aerial view of workers

Αποτύπωση αφηρημένων φωτογραφιών

Ανεξάρτητα από το αν επισκέπτεστε κάποιον καινούργιο τόπο ή φωτογραφίζετε το μέρος όπου ζείτε, αξίζει πάντα να βρίσκετε τρόπους λήψης που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ξεχωριστές εικόνες με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Επιλέξτε διαφορετική γωνία

Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανώς φωτογραφίζετε από το επίπεδο του ματιού. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Άμεσης προβολής της μηχανής (και την οθόνη LCD μεταβλητής γωνίας, αν διαθέτει η μηχανή σας), θα ανακαλύψετε ξαφνικά ότι μπορείτε να συνθέσετε εικόνες από πολύ πιο ενδιαφέρουσες θέσεις.

Δοκιμάστε το εξής: τοποθετήστε τη μηχανή χαμηλά, κοντά το έδαφος, και περιστρέψτε την οθόνη LCD μεταβλητής γωνίας ώστε να μπορείτε να την βλέπετε κοιτάζοντας ευθεία προς τα κάτω. Εναλλακτικά, για να φωτογραφίσετε πάνω από τα κεφάλια του πλήθους, τοποθετήστε τη μηχανή σε ένα μονόποδο και γυρίστε την οθόνη LCD προς τα κάτω. Στη συνέχεια, μπορείτε να σηκώσετε ψηλά τη μηχανή και να δείτε τι "βλέπει" – μια άποψη που διαφέρει κατά πολύ από την κανονική σας θέση.

Χρησιμοποιήστε τον ιμάντα λαιμού ως ιμάντα καρπού

Αν φωτογραφίζετε από ψηλό σημείο θέασης κοιτώντας μια σκηνή προς τα κάτω, θα πρέπει να κρατάτε σταθερά τη μηχανή σας. Αν τυλίξετε τον ιμάντα λαιμού γύρω από τον καρπό σας, μπορείτε να σταθεροποιήσετε τη μηχανή και ταυτόχρονα να την προστατεύσετε από πιθανή πτώση.

Μετατοπίστε την εστίαση

Για αρχή, μια καλή προσέγγιση είναι να μετακινήσετε το σημείο εστίασης μακριά από το κέντρο του καρέ. Αρχικά, επιλέξτε τη Χειροκίνητη κατάσταση εστίασης στη μηχανή. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το θέμα σας στο κέντρο του καρέ και πατήστε το κουμπί του κλείστρου μέχρι το μέσον. Κρατώντας πατημένο το κουμπί του κλείστρου μέχρι το μέσον, μπορείτε να ανασυνθέσετε το καρέ και να κινήσετε τη μηχανή μέχρι να πετύχετε την καλύτερη σύνθεση. Στη συνέχεια, τραβήξτε τη φωτογραφία πατώντας πλήρως το κουμπί του κλείστρου.

Πάρτε τον έλεγχο με την Άμεση προβολή

Η κατάσταση Άμεσης προβολής προσφέρει δυνατότητα προεπισκόπησης της εικόνας στην οθόνη LCD της μηχανής. Αποκτήστε πιο δημιουργικό έλεγχο στις εικόνες σας, χρησιμοποιώντας την Άμεση προβολή για να επιλέξετε μόνοι σας το σημείο εστίασης. Αν η μηχανή σας διαθέτει οθόνη αφής, η διαδικασία αυτή είναι ακόμα πιο εύκολη. Αγγίξτε απλώς την οθόνη LCD στο σημείο όπου θέλετε να εστιάσει η μηχανή, ρυθμίστε την αυτόματη εστίαση στην κατάσταση Άμεσης προβολής και η μηχανή θα εστιάσει στο συγκεκριμένο σημείο στο καρέ.

Ετοιμαστείτε για την ιδανική στιγμή

Αν σκοπεύετε να φωτογραφίστε κρατώντας τη μηχανή επάνω από τα κεφάλια άλλων ανθρώπων, αφού την έχετε τοποθετήσει σε τρίποδο ή μονόποδο, ίσως είναι δύσκολο να φτάσετε το κουμπί του κλείστρου ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Για να ενεργοποιήσετε το κλείστρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο απομακρυσμένης ελευθέρωσης (ντεκλασέρ), όπως τα RS-60E3 ή RS-80N3, ανάλογα με το μοντέλο της μηχανής σας. Εναλλακτικά, αν η μηχανή σας διαθέτει Wi-Fi, χρησιμοποιήστε το smartphone σας για να συνδεθείτε από απόσταση στη μηχανή, βλέποντας την εικόνα Άμεσης προβολής, και ενεργοποιήστε το κλείστρο από το τηλέφωνό σας.

