Jorg-kyas-freckles

Φωτογράφιση πορτραίτων με τον Jorg Kyas

Τα πορτραίτα είναι από τα πιο κοινά είδη φωτογραφίας, αλλά παρόλο που μοιάζει αρκετά εύκολο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλει κανείς τη δική του πινελιά σε μια φωτογραφία πορτραίτου. Μιλήσαμε με τον Jörg Kyas, γνωστό φωτογράφο πορτραίτων και Canon Explorer, για τη δουλειά του στη φωτογράφιση πορτραίτων, καθώς και για το πώς συνδυάζει τις προσωπικές με τις επαγγελματικές του επιδιώξεις στον τομέα της φωτογραφίας.

Τα πρώτα χρόνια

Οι άνθρωποι ακολουθούν πολλούς διαφορετικούς δρόμους για να γίνουν φωτογράφοι. Ορισμένοι θυμούνται ακριβώς τη στιγμή που κατάλαβαν ότι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φωτογραφία, όμως για τον Jörg Kyas, το πάθος αυτό προέκυψε σταδιακά.

"Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν έφηβος. Άρχισαν να μου αρέσουν οι φωτογραφικές μηχανές, αλλά ασχολούμουν περισσότερο με την τεχνική παρά με τις εικόνες. Εγώ και ένας φίλος μου συναγωνιζόμασταν για το ποιος γνωρίζει περισσότερα για τις μηχανές. Έτσι, αρχίσαμε να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στο δάσος φωτογραφίζοντας αρπακτικά πουλιά με μεγάλη... αποτυχία. Αργότερα, άρχισα να εμφανίζω ασπρόμαυρα φιλμ μόνος μου, σε έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο. Κατάλαβα νωρίς ότι ένα λάθος στην αρχή μπορεί να χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα."

Οι περιορισμοί αυτού του τρόπου εργασίας με φιλμ έκανε τον Jörg να αρχίσει να δίνει περισσότερη προσοχή σε χαρακτηριστικά όπως η επιλογή των εικόνων και η σύνθεση. "Άρχισα να παρατηρώ τον κόσμο με περισσότερη ακρίβεια και έτσι εξάσκησα την οπτική μου, κάτι που με έκανε να ενδιαφερθώ περισσότερο για τη φωτογραφία ως επάγγελμα. Έτσι, όταν έπρεπε να αποφασίσω για το επάγγελμα που θα ακολουθήσω, αναρωτήθηκα, τι με κάνει χαρούμενο; Σε τι είμαι καλός;" Ο Jörg γελάει, "Έπρεπε να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, ότι ίσως να μην κατάφερνα να βιοποριστώ με τις ποδοσφαιρικές μου ικανότητες… έτσι, ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να πάρω το δρόμο της φωτογραφίας."

© Jörg Kyas. Η λήψη έγινε με Canon EOS 5DS R και φακό EF 70-200mm f/2.8L IS USM, η έκθεση ήταν 1/1600 δευτ. στα f/11, ISO 100.

Χαράσσοντας πορεία

Και αυτό ακριβώς έκανε. Η πορεία του Jörg μπορεί να μοιάζει αρκετά κοινότυπη. Σπούδασε φωτογραφία σε σχολή καλών τεχνών στα τέλη της δεκαετίας του '90 και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός φωτογράφου, προτού επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, στη Γερμανία, για να ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην οπτική επικοινωνία.

Ξεκινώντας ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος, απόκτησε τις πρώτες του εμπειρίες σε διάφορες εταιρείες μουσικής που τον έστελναν ανά τον κόσμο για να φωτογραφίζει ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και μουσικούς, σε σκηνικά όπως η Κούβα, το Σάο Πάολο και το Παρίσι.

Η πρόσβασή του στους κύκλους των διάσημων και μη, ήταν μια καλή εισαγωγή στον κόσμο της φωτογραφίας πορτραίτων.

Φωτογράφιση πορτραίτων

Η φωτογράφιση πορτραίτων είναι ένα μοναδικό είδος. Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται μπροστά στον φακό ή δεν είναι συνηθισμένοι να είναι το κέντρο προσοχής. Δεν είναι πάντα εύκολο να αποτυπώσεις ένα πρόσωπο όταν νιώθει ευάλωτο. Όταν ρωτήθηκε πώς κάνει τα θέματά του να χαλαρώνουν, ο Jörg είπε ότι όλα είναι θέμα ατμόσφαιρας.

"Είναι πολύ σημαντικό να επικρατεί χαλαρή ατμόσφαιρα στο σκηνικό. Έχει σημασία η συνεργασία του φωτογράφου με το μοντέλο. Έτσι, όσο καλύτερη είναι η συνεργασία τόσο καλύτερο και το τελικό αποτέλεσμα. Σπάνια παίρνω καλά αποτελέσματα όταν υπάρχουν "αρνητικά συναισθήματα" στο σκηνικό.

Το μυστικό είναι να επικοινωνείς πολύ και να είσαι ειλικρινής με το άτομο που φωτογραφίζεις. Πρέπει να του πεις τι ακριβώς θέλεις. Αν το μοντέλο συμφωνήσει, η συνεργασία γίνεται πολύ πιο εύκολη."

Ο ερχομός της ψηφιακής φωτογραφίας, λέει ο Jörg, έχει βοηθήσει τα θέματα ώστε να νιώθουν ότι συμμετέχουν στη διαδικασία. "Έχεις πάντα την οθόνη σου, όπου μπορείς να δείξεις και να εξηγήσεις τι είναι καλό ή κακό, και έπειτα να διορθώσεις μαζί με το θέμα σου τη φωτογραφία."

©Jörg Kyas. Η λήψη έγινε με Canon EOS 5DS R και φακό EF 35mm f/1.4L II USM, η έκθεση ήταν 1/160 δευτ. στα f/9, ISO 200.

Το κλειδί είναι η επικοινωνία

Όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει την πολυπλοκότητα της φωτογράφισης πορτραίτων, ο Jörg επεκτάθηκε στη σημασία της επικοινωνίας. "Για μια καλή εικόνα, πρέπει να είσαι κοντά με το θέμα σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ενημερωμένος για το άτομο που θα φωτογραφίσεις. Πριν από τις λήψεις, προσπάθησε να αποσπάσεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο σου και, αν έχεις χρόνο, μίλησε μαζί του πριν από την φωτογράφιση ή κατά την προετοιμασία."

Ο Jörg πιστεύει επίσης ακράδαντα ότι πρέπει κανείς να εξελίσσεται με τον καιρό, αλλά να παραμένει αυθεντικός. "Δεν μπορείς να αποφύγεις την επιρροή των στυλ κάθε εποχής. Πάντα βρίσκουν τον τρόπο να ενσωματωθούν στη δουλειά σου. Όμως αυτό που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια στην αγορά της φωτογραφίας είναι ότι κάθε στυλ και κάθε νέα τάση περνάει κάποια στιγμή· έτσι, κατά τη γνώμη μου, είναι καλό να προσπαθεί κανείς να βρει το δικό του στυλ και να μην είναι υπερβολικά μοντέρνος."

©Jörg Kyas. Η λήψη έγινε με Canon EOS 5DS R και φακό EF 50mm f/1.2L USM, η έκθεση ήταν 1/160 δευτ. στα f/8, ISO 200.

Επαγγελματικά ή προσωπικά;

Η προσωπική και η επαγγελματική φωτογράφιση, προφανώς, έχουν διαφορετικές προκλήσεις για τον Jörg, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι η βασική διαφορά τους είναι ο χρόνος.

"Στις επαγγελματικές φωτογραφίσεις, σπάνια έχεις απόλυτη ελευθερία επιλογής", ξεκινάει. "Ακόμη κι αν την έχεις, πάντα πρέπει να σχεδιάσεις εκ των προτέρων. Στο τέλος, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις στα χέρια σου χρήσιμα αποτελέσματα και ότι δεν σπατάλησες άσκοπα τον χρόνο σου. Αν κάνεις όλες τις λήψεις που έχεις προετοιμάσει και σχεδιάσει, τότε μπορείς να ανοιχτείς και σε πιο ελεύθερα στυλ, κάτι που λατρεύει ο κόσμος."

Όταν ο Jörg ασχολείται με προσωπικά του έργα, απολαμβάνει την ελευθερία του. "Έχεις περισσότερο χρόνο και χώρο, και η αυτή η δυναμική μεταξύ των σχεδιασμένων και ελεύθερων λήψεων είναι διαφορετική. Στα προσωπικά έργα θέλω να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στις εικόνες ελεύθερου στυλ, για να διασκεδάζω περισσότερο στον χώρο της φωτογράφισης."

Ο χρόνος είναι εχθρός

Ο Jörg εξηγεί ότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. "Η έλλειψη χρόνου αποτελεί πάντα εμπόδιο στο να τραβήξουμε όλα όσα θα θέλαμε. Όμως προσπαθώ να έχω περισσότερο χρόνο για να τραβήξω εικόνες για μένα ή για μια έκθεση. Άλλωστε, η επιθυμία να δημιουργήσω τις δικές μου ιδέες και εικόνες ήταν αυτή που με οδήγησε σε αυτήν τη δουλειά εξαρχής."

Μας μίλησε για ένα υπέροχο έργο φωτογράφισης γυναικών με φακίδες. "Ένας πολύ καλός φωτογράφος και φίλος, ο Michael Neugebauer, είχε αυτήν την ιδέα πριν από μερικά χρόνια και έχει ήδη εκδώσει ένα βιβλίο με αυτό το θέμα. Δυστυχώς ο εκδοτικός οίκος έκλεισε και το όλο έργο πέθανε. Πέρυσι συζητούσαμε και σκεφτήκαμε ότι είναι καλή ιδέα να αναβιώσουμε και να δουλέψουμε σε αυτό το έργο, ο καθένας με το δικό του στυλ αλλά και μαζί."

©Jörg Kyas. Η λήψη έγινε με Canon EOS 5DS R και φακό EF 135mm f/2L USM, η έκθεση ήταν 1/160 δευτ. στα f/7,1, ISO 200.

Η πιο πρόσφατη φωτογραφία του

"Η τελευταία επαγγελματική φωτογραφία που τράβηξα ήταν για την καμπάνια μιας γερμανικής τράπεζας σχετικά με τις χρεώσεις διαχείρισης λογαριασμών. Ακούγεται βαρετό, αλλά δεν ήταν. Το μοντέλο που διαλέξαμε ήταν από ένα πρακτορείο με το όνομα "άσχημα μοντέλα" –ένα πρακτορείο "street cast", όπως λέγεται– και δεν είχε δουλέψει ποτέ ξανά ως μοντέλο. Ήταν ένας Αμερικάνος που ζει στο Βερολίνο εδώ και είκοσι χρόνια και παίζει ντραμς σε μια μπάντα. Η φωτογράφιση μαζί του ήταν πολύ διασκεδαστική, γιατί ήταν εντελώς αντισυμβατικός τύπος. Είχε χιούμορ και έλεγε ευχάριστες ιστορίες. Είμαι βέβαιος ότι η καλή ατμόσφαιρα που είχαμε αποτυπώθηκε και στις εικόνες που τραβήξαμε."

Τι έχει ο Jörg στην τσάντα του:

Φωτογραφικές μηχανές:

EOS-1D X Mark II

EOS 5DS R

EOS 5D Mark III

Φακοί:

EF 85mm f/1.2L USM

EF 50mm f/1.2L USM

EF 35mm f/1.4L II USM

EF 24-70mm f/2.8L USM

EF 70-200mm f/2.8L IS USM

Αξεσουάρ:

Speedlite ST-E3-RT

Speedlite 600EX-RT

Λαβή μπαταρίας BG E11Συντελεστής συνέντευξης: Σύνταξη από τον Martin Fleming