Horse-Beach-Steve-Deer.jpg

Φωτογράφος θαλασσινών τοπίων και σκηνών δράσης

Ο Steve Deer, Senior Advertising Creative, αντιμετωπίζει τη γειτονιά του στο Wirral της Βορειοδυτικής Αγγλίας ως χώρο φωτογραφικών πειραματισμών. Κάθε Σαββατοκύριακο περιπλανιέται με τη φωτογραφική μηχανή του και πάντα βρίσκει κάτι καινούργιο να τραβήξει ή μια διαφορετική οπτική να αποτυπώσει.
Παρακολουθήστε τον Steve να μας εξηγεί ότι ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση τόσο για τα θαλασσινά τοπία όσο και για τις σκηνές δράσης, ώστε να δημιουργήσει εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Ο Steve Deer μιλά για τη φωτογράφιση θαλασσινών τοπίων και σκηνών δράσης

Αυτό είναι το τελευταίο από μια σειρά βίντεο στα οποία λάτρεις της Canon δείχνουν πώς τράβηξαν μερικές από τις αγαπημένες τους φωτογραφίες.

Στο βίντεο ο Steve περιγράφει πώς περνά τα Σαββατοκύριακα με την EOS του.


Horse and Hilbre (Άλογο και Hilbre), © Steve Deer

Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Πριν από 20 χρόνια άρχισα να παίρνω μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή όταν κατέβαινα στην παραλία. Μένουμε μόλις 5 λεπτά από τη θάλασσα και αυτό το μέρος είναι για μένα ένας χώρος πειραματισμών. Λόγω επαγγέλματος, ήμουν αρκετά εξοικειωμένος με το Photoshop πριν καν αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως οι ψηφιακές μηχανές.

Οι επισκέψεις μου στους πρώιμους φωτογραφικούς ιστοτόπους της εποχής με ενέπνευσαν να αρχίσω να βγάζω ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Ίσως το ξανακάνω κάποια στιγμή.

Ο Masao Yamamoto και ο Ragnar Axelsson αποτελούν έμπνευση για μένα. Οι φωτογραφίες τους έχουν να πουν μια ιστορία.

Θεωρείς ότι η εκπαίδευσή σου στη γραφιστική έχει επηρεάσει το φωτογραφικό σου στυλ;

Θεωρώ ότι με έχει βοηθήσει στην αίσθηση του χώρου και τη δημιουργική σύνθεση. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για μένα όταν βγάζω μια φωτογραφία. Κατανοώ τους "κανόνες της φωτογραφίας", αλλά προσπαθώ να μην εμμένω σε αυτούς. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να βγάλεις την ίδια φωτογραφία με όλους τους άλλους.

Μου αρέσει πολύ όταν καταφέρνω να εκφράσω τον απόλυτο μινιμαλισμό!


Mad Max Reunion (Επανένωση Mad Max), © Steve Deer

Έτσι θα περιέγραφες το στυλ σου;

Απλό, καθαρό, με έντονο το στοιχείο του χώρου. Προσπαθώ να πετύχω μια 'Ζεν' αισθητική. Θα παρατηρήσετε ότι τόσο στις φωτογραφίες τοπίων όσο και στις σκηνές δράσης κάνω τις λήψεις από όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος, ώστε να πετύχω τη σωστή οπτική.

Και η ακτή σου δίνει αυτήν τη δυνατότητα;

Ναι, βέβαια. Μου αρέσει να επιστρέφω στο ίδιο σκηνικό ξανά και ξανά, επειδή συχνά βλέπω κάτι διαφορετικό και είναι σημαντικό να μάθεις να βλέπεις.

Αναζητώ στη σκηνή γραμμές που αλληλεπιδρούν με τον συνολικό χώρο. Ρωτάω τον εαυτό μου αν υπάρχει κάτι που έχει να πει μια ιστορία.

Πηγαίνεις πολύ συχνά στο νεκροταφείο σκαφών. Τι είναι αυτό που αναζητάς εκεί;

Αν και είναι ένα έρημο μέρος, έχει πολλά πράγματα να δεις. Τριγύρω υπάρχουν κομμάτια σκαφών που σαπίζουν… Ίσως αυτό είναι που αναζητώ – κάτι απλό που εκφράζει την αποσύνθεση και τη θλίψη της σκηνής. Ίσως πάλι όχι. Απλά ξέρω ότι εκεί με περιμένει μια υπέροχη σκηνή να τη φωτογραφίσω.


The Mudyard (Λασπώδες νεκροταφείο σκαφών), © Steve Deer

Κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες σου είναι σκηνές δράσης. Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι προκλήσεις των σκηνών δράσης;

Το πιο δύσκολο είναι να πετύχεις την κατάλληλη στιγμή, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, επειδή όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Όμως εξίσου δύσκολο είναι να κάνεις το θέμα να ξεχωρίζει. Πρέπει να προσέξεις το διάφραγμα, την ταχύτητα κλείστρου και τη γωνία της λήψης, για να αναδείξεις το θέμα στη σκηνή.

Τέλος, πρέπει να αποτυπώσεις τον ενθουσιασμό της στιγμής. Να αποδώσεις ρεαλιστικά το συναίσθημα.

Όταν σε βλέπει κανείς να φωτογραφίζεις τους windsurfer, έχει την αίσθηση ότι υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ σας.

Σε κάποιους αρέσει να κάνουν κόλπα όταν βλέπουν τον φακό. Έχω μάθει πλέον τα χρώματα των πανιών τους και τους περιμένω να αρχίσουν να πλησιάζουν. Φυσικά, επικεντρώνομαι σε εκείνους που κάνουν κόλπα, επειδή το βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον.


Rhosneigr, © Steve Deer

Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν φωτογράφο θαλασσινών τοπίων και σκηνών δράσης;

Πρώτα-πρώτα, πρέπει να βγαίνεις έξω με τη μηχανή σου. Η τέλεια σκηνή είναι κάπου εκεί έξω, όχι στον καναπέ σου!

Προσπάθησε να σχεδιάσεις από πριν τι θα φωτογραφίσεις. Είναι καλό να έχεις ένα σχέδιο κατά νου, αλλά μην διστάσεις να ξεφύγεις από αυτό, αν εμφανιστεί μια ευκαιρία. Εγώ ψάχνω πάντα κάτι που θα με κάνει να γελάσω. Επομένως, πρέπει να είσαι και αυθόρμητος.


Feeling Lucky Punk? (Αισθάνεσαι τυχερός, αλήτη;) © Steve Deer

Και να μην είσαι υπερπροστατευτικός με τον εξοπλισμό σου. Θα έχεις όλον το χρόνο να τον καθαρίσεις μόλις επιστρέψεις στο σπίτι!

Οπότε, τι ακολουθεί;

Λατρεύω τη φωτογραφία, αλλά δεν είμαι υπερβολικά φιλόδοξος. Το κάνω επειδή με ευχαριστεί.

Όμως, τώρα που το σκέφτομαι, σίγουρα θα επιστρέψω στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και θα προσπαθήσω να απαθανατίσω μερικές ακόμα πιο μίνιμαλ σκηνές. Ίσως κάτι τελείως αφηρημένο.

Παρακολουθήστε τη δουλειά του Steve Deer για να μάθετε περισσότερα για τη φωτογραφία του.