Διευρύνετε τη σκέψη σας

Με την κατάσταση Τοπίου, η οποία επιλέγεται αυτόματα στην Έξυπνη αυτόματη κατάσταση, έχετε τη δυνατότητα να καταγράφετε σκηνές με υψηλή ευκρίνεια από το προσκήνιο μέχρι το φόντο, ένα χαρακτηριστικό που είναι γνωστό ως εκτεταμένο βάθος πεδίου. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να συμπεριλάβετε μεγαλύτερο τμήμα του χώρου γύρω σας, είτε βρίσκεστε την πόλη είτε στην ύπαιθρο

Δοκιμάστε αυτό: Όταν φωτογραφίζετε ένα τοπίο, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε κάποιο στοιχείο στο προσκήνιο που θα εξισορροπήσει τη σκηνή. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε επίσης να τραβήξετε εικόνες τοπίων κρατώντας τη μηχανή στο πλάι, δηλαδή με κατακόρυφο προσανατολισμό.

Αναζητήστε το φως και τη σκιά

Το φως αποτελεί βασικό στοιχείο της φωτογράφισης. Ένα σημαντικό βήμα για καλύτερη φωτογράφιση είναι να μάθετε να αναζητάτε τους τρόπους με τους οποίους οι σκιές και οι λάμψεις δημιουργούν δικά τους σχήματα και σχηματισμούς στο καρέ. Όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, οι σκιές είναι μεγάλες και μπορούν να δώσουν επιπλέον διάσταση στις φωτογραφίες σας. Ένα περιβάλλον που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μεσημέρι, μεταμορφώνεται με τις μακριές σκιές που δημιουργεί ο φωτισμός από χαμηλό ύψος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία GPS μέσω κινητού που διαθέτουν πολλές compact μηχανές με Wi-Fi για να εντοπίσετε ξανά μια τοποθεσία με υπέροχες σκιές και να την επισκεφθείτε και πάλι αργότερα.

Τονίστε τα χρώματα

Όταν φωτογραφίζετε ένα τοπίο, ο έντονος κορεσμός των βασικών χρωμάτων μπορεί να αναδείξει την εικόνα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία "Τα χρώματά μου" για να ενισχύσετε τον κορεσμό των χρωμάτων. Για παράδειγμα, με την ενίσχυση του κορεσμού, ο γαλάζιος ουρανός, το νερό και οι πράσινες αποχρώσεις εμφανίζονται πιο έντονα και ελκυστικά στο φυσικό περιβάλλον.

"Παγώστε" ένα κινούμενο θέμα

Τα κινούμενα θέματα μπορεί να δημιουργήσουν πραγματικά ασυνήθιστες φωτογραφίες, αποκαλύπτοντας στιγμές που συνήθως χάνουμε. Για να "παγώσετε" την κίνηση ενός θέματος στο καρέ, θα χρειαστείτε υψηλή ταχύτητα κλείστρου. Η ακριβής ταχύτητα κλείστρου θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η ταχύτητα του θέματος και η απόστασή του από εσάς. Για να "παγώσετε" την κίνηση ανθρώπων, επιλέξτε την κατάσταση "Σπορ" στη μηχανή σας ή χρησιμοποιήστε την κατάσταση Προτεραιότητας κλείστρου (επισημαίνεται με την ένδειξη Tv στον Επιλογέα κατάστασης της μηχανής) και επιλέξτε ταχύτητα κλείστρου 1/250 δευτ. ή πιο υψηλότερη.

Καταγράψτε την αντίθεση

Όταν ο φωτισμός είναι έντονος, δημιουργούνται βαθιές, σκοτεινές σκιές. Αυτό ονομάζεται αντίθεση και η σωστή χρήση της μπορεί να κάνει τις εικόνες σας πιο πλούσιες. Ωστόσο, όταν φωτογραφίζετε στο έντονο φως μιας ηλιόλουστης ημέρας, η αντίθεση που βλέπετε είναι μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να καταγράψει η μηχανή. Μπορείτε να αντισταθμίσετε αυτήν τη διαφορά με την κατάσταση Ελέγχου οπίσθιου φωτισμού HDR που διαθέτουν πολλές μηχανές EOS. Θα τη βρείτε στη ρύθμιση SCN του Επιλογέα κατάστασης. Με τη χρήση αυτής της δυνατότητας, η μηχανή θα καταγράψει τρία καρέ για κάθε λήψη και θα τα συνδυάσει για να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που θα έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος αντίθεσης συγκριτικά με ένα μόνο καρέ.

