child holding autumn leaf

Δαμάζοντας το φθινοπωρινό φως

Οι αλλαγές στα χρώματα του φθινοπώρου σηματοδοτούν μια εξαιρετική εποχή για περιπλανήσεις με τη μηχανή σας. Ο ήλιος βρίσκεται πιο χαμηλά στον ουρανό, γεγονός που σημαίνει ότι το φως είναι συχνά ζεστό και απαλό, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για φωτογράφιση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα αυξάνει επίσης τις πιθανότητες δημιουργίας ομίχλης το πρωί, γεγονός που σας επιτρέπει να βγείτε έξω και να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο στην πόλη ή την ύπαιθρο πριν να διαλυθεί στο φως του ήλιου.

Χρήση του ζουμ

Όταν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες πορτραίτων στο πρωινό φθινοπωρινό φως, το μυστικό είναι να καταγράψετε το θέμα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν ζουμάρετε στο θέμα σας, ακόμη κι αφού απομακρυνθείτε λίγο από αυτό αν χρειάζεται, τα αποτελέσματα είναι πιο κολακευτικά. Η μεγαλύτερη ρύθμιση ζουμ εξομαλύνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου για πιο ευχάριστο αποτέλεσμα.

Φακοί για πορτραίτα

Οι εικόνες πορτραίτων δείχνουν καλύτερες όταν χρησιμοποιείτε έναν φακό με σχετικά μεγάλη εστιακή απόσταση. Ακόμη και αν διαθέτετε τον τυπικό φακό του κιτ, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη μέγιστη ρύθμιση τηλεφακού και κατόπιν να απομακρυνθείτε από το θέμα σας. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχετε τα πιο κολακευτικά αποτελέσματα.

Αν έχετε έναν τηλεφακό ζουμ με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το ζουμ για να μειώσετε την απόσταση ανάμεσα στο θέμα και το φόντο. Ίσως χρειαστεί να απομακρυνθείτε από το θέμα σας για να εκμεταλλευτείτε καλύτερα το εφέ της "συμπίεσης".

Όταν χρησιμοποιείτε ισχυρό οπίσθιο ή πλευρικό φωτισμό, το εμπρός μέρος του φακού σας πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Οι δαχτυλιές και η σκόνη θα αυξήσουν την πιθανότητα δημιουργίας αναλαμπών, που μειώνουν την ευκρίνεια των εικόνων και μπορεί να δημιουργήσουν περίεργες κηλίδες φωτός. Για να μειώσετε αυτές τις αναλαμπές όσο το δυνατόν περισσότερο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα παρασολέιγ.

Κατάσταση Πορτραίτου

Τοποθετήστε τον Επιλογέα κατάστασης της μηχανής στις καταστάσεις Σκηνής και επιλέξτε την κατάσταση Πορτραίτου. Με αυτήν την απλή ενέργεια θα εξασφαλίσετε ότι οι ρυθμίσεις της μηχανής σας έχουν βελτιστοποιηθεί για να προσφέρουν μικρό βάθος πεδίου και ομαλούς τόνους δέρματος. Προετοιμαστείτε για τη λήψη πολλών διαδοχικών εικόνων, καθώς προσπαθείτε να καταγράψετε μια φευγαλέα, ενδιαφέρουσα έκφραση.

Επιλογή μεμονωμένου προσώπου

Το σύστημα Ανίχνευσης προσώπου της μηχανής αναγνωρίζει πολλά πρόσωπα στις εικόνες. Αν το θέμα που έχετε επιλέξει για το πορτραίτο σας βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά άλλα άτομα, φροντίστε να επιλέξετε το πρόσωπό του ως το κύριο που θα παρακολουθεί η μηχανή. Μετά την επιλογή σας, η μηχανή θα το ακολουθεί καθώς αλλάζετε το κάδρο και θα διασφαλίζει ότι είναι εστιασμένο και με σωστή έκθεση.

Εστίαση στα μάτια του θέματος

Όταν ρυθμίζετε τη μηχανή σε μια κατάσταση της Δημιουργικής ζώνης, π.χ. Tv, Av, P, M, αποκτάτε πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις της. Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο AF και είτε μετακινήστε το στη βέλτιστη θέση είτε εστιάστε στα μάτια του θέματος και κατόπιν συνθέστε ξανά τη σκηνή. Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή τα σημεία εστίασης για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια του θέματός σας θα είναι ευκρινή, καθώς αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο σε κάθε πορτραίτο.

Όταν χρησιμοποιείτε φακό Canon με κινητήρα εστίασης USM, μπορείτε να προσαρμόσετε χειροκίνητα την εστίαση αφού ολοκληρωθεί η αυτόματη εστίαση. Απλώς περιστρέψτε τον δακτύλιο εστίασης του φακού για να τελειοποιήσετε την εστίαση στο θέμα σας. Αν διαθέτετε μια μηχανή της σειράς EOS M και χρησιμοποιείτε φακούς EF-M, μπορείτε να πετύχετε παρόμοιο αποτέλεσμα με τη λειτουργία AF+MF της μηχανής.

Φωτογράφιση στη σκιά

Το φως του ήλιου αργά το απόγευμα τις φθινοπωρινές ημέρες μπορεί να είναι πολύ έντονο και να ενοχλεί το θέμα του πορτραίτου σας. Επίσης μπορεί να δημιουργεί σκληρές αντιθέσεις και βαθιές σκιές στις φωτογραφίες σας. Η επιλογή μιας περιοχής στη σκιά, κάτω από ένα δέντρο ή στη σκιά ενός κτιρίου, θα προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, επειδή το θέμα σας δεν θα κλείνει τα μάτια του. Επιπλέον, το φωτεινό φόντο πίσω του θα κάνει τη φωτογραφία σας πιο εντυπωσιακή.

Δαμάζοντας το φθινοπωρινό φως

Με την αλλαγή των εποχών, το φως έχει μια ιδιαίτερη ποιότητα στο τέλος της ημέρας νωρίς το φθινόπωρο. Επειδή ο ήλιος βρίσκεται πιο χαμηλά στον ουρανό το φθινόπωρο, το φως του αργά το απόγευμα είναι απαλό και γεμάτο θερμούς τόνους, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για τη φωτογράφιση πορτραίτων. Όταν φωτογραφίζετε άτομα ή πορτραίτα, αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο το φως τοποθετώντας το θέμα έτσι ώστε ο ήλιος να βρίσκεται πίσω του και κατόπιν ενεργοποιήστε το ενσωματωμένο φλας για να φωτίσετε λίγο περισσότερο το πρόσωπό του. Η μηχανή αναλαμβάνει τις ρυθμίσεις. Εσείς πρέπει απλώς να φροντίσετε ώστε το θέμα να βρίσκεται σχετικά κοντά, συνήθως σε απόσταση που δεν ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα.

Ανάκλαση θερμού φωτός

Εναλλακτικά, τοποθετήστε το θέμα ώστε να φωτίζεται από το θερμό φως στη μία πλευρά. Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα απλό κομμάτι χαρτί στην αντίθετη πλευρά της φωτεινής πηγής, ώστε το φως να ανακλάται στην πλευρά του προσώπου που βρίσκεται στη σκιά. Το χαρτί μπορεί να είναι οτιδήποτε: από μια σελίδα φωτογραφικού χαρτιού A3 έως ένα μενού εστιατορίου – απλώς φροντίστε να έχει λευκό ή ουδέτερο χρώμα.

Μερική μέτρηση για εικόνες με οπίσθιο φωτισμό

Αν σχεδιάζετε να τραβήξετε μια φωτογραφία με τον ήλιο πίσω από το θέμα σας, ίσως διαπιστώσετε ότι το πρόσωπο του θέματος δείχνει πιο σκοτεινό από το αναμενόμενο. Αλλάξτε την κατάσταση Φωτομέτρησης σε Μερική μέτρηση και τοποθετήστε το κέντρο του καρέ επάνω στο πρόσωπο του θέματος. Η Μερική μέτρηση υπολογίζει τη φωτεινότητα με βάση μια μικρή κυκλική περιοχή γύρω από το κέντρο του καρέ. Αφού μετρήσετε τη φωτεινότητα, πατήστε το πλήκτρο * για να κλειδώσετε την έκθεση πριν αλλάξετε το κάδρο της εικόνας.

Φωτογράφιση σε συννεφιασμένες ημέρες με επίπεδο φωτισμό

Ορισμένες φορές, οι πρώτες φθινοπωρινές ημέρες είναι συννεφιασμένες και αυτό σημαίνει επίπεδες σκιές και λιγότερο φως. Κάποιες φορές αυτό το φως είναι ιδανικό για τη φωτογράφιση πορτραίτων, αλλά συχνά χρειάζεται λίγη βοήθεια. Χρησιμοποιήστε ένα φλας Speedlite και ρυθμίστε το ζουμ του φλας ώστε το φως να σχηματίζει μια στενή δέσμη. Στη συνέχεια, στρέψτε τη δέσμη του φωτός στο θέμα σας για να προσθέσετε περισσότερο βάθος και σχήμα στο πρόσωπο. Συχνά αυτή η τεχνική έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε φλας εκτός της μηχανής. Η χρήση ενός αυτόματου φλας E-TTL θα διατηρήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την έκθεση.

Συμβουλές για τη λήψη πορτραίτων σε εσωτερικούς χώρους

Ορισμένες φορές, το πρωινό φθινοπωρινό φως είναι απρόβλεπτο και θα πρέπει να φωτογραφίσετε σε εσωτερικούς χώρους. Προσπαθήστε να βρείτε ένα παράθυρο και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό δίχτυ ή μια λεπτή γάζα ως διάταξη διάχυσης. Τοποθετήστε το θέμα του πορτραίτου έτσι ώστε το φως από το παράθυρο να φωτίζει τη μία πλευρά του προσώπου και ζητήστε του να γυρίσει ελαφρώς το κεφάλι ώστε να κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Έτσι, το απαλό φως θα φωτίζει ομοιόμορφα το πρόσωπο. Για να πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει το φλας και κρατήστε ακίνητη τη μηχανή.

Επιλογή σημείου AF

Ανεξάρτητα από το αν φωτογραφίζετε πορτραίτα, τοπία ή σκηνές στην πόλη, θα πρέπει να έχετε τον έλεγχο του σημείου που θα εστιάσει η μηχανή σας. Η χρήση της λειτουργίας AF πολλών σημείων προσφέρει καλά αποτελέσματα σε πολλά θέματα, αλλά στις περιπτώσεις που θέλετε να είστε πολύ συγκεκριμένοι και να εστιάσετε τέλεια στα μάτια του θέματός σας, η επιλογή ενός συγκεκριμένου σημείου είναι πολύ πιο αξιόπιστη. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις της μηχανής σας και δοκιμάστε να πειραματιστείτε με τα διαφορετικά σημεία εστίασης που έχετε στη διάθεσή σας.

Κορεσμός χρωμάτων

Ρυθμίστε τη μηχανή σας ώστε να αποδίδει έντονα, κορεσμένα χρώματα για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές εικόνες νωρίς το φθινόπωρο που τραβούν την προσοχή του θεατή. Οι κίτρινες, κόκκινες και χρυσές αποχρώσεις των τοπίων στη διάρκεια του φθινοπώρου είναι συχνά πιο ανακλαστικές συγκριτικά με τα πράσινα χρώματα. Η ρύθμιση της λειτουργίας διόρθωσης έκθεσης της μηχανής για υποέκθεση κατά -1/3 ή -2/3 στοπ θα σας βοηθήσει να καταγράψετε πιο έντονα, κορεσμένα χρώματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη λειτουργία "Τα χρώματά μου", αν είναι διαθέσιμη στη μηχανή σας. Επιλέξτε την κατάσταση Ζωηρά χρώματα για να δημιουργήσετε έντονα, κορεσμένα χρώματα.

