time-lapse, για να συμπιέσετε την αργή δράση σε πιο σύντομα κλιπ. Χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα υψηλού ρυθμού καρέ για να επιβραδύνετε τη γρήγορη δράση.

Δημιουργήστε σασπένς

Για να ξεκινήσετε να διαμορφώνετε το φινάλε της ταινίας, πρέπει να δημιουργήσετε οπτική ένταση. Για να το επιτύχετε, χρησιμοποιήστε διάφορες λήψεις, εξαιρετικά κοντινές και ευρυγώνιες. Η αλλαγή του κάδρου από ένα ουδέτερο θέμα στην κύρια τελική σκηνή είναι ένας καλός τρόπος για να ολοκληρώσετε το βίντεο σε αυτό το τελικό στάδιο.

Διατηρήστε τις λήψεις σύντομες για να δημιουργήσετε σασπένς. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να αφαιρέσετε μερικά δευτερόλεπτα από ένα κλιπ μεγαλύτερης διάρκειας, επομένως προσπαθήστε να καταγράψετε μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα πλάνων πριν και μετά το υλικό που θέλετε.

Καταγράψτε τη δράση και την αντίδραση

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
Μην ξεχάσετε να αποτυπώσετε την αντίδραση και τα συναισθήματα των θεμάτων στο βίντεο.

Αλλάξτε την μπαταρία με μια πλήρως φορτισμένη πριν ξεκινήσει η τελική σκηνή. Δεν πρέπει να χάσετε ούτε στιγμή της δράσης εξαιτίας μιας εξαντλημένης μπαταρίας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο στην κάρτα μνήμης.

Είναι σημαντικό να καταγράψετε την τελική δράση της ταινίας σας, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσετε και την αντίδραση των χαρακτήρων που εμπλέκονται. Ίσως χρειαστεί να κινείστε γρήγορα στον χώρο. Αφήστε τη μηχανή να γράφει και δοκιμάστε να την κινείτε ομαλά. Η Λαβή τρίποδου Canon HG-100TBR –η οποία συνδυάζεται καλύτερα με μικρότερες μηχανές, όπως η EOS M6 Mark II– μπορεί να σας βοηθήσει να τραβήξετε σταθερά πλάνα. Αλλάξτε τη λήψη από ευρυγώνια σε κοντινή αλλάζοντας θέση και χρησιμοποιώντας το ζουμ του φακού. Προσπαθήστε να συλλάβετε το συναίσθημα που επικρατεί στη δράση γύρω σας – θέλετε να συναρπάσετε τους θεατές σας.

Διασκεδάστε

Διασκεδάστε δημιουργώντας τις ταινίες σας. Μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζετε, αλλά μαθαίνετε πολλά από αυτές τις καταστάσεις. Δημιουργώντας μια σχέση με τα θέματά σας, ανακαλύπτετε πολλά περισσότερα για τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω σας.

Όταν γυρίζετε μια ταινία, εσείς έχετε τον έλεγχο της αφήγησης της ιστορίας σας. Όταν συνεργάζεστε με άλλα άτομα, στο τέλος θα επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις. Η ταινία σας εμπεριέχει κάτι από την προσωπικότητά σας, επομένως απολαύστε τη δημιουργία της.

Σχετικά άρθρα
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Μετατρέψτε μια οικογενειακή ημερήσια εκδρομή σε καταπληκτική ταινία για το σπίτι

Καταγράψτε πολύτιμες οικογενειακές στιγμές και μάθετε πώς να αξιοποιείτε στο έπακρο τις δυνατότητες βίντεο της μηχανής EOS που διαθέτετε με τον vlogger οικογενειακών στιγμών Stef Michalak.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Συμβουλές για τη δημιουργία ταινιών με διαδοχικές στατικές εικόνες

Ο επαγγελματίας δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων Ed Jackson αποκαλύπτει πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια ταινία κινουμένων σχεδίων με διαδοχικές στατικές εικόνες.

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Δημιουργήστε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ χρησιμοποιώντας μια μηχανή EOS

Ο βραβευμένος δημιουργός ντοκιμαντέρ και πρεσβευτής της Canon, Joel Santos, μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές του για την αφήγηση ιστοριών με τη χρήση βίντεο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές