A close-up of a snail on a leaf. Taken on a Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Πώς να πραγματοποιήσετε λήψεις macro το φθινόπωρο

Οι κοντινές λήψεις είναι η πεμπτουσία της φωτογράφισης macro. Αναδεικνύουν υφές που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι και εμφανίζουν την ομορφιά που κρύβεται στη λεπτομέρεια. Δεν χρειάζεται να κάνετε μακρινά ταξίδια για να εξασκηθείτε στη φωτογράφιση macro. Τα καθημερινά αντικείμενα αποκτούν μια εντελώς νέα οπτική μέσα από τις κοντινές λήψεις, επομένως ο κήπος σας ή ένα κοντινό πάρκο είναι η ιδανική επιλογή για να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας.

1. Ποιο κιτ χρειάζομαι για φωτογράφιση macro;

Πολλοί φακοί προσφέρουν δυνατότητες κοντινής εστίασης, ωστόσο μόνο ένας πραγματικός φακός macro εξασφαλίζει μεγέθυνση τουλάχιστον 1:1, δηλ. φυσικό μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι όταν τοποθετείτε τη φωτογραφική μηχανή στην πιο κοντινή απόσταση εστίασης, η εικόνα που σχηματίζεται στον αισθητήρα έχει το ίδιο ακριβώς μέγεθος με το θέμα.

Αυτό το είδος φακού έχει πολύ μικρή ελάχιστη απόσταση εστίασης, που σημαίνει ότι σας επιτρέπει να πλησιάζετε μικροσκοπικά αντικείμενα για να τραβάτε λήψεις που γεμίζουν το κάδρο. Για παράδειγμα, ο φακός Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM μπορεί να εστιάσει σε απόσταση μόλις 3cm. Ο συγκεκριμένος φακός διαθέτει επίσης ενσωματωμένο φλας LED Macro Lite, αντισταθμίζοντας τη σκιά που δημιουργείται στο θέμα σας, όταν η φωτογραφική μηχανή βρίσκεται σε τόσο κοντινή απόσταση από αυτό. Αν έχετε μια φωτογραφική μηχανή της σειράς EOS M, όπως η Canon EOS M50 ή η Canon EOS M6 Mark II, ο φακός Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM έχει ένα αντίστοιχο Macro Lite.

A Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens and a tripod lie on long grass.

Για να έχετε μια πιο σαφή εικόνα της φωτογράφισης macro προτού αγοράσετε έναν εξειδικευμένο φακό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα αξεσουάρ που αυξάνουν τη δυνατότητα μεγέθυνσης των τυπικών φακών. Για παράδειγμα, προσαρμόζοντας τον Δακτύλιο επέκτασης Canon EF 25 II ή EF 12 II στο πίσω μέρος ενός συμβατού φακού, μπορείτε να εστιάσετε σε πολύ κοντινότερες αποστάσεις από ό,τι συνήθως. Μπορείτε να επιτύχετε παρόμοιο αποτέλεσμα τοποθετώντας έναν φακό Κοντινής λήψης Canon 250D 58mm ή Canon 500D 77mm στο εμπρός σπείρωμα φίλτρου ενός φακού.

Οποιαδήποτε λύση κι αν επιλέξετε για τη φωτογράφιση macro, πρέπει να θυμάστε ότι όταν βρίσκεστε σε τόσο μικρή απόσταση από το θέμα σας, μεγεθύνεται ανάλογα η αστάθεια της μηχανής. Επομένως, για αποτελέσματα με μεγαλύτερη ευκρίνεια, θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε ένα τρίποδο ή κάποιο αντίστοιχο βοήθημα.

2. Πώς μπορώ να ρυθμίσω τη μηχανή μου για φωτογράφιση macro;

Πολλές φωτογραφικές μηχανές EOS διαθέτουν ειδική κατάσταση Κοντινής λήψης, ωστόσο για να έχετε μεγαλύτερο δημιουργικό έλεγχο μπορείτε να θέσετε τη μηχανή σε κατάσταση Προτεραιότητας διαφράγματος (Av) ή Χειροκίνητη (M). Και οι δύο αυτές καταστάσεις λήψης σάς επιτρέπουν να επιλέγετε το διάφραγμα, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση και την αίσθηση της φωτογραφίας macro αλλά και την έκθεση της λήψης.

Η πιο απλή επιλογή είναι η Προτεραιότητα διαφράγματος, καθώς η φωτογραφική μηχανή ορίζει αυτόματα μια ταχύτητα κλείστρου η οποία επιτυγχάνει ισορροπημένη έκθεση με το διάφραγμα που έχετε επιλέξει. Όταν αισθάνεστε έτοιμοι να πάρετε τον πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων, μεταβείτε σε Χειροκίνητη κατάσταση.

3. Τα πλεονεκτήματα του συστήματος που χρησιμοποιούμε (EOS 77D + 35mm f/2.8 Macro)

Ο φακός macro, σε συνδυασμό με τον αισθητήρα 24,2MP της Canon EOS 77D, καθιστούν δυνατή την καταγραφή ακόμα και των λεπτών τριχών στα άκρα αυτής της μύγας, καθώς και των τεράστιων κόκκινων ματιών της, με τέλεια ευκρίνεια.

Η Canon EOS 77D είναι μια εξαιρετική επιλογή για φωτογράφιση macro. Ο αισθητήρας CMOS 24,2MP της φωτογραφικής μηχανής καταγράφει απίστευτα επίπεδα λεπτομέρειας, ενώ η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας διευκολύνει τη λήψη φωτογραφιών από ασυνήθιστες γωνίες, όπως σε πολύ κοντινή απόσταση από το έδαφος.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον εντυπωσιακό τρόπο που αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες μέσα από ένα φακό macro και την υψηλή ανάλυση του αισθητήρα CMOS, πρέπει να εξασφαλίσετε απόλυτη σταθερότητα της μηχανής κατά την έκθεση. Ακόμα και οι πιο ανεπαίσθητες δονήσεις μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα εικόνας. Επομένως, εξετάστε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε το χρονόμετρο αυτο-φωτογράφισης για τις λήψεις σας, τοποθετώντας τη μηχανή επάνω σε τρίποδο. Ο φακός Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM διαθέτει λειτουργία Σταθεροποίησης εικόνας, η οποία είναι πολύ χρήσιμη κατά τη φωτογράφιση εν κινήσει. Ωστόσο, όταν τοποθετείτε τη μηχανή επάνω σε τρίποδο, φροντίστε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία, καθώς ο εσωτερικός μηχανισμός που έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίζει την κίνηση μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα όταν δεν ανιχνεύεται κίνηση. (Ορισμένοι φακοί διαθέτουν λειτουργία «ανίχνευσης τριπόδου». Επειδή, όμως, αυτό δεν ισχύει για όλους τους φακούς, η ασφαλέστερη λύση είναι να απενεργοποιήσετε τη Σταθεροποίηση εικόνας με μη αυτόματο τρόπο, ιδίως σε λήψεις με μεγάλους χρόνους έκθεσης.)

Για να περιορίσετε ακόμα περισσότερο τις μηχανικές δονήσεις, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Κλειδώματος καθρέπτη από το κύριο μενού ή να επιλέξετε την κατάσταση Άμεσης προβολής της μηχανής, ώστε ο καθρέπτης να κλειδώσει αυτόματα στη θέση του. Επίσης, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi της Canon EOS 77D για να ελέγχετε τη μηχανή με τηλεχειρισμό μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect που θα εγκαταστήσετε στο smartphone ή το tablet σας.

4. Διάφραγμα

Σχετικά άρθρα
See glorious autumn through fresh eyes

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

Δείτε το μαγευτικό φθινόπωρο μέσα από μια μοντέρνα οπτική

Ο φωτογράφος θεμάτων από τη φύση Theo Bosboom μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του για τη φωτογράφιση του φθινοπώρου σε όλο του το μεγαλείο με μια μοναδική προοπτική.

How to capture nature in the city

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΦΥΣΗΣ

Πώς να καταγράψετε σκηνές φύσης στην πόλη

Ο Ossi Saarinen μοιράζεται μαζί μας τις καλύτερες ρυθμίσεις για τη φωτογραφική μηχανή και δημιουργικές τεχνικές για τη φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης.

Discover the world of insects

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Ανακαλύψτε τον κόσμο των εντόμων

Αποκαλύψτε τις μυστικές ζωές μικροσκοπικών πλασμάτων με συμβουλές από τον Pierre Anquet.

Ο χαμηλός αριθμός f σημαίνει ότι το σαλιγκάρι είναι εστιασμένο ενώ στο φόντο υπάρχει ένα απαλό φλουτάρισμα.

Η επιλογή διαφράγματος επηρεάζει το «βάθος πεδίου» – δηλαδή, το τμήμα του θέματος της φωτογράφισης macro που θα εμφανίζεται ευκρινές. Οι χαμηλοί αριθμοί f, όπως f/2.8 και f/4, προσδίδουν μικρό βάθος πεδίου (μια μικρή μόνο περιοχή σε ευκρινή εστίαση), ενώ οι υψηλότεροι αριθμοί f, όπως f/11 και f/16, εξασφαλίζουν ευρύτερο βάθος πεδίου (και, επομένως, μεγαλύτερο τμήμα του θέματος σε εστίαση).

Κατά τη φωτογράφιση από μικρή απόσταση, ακόμα και ένα μεγάλο βάθος πεδίου μπορεί να αντιστοιχεί σε λίγα μόλις χιλιοστά, επομένως η εστίαση πρέπει να είναι άψογη. Σε κάθε περίπτωση το φόντο θα είναι πιθανότατα εκτός εστίασης, ωστόσο χρησιμοποιώντας μικρότερο διάφραγμα (υψηλότερο αριθμό f) μπορείτε να καταγράφετε μεγαλύτερο μέρος του θέματος με ευκρίνεια· από την άλλη, το μεγαλύτερο διάφραγμα (χαμηλός αριθμός f) σας επιτρέπει να εστιάζετε σε ένα μικρότερο μέρος του θέματος, αφήνοντας το υπόλοιπο εκτός εστίασης.

5. Ταχύτητα κλείστρου

Το μικρό βάθος πεδίου με αυτό το διάφραγμα δημιουργεί μια πολύ «σφικτή» περιοχή εστίασης, με ορισμένα τμήματα του ίδιου του φύλλου να είναι εκτός εστίασης.

Όταν αλλάζετε το διάφραγμα, πρέπει να ρυθμίζετε είτε την ταχύτητα κλείστρου είτε την τιμή ISO για να διατηρήσετε σταθερή την έκθεση. Η αλλαγή της τιμής ISO μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα εικόνας, επομένως είναι καλύτερο να ρυθμίσετε το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου ώστε να ανταποκρίνονται στη δημιουργική ιδέα σας, προτού αλλάξετε το ISO.

Ας δούμε πρακτικά πώς λειτουργεί αυτό: καθώς αυξάνεται ο αριθμός f, το διάφραγμα στον φακό μειώνεται σε μέγεθος. Ως αποτέλεσμα, στη μηχανή εισέρχεται λιγότερο φως, επομένως η ταχύτητα κλείστρου πρέπει να μειωθεί ώστε η εικόνα να μην είναι υπερβολικά σκοτεινή. Αν επιλέξετε έναν χαμηλότερο αριθμό f, το διάφραγμα στον φακό θα διευρυνθεί, οπότε πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα κλείστρου ώστε η εικόνα να μην είναι υπερβολικά φωτεινή.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι ένας χαμηλός βαθμός f, όπως το f/4, παρέχει μεγάλο διάφραγμα, ενώ αντίθετα ένας υψηλός αριθμός f, όπως το f/16, μειώνει το διάφραγμα, αλλά μπορείτε να το κατανοήσετε καλύτερα εάν το σκεφτείτε σε κλασματική μορφή: το 1/4 είναι μεγαλύτερο από το 1/16.