Λήψη φωτογραφιών σε μορφή RAW

Οι εικόνες σε μορφή RAW (σε αντίθεση με τη μορφή JPEG) προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία όσον αφορά στην επεξεργασία τους μετά τη λήψη σε υπολογιστή. Αν επιλέξατε να φωτογραφίζετε σε μορφή RAW, φροντίστε να έχετε αρκετό ελεύθερο χώρο στις κάρτες μνήμης σας. Η επεξεργασία των εικόνων RAW μπορεί να γίνει σε ορισμένες μηχανές ή, πιο συχνά, σε υπολογιστή. Για την επεξεργασία των εικόνων RAW, οι μηχανές EOS της Canon συνοδεύονται από το λογισμικό Digital Photo Professional. Στη μορφή RAW μπορείτε να αλλάξετε την ισορροπία λευκού, ώστε να δώσετε πιο ζεστή αίσθηση στις εικόνες σας. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με διάφορα Στυλ εικόνας, όπως το στυλ Φθινοπωρινή χροιά, που μπορείτε να κατεβάσετε από τον ιστότοπο της Canon.

Καταγραφή βίντεο

Η κινηματογράφηση στις αρχές του φθινοπώρου είναι μια ευκαιρία να προβάλετε την αντίθεση ανάμεσα σε ζωηρές, πολύχρωμες σκηνές και σε σκηνές χαμηλής αντίθεσης με πιο μουντά χρώματα. Τα πάρκα στην περιοχή σας και η ύπαιθρος είναι τα καλύτερα μέρη για να βρείτε ζωηρά χρώματα. Αν συμπεριλάβετε φίλους, μέλη της οικογένειας ή άλλα άτομα στη λήψη σας, φροντίστε οι πρωταγωνιστές σας να φορούν επίσης κατάλληλα ρούχα με έντονα χρώματα.

Τα χρώματα του τοπίου και τα φύλλα με τις λαμπερές φθινοπωρινές αποχρώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διαμορφώσετε τη σκηνή του βίντεό σας. Φροντίστε να τραβήξετε μερικά κλιπ με φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα, ενώ μπορείτε να μαζέψετε και εσείς μερικά και να τα πετάξετε στον αέρα. Μπορείτε να τραβήξετε μια όμορφη σκηνή με μερικά φύλλα να πέφτουν μπροστά από το θέμα σας. Πολλά μοντέλα LEGRIA διαθέτουν την κατάσταση Αργής κίνησης, με την οποία μπορείτε να τραβήξετε υπέροχες λήψεις όπως αυτή. Επίσης, δοκιμάστε να καταγράψετε τον ήχο των βημάτων καθώς περπατάτε επάνω σε ξερά φύλλα. Είναι ένας ήχος που παραπέμπει πραγματικά στη φθινοπωρινή εποχή.

Τέλος, το πιο σημαντικό βήμα είναι να επεξεργαστείτε και να μοιραστείτε την ταινία – πριν το φθινόπωρο δώσει τη θέση του στον χειμώνα.

Παρουσιάστε τις λήψεις στην καλύτερη μορφή τους

Όταν εκτυπώνετε φωτογραφίες με θερμούς τόνους αξίζει να επιλέξετε το καλύτερο δυνατό χαρτί. Αν και το δημοφιλές χαρτί υψηλής στιλπνότητας Photo Paper Pro Platinum της Canon προσφέρει κορυφαία αποτελέσματα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ζωηρά χρώματα, μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης ένα πιο μαλακό χαρτί. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το Photo Paper Plus Semi-gloss της Canon, το οποίο διαθέτει σατινέ φινίρισμα και μειωμένη στιλπνότητα για πιο απαλό φινίρισμα.

Το λογισμικό My Image Garden της Canon συγκεντρώνει όλες τις ρυθμίσεις εκτύπωσης –όπως τον τύπο, το μέγεθος και τα περιθώρια του χαρτιού σε μία μόνο εύχρηστη οθόνη. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε εικόνες σε ένα ημερολόγιο, να τις οργανώσετε ανά εκδήλωση ή να τις συνδυάσετε σε κολάζ ή με άλλους δημιουργικούς τρόπους κατά την εκτύπωση.

Η Canon προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υλικών εκτύπωσης για εκτυπωτές PIXMA, με ματ, σατινέ ή ιλουστρασιόν φινίρισμα – κάθε ένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ώστε να ταιριάζουν με το προσωπικό σας φωτογραφικό στυλ.