Δείτε σε άσπρο-μαύρο

Όταν φωτογραφίζετε ένα πιο αφηρημένο θέμα, τα βασικά στοιχεία της εικόνας αλλάζουν: συχνά, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι η υφή, η αντίθεση, οι σκιές και τα σχήματα, όχι το χρώμα. Αν επιλέξετε το Μονόχρωμο στυλ εικόνας στη μηχανή σας, προσθέτοντας ίσως και τη ρύθμιση κίτρινου φίλτρου, θα δείτε μια μονόχρωμη προεπισκόπηση στην οθόνη LCD που θα σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε τη σκηνή σας χωρίς χρώμα. Αν έχετε ρυθμίσει τη μηχανή για την καταγραφή εικόνων RAW, μπορείτε να αποκαταστήσετε το χρώμα όταν επεξεργάζεστε τις εικόνες στον υπολογιστή.

Αξιοποιήστε τις λήψεις από χαμηλά

Οι λήψεις από χαμηλό ύψος δημιουργούν μια δυναμική προοπτική, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν υποέκθεση στο προσκήνιο της εικόνας αν η σύνθεσή σας περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ουρανού – ένα θέμα που "ξεγελά" τη λειτουργία φωτομέτρησης της μηχανής. Η χρήση θετικής διόρθωσης έκθεσης θα σας επιτρέψει να φωτίσετε το καρέ αν τα κύρια θέματα είναι πολύ σκοτεινά.

Διατηρήστε τον σωστό προσανατολισμό

Όλες οι μηχανές διαθέτουν έναν αισθητήρα προσανατολισμού που αναγνωρίζει τη θέση της μηχανής –οριζόντια ή κατακόρυφη– και διασφαλίζει την προβολή των εικόνων στην οθόνη LCD και στην οθόνη του υπολογιστή με τον σωστό προσανατολισμό. Ωστόσο, αν φωτογραφίζετε απευθείας προς τα κάτω ή προς τα επάνω, το σύστημα προσανατολισμού μπορεί να μπερδευτεί: απενεργοποιήστε τη λειτουργία αυτόματης περιστροφής στο μενού ρυθμίσεων (κίτρινο) για να διασφαλίσετε ότι όλες οι εικόνες σας θα εμφανίζονται με τον ίδιο προσανατολισμό.

Αξιοποιήστε τις πολλαπλές εκθέσεις

Πολλές από τις πιο προηγμένες μηχανές EOS μπορούν να καταγράψουν πολλαπλές εκθέσεις, μια δυνατότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε εικόνες όπου τα κινούμενα θέματα είναι λιγότερο σαφή στο καρέ, ενώ τα στατικά στοιχεία, όπως τα κτήρια, καταγράφονται κανονικά. Σταθεροποιήστε τη μηχανή, ιδανικά τοποθετώντας την σε τρίποδο, και επιλέξτε την κατάσταση πολλαπλών εκθέσεων για να καταγράψετε τον "μέσο όρο" από κάθε ένα από τα καρέ. Προρυθμίστε τη μηχανή για λήψη τουλάχιστον τριών καρέ και κατόπιν ελευθερώστε διαδοχικά το κλείστρο με διαφορά μερικών δευτερολέπτων. Μετά τη λήψη η μηχανή θα συνδυάσει όλα τα μεμονωμένα καρέ, αλλά εκεί όπου το περιεχόμενο έχει αλλάξει θα είναι λιγότερο σαφές και θα εμφανίζεται σχεδόν σαν είδωλο. Όσα περισσότερα καρέ καταγράφετε, τόσο λιγότερο ορατά θα είναι τα κινούμενα θέματα.

Δημιουργήστε εντυπωσιακές ταινίες βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου (time-lapse)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή σας για να δημιουργήσετε μια υπέροχη ταινία βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου καταγράφοντας μια ακολουθία εικόνων σε χρονικό διάστημα μερικών ωρών. Ορισμένες μηχανές EOS μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το Τηλεχειριστήριο με χρονοδιακόπτη TC-80N3. Μπορείτε να το συνδέσετε στη μηχανή και να το ρυθμίσετε ώστε η μηχανή να καταγράφει μία εικόνα ανά ένα προκαθορισμένο διάστημα για χρονική περίοδο αρκετών ωρών.

