Father piggybacks son through field

Τρόπος χρήσης του φυσικού φωτός

Όταν φωτογραφίζετε πορτραίτα σε εξωτερικό χώρο, προσπαθώντας να καταγράψετε την ατμόσφαιρα μιας πόλης κατά την ημέρα ή την αίσθηση ενός όμορφου καλοκαιρινού απογεύματος, η χρήση του φυσικού φωτός μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε εντυπωσιακές εικόνες. Η γνώση του πώς να εκμεταλλεύεστε το φως θα κάνει τεράστια διαφορά στις φωτογραφίες σας. Και δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε νέο εξοπλισμό για να δείτε τα αποτελέσματα.

Χρήση της ώρας της ημέρας προς όφελός σας

Το φυσικό φως αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τον καιρό. Επομένως, προτού ξεκινήσετε για μια φωτογράφιση, αποκτήστε τη συνήθεια να σκέπτεστε το μέλλον. Προφανώς, δεν υπάρχει λόγος να σηκωθείτε νωρίς για να φωτογραφίσετε έναν ποταμό πόλης το ξημέρωμα, αν οι φωτογραφίες είναι καλύτερες τη δύση.

Σε μια ηλιόλουστη ημέρα με καθαρό ουρανό, το φως μπορεί να μοιάζει σχετικά ζεστό το πρωί, πιο έντονο το μεσημέρι και πιο απαλό το απόγευμα. Άρα, αν έχετε χρόνο, βγείτε έξω και φωτογραφίστε την ίδια σκηνή σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και συγκρίνετε το φως στις φωτογραφίες σας για να βρείτε αυτό που σας αρέσει καλύτερα.

Αποφύγετε το άμεσο φως του ήλιου στα πορτραίτα

Η ηλιακή ακτινοβολία το μεσημέρι μπορεί να δημιουργήσει έντονες σκιές, οι οποίες ενδέχεται να μην κολακεύουν τα άτομα στα πορτραίτα σας. Προσπαθήστε επομένως να φωτογραφίζετε ανθρώπους στη σκιά τις φωτεινές ημέρες ή περιμένετε μέχρι το απόγευμα, όταν το φως του ήλιου είναι πιο απαλό. Αν σταθείτε πίσω από ένα κτίριο ή κάτω από ένα δέντρο, για παράδειγμα, το έντονο φως διαχέεται αποτελεσματικότερα και τα αποτελέσματα θα είναι πιο ικανοποιητικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φλας στη διάρκεια της ημέρας για να εξισορροπήσετε την επίδραση του ήλιου.

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις χρυσές ώρες

Οι ώρες αμέσως πριν από τη δύση και αμέσως μετά την ανατολή, οι οποίες συχνά αναφέρονται ως "μαγικές" ή "χρυσές" ώρες, προτιμώνται από τους επαγγελματίες φωτογράφους καθώς έχουν το καλύτερο φως της ημέρας. Καθώς ο ήλιος είναι πιο χαμηλά στον ουρανό, το οριζόντιο φως σχηματίζει μακριές σκιές και λούζει τα θέματα με μια ζεστή λάμψη. Είναι εξαιρετικό για πορτραίτα στην πόλη, την αποτύπωση της ομορφιάς της φύσης ή την καταγραφή των ανακλάσεων στο νερό.

Έλεγχος της ισορροπίας λευκού της μηχανής σας

Μερικές φορές το φως μοιάζει ζεστό και χρυσαφί. Μερικές φορές μοιάζει κρύο και μπλε. Ενώ τα μάτια σας προσαρμόζονται φυσικά ώστε τα χρώματα να φαίνονται ίδια κάτω από διαφορετικό φως, οι μηχανές βασίζονται σε μια ρύθμιση που ονομάζεται "ισορροπία λευκού". Αυτή προσαρμόζει τον τρόπο με τον οποίο "βλέπει" το φως η μηχανή σας και επιτρέπει τον έλεγχο των τόνων του φωτός με το οποίο δουλεύετε. Μπορείτε να την προσαρμόσετε ώστε να αντισταθμίσετε το πολύ ψυχρό ή πολύ θερμό φως.

Υπάρχουν επτά τυπικές ρυθμίσεις ισορροπίας του λευκού στις περισσότερες μηχανές DSLR, mirrorless και προηγμένες compact της Canon. Η Αυτόματη ισορροπία λευκού είναι η προεπιλογή για τις πιο απλές συνθήκες φωτισμού. Επιλέξτε την κατάσταση Φως ημέρας αν φωτογραφίζετε σε έντονο ηλιακό φως ή επιλέξτε Συννεφιά, Ομίχλη ή Σκιά. Η ρύθμιση Λυχνία πυράκτωσης ή Λυχνία φθορισμού συμβάλλει στην εξισορρόπηση των χρωμάτων σε εσωτερικές λήψεις.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε μερικές λήψεις με διάφορες ρυθμίσεις ισορροπίας λευκού για να δείτε ποια είναι καλύτερη. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι δεν χάνετε τα χαρακτηριστικά χρώματος που πραγματικά θέλετε.

Φτιάξτε το δικό σας πάνελ ανάκλασης φυσικού φωτός

Τα πάνελ ανάκλασης είναι ένας απλός τρόπος για να τιθασεύσετε το φυσικό φως και να το κατευθύνετε στο θέμα. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα από κάποιο κατάστημα φωτογραφικών ειδών. Συχνά, ένα μεγάλο κομμάτι λευκού, ασημένιου ή χρυσού πάνελ, ή αλουμινόχαρτου επάνω σε χαρτόνι, μπορεί να δημιουργήσει το εφέ που αναζητάτε.

Τολμήστε και πειραματιστείτε

Ο πειραματισμός με το φυσικό φως μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς λειτουργεί, τι είδους φως σας αρέσει περισσότερο και πώς αυτό φαίνεται σε μια εικόνα. Το να μάθετε πώς να βλέπετε και να καταγράφετε το φως μπορεί να πάρει χρόνο – συνεπώς, διασκεδάστε το. Βγείτε έξω και φωτογραφίστε ασυνήθιστα σενάρια φωτισμού και θέματα, και αξιοποιήστε στο έπακρο τον καιρό, τις εποχές και τις διαφορετικές ώρες της ημέρας.