Action-Frits-Van-Eldik-Racing-Car

Φωτογραφίες με τη σωστή προοπτική σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού

Σε πολύ μικρή ηλικία ο Frits αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη του για τα αυτοκίνητα με τη φωτογραφία και, μάλιστα, επαγγελματικά. Ο Frits ίδρυσε τη δική του εταιρεία και φωτογράφισε το πρώτο του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 το 1989. Το 1994 φωτογράφιζε πλέον σε τακτική βάση όλους τους αγώνες της F1 για ολόκληρη τη σεζόν. Τώρα ο Frits φωτογραφίζει αγώνες κάθε είδους, όπως από τη F1, το Λεν Μαν και το πρωτάθλημα αυτοκινήτων τουρισμού

Λοιπόν, Frits, πώς καταφέρνεις να βρίσκεις τις κατάλληλες γωνίες λήψης;
Καταφέρνω να βρίσκω τις κατάλληλες λήψεις, όσο πιο μακριά βρίσκομαι από τα αυτοκίνητα. Καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα απόσταση ασφαλείας από την πίστα, αλλά κάθε φορά που επιστρέφω σε μια πίστα έχει προστεθεί ακόμα ένας φράχτης, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και η απόσταση. Στους περισσότερους αγώνες, στους δοκιμαστικούς γύρους και στα προκριματικά έχεις λίγο χρόνο να βγάλεις φωτογραφίες. Τις περισσότερες φορές έχεις περίπου μία ώρα στη διάθεσή σου.

Πώς προετοιμάζεσαι για κάτι τέτοιο;
Πηγαίνω εκεί μία-δυο μέρες νωρίτερα και περπατώ στη διαδρομή. Προσπαθώ να δω πού μπορώ να κινηθώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Πρέπει να σχεδιάσω κάθε λεπτομέρεια, ώστε να εκμεταλλευτώ όσο το δυνατόν καλύτερα τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτω. Φτιάχνω ένα αναλυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ακριβώς ό,τι πρόκειται να κάνω μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τι ψάχνεις;
Προσπαθώ να βρω μια χαμηλή προοπτική. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο βασικό. Τα αυτοκίνητα που κινούνται με ταχύτητα φαίνονται πάντα πιο ενδιαφέροντα όταν η λήψη γίνεται από χαμηλά. Χρησιμοποιώ φακό πολύ μεγάλης εστιακής απόστασης και extender για να έχω το αποτέλεσμα που θέλω.


© Frits van Eldik

Αναζητώ αγώνες που προσφέρουν ακόμα καλές ευκαιρίες σε έναν φωτογράφο. Το Γερμανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (DTM) είναι μία από τις αγαπημένες μου διοργανώσεις. Οι πίστες ελέγχονται βέβαια αυστηρά και πρέπει να βρίσκομαι αρκετά μακριά, αλλά τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ό,τι στις πίστες των Γκραν Πρι.


© Frits van Eldik

Μερικές φορές η ευκαιρία παρουσιάζεται εκεί που δεν το περιμένεις. Στον τελευταίο αγώνα του DTM, στο Hockenheim, μπόρεσα να τραβήξω φωτογραφίες κόντρα στο φως μέσα από ένα πολύ μικρό άνοιγμα σε μια διαφημιστική πινακίδα. Δεν είναι πολύ δύσκολο, αλλά προσπάθησα να αποτυπώσω κάτι που μοιάζει αδύνατο.

Τι σου αρέσει στους αγώνες του Γερμανικού Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού;

Τώρα πια, πολλές ομάδες και οδηγοί με γνωρίζουν και αισθάνονται άνετα όταν τους πλησιάζω. Τα αυτοκίνητα τρέχουν τόσο γρήγορα όσο και στη F1, αλλά επειδή η διοργάνωση είναι μικρότερης κλίμακας, μπορείς να εμπλακείς περισσότερο. Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι στα πιτ. Οι ομάδες καταλαβαίνουν πλέον τι αναζητώ και μου δίνουν καλύτερη πρόσβαση. Έχουν μάθει να με εμπιστεύονται.


© Frits van Eldik

Νομίζω ότι πολλές από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες δεν είναι εκείνες που τραβάω όταν τα αυτοκίνητα είναι στην πίστα, επειδή τότε δύσκολα μπορείς να δημιουργήσεις κάτι πρωτότυπο. Όμως, μπορείς να μεταδώσεις την ατμόσφαιρα, την πίεση, την αίγλη, ακόμα και την ταχύτητα των αγώνων όταν τα αυτοκίνητα είναι ακίνητα.


© Frits van Eldik

Μερικές φορές χρειάζεσαι έναν πολύ διαφορετικό φακό για να βγάλεις φωτογραφίες στα πιτ.

Δίνεις την εντύπωση ότι αγαπάς και απολαμβάνεις ακόμη τους αγώνες αυτοκινήτου

Είναι πολύ διαφορετικά από το παρελθόν, αλλά είμαι ακόμα εθισμένος με την ταχύτητα και τον ενθουσιασμό που προσφέρει.

Τι έχω στην τσάντα μου;

Όταν πηγαίνω για φωτογράφιση σε μια πίστα, παίρνω μαζί μου τα πάντα. Η τσάντα μου ζυγίζει 82 κιλά. Οι αεροπορικές εταιρείες είτε με λατρεύουν είτε με μισούν! Όμως δεν μπορώ να μην πάρω μαζί μου τα σώματα, τους φακούς και τα extender που χρειάζομαι.

Οι αγαπημένοι μου φακοί είναι ο EF 400mm f/2.8L IS USM και ο EF 70-200mm f/2.8L IS II USM καθώς και ο EF 200-400mm f/4L IS USM που έχει ενσωματωμένο extender 1,4x.

Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα.

Επίσης, μου αρέσει να πειραματίζομαι. Πού και πού καταφέρνω να πείσω μια ομάδα να βάλει μια φωτογραφική μηχανή στο πλάι του αυτοκινήτου για να κάνω λήψεις με τηλεχειρισμό.


© Frits van Eldik

Η μηχανή ήταν μια EOS 6D με φακό EF 24mm f/1.4L II USM. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησα την εφαρμογή τηλεχειρισμού για να βγάλω φωτογραφίες. Έτσι μπορείς να πετύχεις θεαματικές λήψεις.


Βρείτε τον τέλειο φακό για φωτογραφίες δράσης στο κατάστημα Canon.