Περάστε στο επόμενο επίπεδο: αφού καταγράψετε την ακολουθία εικόνων βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου, μπορείτε να τις επεξεργαστείτε προσθέτοντας ένα στατικό επίπεδο χωρίς ανθρώπους από πάνω, δίνοντας την εντύπωση ότι μια πολυάσχολη πόλη είναι έρημη.

Καταγραφή βίντεο αφηρημένων θεμάτων

Θέση της μηχανής

Συχνά, οι άνθρωποι τραβούν βίντεο με την κάμερα τοποθετημένη σε τρίποδο ή κρατώντας την στο χέρι, περίπου στο ύψος του ώμου. Για να προσθέσετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη δουλειά σας, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε τη λήψη από πολύ ψηλά ή χαμηλά, ώστε να καταγράψετε προοπτικές και οπτικές γωνίες που δεν συναντώνται συχνά.

Δοκιμάστε αυτό: καταγράψτε τον ξέφρενο ρυθμό της πόλης από ασυνήθιστες προοπτικές. Τοποθετήστε την κάμερα στο έδαφος ανάμεσα στα πόδια σας, για παράδειγμα, για να καταγράψετε την φρενήρη κίνηση ποδιών που σας προσπερνούν. Εναλλακτικά, τραβήξτε μια άποψη των ανθρώπων χαμηλά στον δρόμο από έναν πύργο ή ένα κτήριο.

Αντίθεση ανάμεσα σε ήρεμους και γρήγορους ρυθμούς

Αν το επιτρέπει ο χρόνος, καταγράψτε την αντίθεση ανάμεσα στους δρόμους πολύ νωρίς το πρωί, όπου η κίνηση οχημάτων και ανθρώπων είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη, και επιστρέψτε αργότερα μέσα στην ημέρα στην ίδια θέση για να δείξετε πώς οι δρόμοι της πόλης αλλάζουν σε λίγες μόνο ώρες.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε κλιπ με μεικτή διάρκεια. Επεξεργαστείτε και συνδυάστε λήψεις μεγαλύτερης διάρκειας με ήρεμους άδειους δρόμους και σύντομα κλιπ με πιο πολυάσχολα μέρη.

Παρακολουθήστε τις σκιές

Αν έχετε καταγράψει την ίδια τοποθεσία σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επεξεργασία, καθώς αν αποκόψετε ένα τμήμα από ένα κλιπ που τραβήξατε το πρωί και το προσθέσετε σε κάποιο άλλο που τραβήξατε αργότερα μέσα στην ημέρα, οι σκιές θα εμφανίζονται σε διαφορετικές πλευρές στο καρέ. Οι σκιές στην αριστερή πλευρά του θέματος το πρωί θα εμφανίζονται στα δεξιά το απόγευμα. Εναλλακτικά, παρατηρήστε προσεκτικά τις σκιές και αλλάξτε τη θέση σας ώστε οι σκιές να εμφανίζονται σωστά σε κάθε κλιπ της ημέρας.

Παρουσιάστε τις λήψεις στην καλύτερη μορφή τους

Το καλύτερο χαρτί για τις εικόνες σας

Όταν έχετε εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσετε μια όμορφη εικόνα, θα θέλετε να την μοιραστείτε με άλλους. Με την εκτύπωση έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα απτό αντίγραφο της δουλειάς σας, ενώ αποτελεί επίσης έναν εξαιρετικό τρόπο για να προβάλετε και να αναδείξετε τα επιτεύγματά σας.

Το σωστό χαρτί μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Οι καλλιτεχνικές εικόνες είναι ιδανικές για εκτύπωση σε ματ χαρτιά ή χαρτιά καλλιτεχνικών εφαρμογών που προσθέτουν υφή και βάθος, ενώ τα ιλουστρασιόν χαρτιά συμβάλλουν στη δημιουργία πιο ζωηρών και πολύχρωμων εκτυπώσεων. Η γνώση για τα χαρτιά μοιάζει λίγο με τη γνώση για τους φακούς – πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο χαρτί για να πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα.

Προετοιμασία για την τοποθέτηση σε κορνίζα

Αν σχεδιάζετε να τοποθετήσετε τη φωτογραφία σας σε κορνίζα, καλό είναι να αφήσετε ένα περιθώριο γύρω από τα άκρα του χαρτιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τοποθετήσετε την εικόνα πίσω από ένα πασπαρτού στην κορνίζα. Το πασπαρτού αποτρέπει την πίεση της ίδιας της εκτύπωσης επάνω στο γυαλί και εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της φωτογραφίας σας.