Η παραπάνω εικόνα έχει ληφθεί με διάφραγμα f/2.8, που είναι η χαμηλότερη ρύθμιση διαφράγματος στον φακό Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM. Όπως μπορείτε να δείτε, το μικρό βάθος πεδίου με αυτό το διάφραγμα δημιουργεί μια μικρότερη περιοχή εστίασης και όμορφο φλουτάρισμα στο φόντο.

6. ISO

Προσαρμόζοντας την ευαισθησία ISO έχετε την ελευθερία να συνδυάζετε μικρότερα διαφράγματα με υψηλότερες ταχύτητες κλείστρου.

Για βέλτιστη ποιότητα εικόνων, προτιμήστε χαμηλότερες ρυθμίσεις ISO, όπως ISO 100, ISO 200 και ISO 400. Με αυτές τις ρυθμίσεις ευαισθησίας, η ταχύτητα κλείστρου μπορεί να μειωθεί υπερβολικά για τη λήψη ευκρινών εικόνων όταν έχετε επιλέξει μικρό διάφραγμα ή φωτογραφίζετε σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού.

Αυξάνοντας το ISO μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου. Ωστόσο, οι υψηλότερες ευαισθησίες ISO ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση του θορύβου – το ψηφιακό αντίστοιχο του κόκκου του φιλμ. Για να περιορίσετε αυτό το φαινόμενο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Μείωσης θορύβου υψηλής ταχύτητας ISO της μηχανής σας. Μπορείτε να την βρείτε στο κόκκινο μενού λήψης της μηχανής.

7. Εκφράστε τη δημιουργικότητά σας

Με αυτό το διάφραγμα (f/2.8), ο μίσχος του μπαμπού είναι εστιασμένος, ενώ το φόντο εμφανίζεται θαμπό.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της φωτογράφισης macro είναι ότι μπορείτε να δημιουργείτε εκπληκτικές εικόνες από τα πιο απλά θέματα. Τα καθημερινά αντικείμενα αναδεικνύονται σε συναρπαστικά θέματα καθώς εμφανίζονται κάτω από ένα νέο πρίσμα και σας δίνουν την ελευθερία να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις της μηχανής σας.

Η απλούστερη επιλογή για να ξεκινήσετε τις δοκιμές σας είναι το διάφραγμα. Στο παραπάνω παράδειγμα, το διάφραγμα είναι ρυθμισμένο σε f/2.8. Αυτή η εικόνα έχει ένα απαλό, θολωμένο φόντο, αλλά ο μίσχος του μπαμπού στο προσκήνιο είναι άριστα εστιασμένος.

Το μικρότερο άνοιγμα διαφράγματος σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες του φόντου.

Η επόμενη λήψη (επάνω) πραγματοποιήθηκε με διάφραγμα f/5. Σε σύγκριση με την εικόνα που λήφθηκε με f/2.8, σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζονται περισσότερες λεπτομέρειες στο φόντο.

Η περαιτέρω μείωση του διαφράγματος εξασφαλίζει πολλές περισσότερες ορατές λεπτομέρειες στο φόντο.

Τέλος, η παραπάνω εικόνα λήφθηκε με μικρότερη τιμή διαφράγματος f/8. Η έκθεση είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες λήψεις, ωστόσο υπάρχουν τώρα πολλές περισσότερες ορατές λεπτομέρειες στο φόντο. Αυτό το παράδειγμα δείχνει πόσο σημαντικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν οι μικρές προσαρμογές στον κόσμο της φωτογράφισης macro.

Το φθινόπωρο είναι μια θαυμάσια εποχή για να εξασκηθείτε στη φωτογράφιση macro. Καθώς οι πράσινες αποχρώσεις δίνουν τη θέση τους στους καφέ τόνους και η φύση ετοιμάζεται για την έλευση του χειμώνα, μπορείτε να ανακαλύψετε την ομορφιά μέσα στη λεπτομέρεια. Βγείτε έξω και δείτε τον κόσμο από πιο κοντά.


Κείμενο των Ian Wade και Marcus Hawkins

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές