Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Νυχτερινός πεζοπόρος: πώς ο Munro Moonwalker τραβά ορεινές λήψεις

Όταν ο Alan Rowan, δημοσιογράφος σε μια εθνική εφημερίδα, σχόλαγε τα μεσάνυχτα από τη δουλειά του, δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ήταν επίσης ενθουσιώδης ορειβάτης κι έτσι, όταν έφευγε από την αίθουσα σύνταξης, άρχισε να πηγαίνει κατευθείαν στα βουνά της Σκωτίας. Ανηφορίζοντας στο σκοτάδι, έβλεπε την ανατολή του ηλίου "χωρίς να υπάρχει ψυχή σε μεγάλη απόσταση" και άρχιζε την κατάβαση όταν ο υπόλοιπος κόσμος ξυπνούσε.

"Μία από τις ομορφιές της νυχτερινής πεζοπορίας είναι ότι η μέρα ξυπνάει μαζί σου", αναφέρει.

The sun sets over a low mountain landscape.

Ο μοναδικός τρόπος ζωής του Alan τού ταίριαζε τόσο πολύ, που τον διατήρησε για 20 χρόνια, προσαρμόζοντας το πάθος του για τα βουνά στο πρόγραμμά του και σκαρφαλώνοντας συνολικά σε περίπου 300 κορυφές στις νυχτερινές του περιπλανήσεις.

Ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συγγραφέας πλέον, ο Alan έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία για τις μεταμεσονύχτιες περιπέτειές του, ενώ ετοιμάζει κι ένα τρίτο βιβλίο για την αποστολή του να ανεβαίνει σε ένα διαφορετικό βουνό κάθε πανσέληνο του έτους.

Το πάθος του για τη νυχτερινή ορειβασία σημαίνει ότι το σακίδιό του είναι πάντα γεμάτο, και ο ίδιο πάντα έτοιμος να αναχωρήσει για κάποια από τις υψηλότερες κορυφές της Σκωτίας ανά πάσα στιγμή – περιπέτειες που καταγράφει ως Munro Moonwalker στο blog του και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια μηχανή Canon, αρκετά μικρή για να χωράει στην τσέπη του μπουφάν του, τον συνοδεύει πάντα σε αυτές τις περιπλανήσεις για να απαθανατίσει τη θέα από τα βουνά. "Θέλεις να κουβαλάς όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα, γι' αυτό και προτιμώ μια πολύ καλή μηχανή τσέπης", λέει ο Alan. "Πηγαίνω για να θαυμάσω τα βουνά και να βγάλω φωτογραφίες, δεν πηγαίνω για να βγάλω φωτογραφίες από ένα βουνό – υπάρχει διαφορά. Δεν θέλω να ταλαιπωρούμαι με το να αλλάζω φακούς και άλλες λεπτομέρειες. Γι' αυτό και οι μηχανές τσέπης είναι ιδανικές για τις ανάγκες μου."

"Κάθε φωτογραφία αφηγείται μια ιστορία – είναι ένα ημερολόγιο για τα μέρη που πήγες και την προσωπικότητά σου"

Ο Alan χρησιμοποιεί την PowerShot SX740 HS για να αποτυπώνει αναμνήσεις από τα βουνά. Πέρα από φορητή και εύχρηστη, η μηχανή περιλαμβάνει και μια σειρά από πανίσχυρες λειτουργίες, από βίντεο 4K έως το αξιοσημείωτο οπτικό ζουμ 40x, που του επιτρέπει να φωτογραφίζει λεπτομέρειες της άγριας ζωής και θεμάτων από απόσταση.

"Η φωτογραφία είναι πολύ σημαντική για μένα", λέει. "Κάθε φωτογραφία αφηγείται μια ιστορία – είναι ένα ημερολόγιο για τα μέρη που πήγες και την προσωπικότητά σου. Είναι επίσης ένας τρόπος να δείξεις στους άλλους τι χάνουν. Πολλές φορές, όταν φτάνεις στην κορυφή ενός βουνού, σκέφτεσαι, 'Μακάρι ο Χ να μπορούσε να το δει αυτό'. Είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη – οι φωτογραφίες θα περάσουν από γενιά σε γενιά και ελπίζω τα εγγόνια μου να χαρούν βλέποντας τι έκανα."

Συμβουλές φωτογράφισης σκηνών φύσης από τον Alan

1. Πάρτε μαζί σας ένα δυνατό φακό ζουμ

Ο Alan σκαρφαλώνει σε απόκρημνες κορυφές, όπου η ασφάλεια απαιτεί την παραμονή σε πεπατημένα μονοπάτια. "Καλό ζουμ σημαίνει να μπορείς να πλησιάζεις αρκετά κοντά στα άγρια ζώα που εντοπίζεις, όπως ελάφια ή αρπακτικά πουλιά", αναφέρει.

"Αν δεις κάτι ένα χιλιόμετρο μακριά, δεν μπορείς ξαφνικά να αποφασίσεις να πλησιάσεις για να το φωτογραφίσεις, γιατί μέχρι τότε θα έχει φύγει. Πρέπει να μπορείς να αποτυπώσεις τη σκηνή από το σημείο όπου βρίσκεσαι."

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Η Canon PowerShot SX740 HS είναι μια μηχανή μικρού μεγέθους που διαθέτει οπτικό ζουμ 40x, επιτρέποντας την αποτύπωση λεπτομερειών από μακρινά θέματα, ενώ η τεχνολογία ZoomPlus διπλασιάζει ψηφιακά το οπτικό ζουμ για να επιτύχει ζουμ 80x με ελάχιστη απώλεια ποιότητας συγκριτικά με άλλα ψηφιακά ζουμ. Στις παραπάνω φωτογραφίες, χρησιμοποιήθηκε ζουμ 80x για να απαθανατίσει λεπτομέρειες σκουριάς στο κύτος της μακρινής βάρκας.

Επιτρέπει στον Alan να τραβάει κοντινές λήψεις του νυχτερινού ουρανού. "Γράφω ένα βιβλίο με θέμα τις περιπλανήσεις στα βουνά με την πανσέληνο", λέει. "Μια μηχανή με πανίσχυρο ζουμ μού επιτρέπει να τραβάω κοντινότερες λήψεις."

2. Να είστε έτοιμοι για δράση

Οι καταστάσεις ριπής μπορούν να σας φανούν χρήσιμες στα βουνά. "Βρίσκεστε σε ένα απέραντο τοπίο, όπου μπορεί να ανιχνεύσετε κίνηση κάπου αρκετά μακριά, και έχετε μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να αντιδράσετε", λέει ο Alan. "Αν εντοπίσετε μια κίνηση στα ρείκια, θέλετε να τραβήξετε γρήγορα κοντινή λήψη. Η ταχύτητα συνεχούς λήψης της Canon PowerShot SX740 HS προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την απαθανάτιση της δράσης."

Προσαρμοσμένη για λήψεις κινούμενων θεμάτων, από άγρια ζωή μέχρι σχολικούς αθλητικούς αγώνες, η κατάσταση ριπής 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο απαθανατίζει όλη τη δράση.

3. Φροντίστε να αποτυπώνετε την παραμικρή λεπτομέρεια

Σχετικά άρθρα
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

Φωτογράφιση περιπετειών στην ύπαιθρο

Η φωτογράφος Anna Blackwell κάνει πεζοπορία στις άγριες εκτάσεις του Dartmoor με μια Canon EOS R6.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΦΥΣΗΣ

Φύση σε άσπρο και μαύρο με την PowerShot G7 X Mark III

Η Helen Bartlett, Canon Ambassador, μοιράζεται μαζί μας τις συμβουλές της για τη δημιουργία εντυπωσιακών ασπρόμαυρων φωτογραφιών με σκηνές από τη φύση, χρησιμοποιώντας την compact μηχανή σας ενώ μετακινήστε.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Γίνετε μέρος της φύσης

Ο φωτογράφος άγριας φύσης Tolga Aktas μας εξηγεί πώς η PowerShot ZOOM μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε τη στιγμή.

"Όταν βρίσκεστε στην κορυφή ενός βουνού, θέλετε να αποτυπώσετε όσο καλύτερα μπορείτε τη συγκλονιστική θέα", λέει ο Alan. Γι' αυτό και οι μηχανές που αποτυπώνουν σχεδόν κάθε λεπτομέρεια είναι πραγματικά χρήσιμες. "Με λήψεις βίντεο 4K αποτυπώνετε κάθε λεπτομέρεια του γρασιδιού. Τραβώντας σε 4K αποτυπώνετε μικρές λεπτομέρειες που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν χαμένες."

Η κατάσταση βίντεο 4K της Canon PowerShot SX740 HS εξασφαλίζει υψηλή ανάλυση και επιτρέπει την απομόνωση στατικών εικόνων από το πλάνο. Ο Alan εκτίμησε ιδιαίτερα τη λειτουργία ταινίας time-lapse. "Το time-lapse είναι ιδανικό για ηλιοβασιλέματα και ανατολές. Μπορείτε να απαθανατίσετε τις αλλαγές του φωτός και τα διαφορετικά χρώματα σε διαδοχικές φωτογραφίες."

4. Κοινοποιήστε εν κινήσει, όπου κι αν είστε

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

"Η κοινοποίηση έχει γίνει πολύ σημαντική", λέει ο Alan. "Ο κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιμένει να δημοσιεύσω νέες ιστορίες. Κάποιες φορές δεν τα καταφέρνω, και τότε ο κόσμος αρχίζει να λέει, "Περίμενα αυτήν τη δημοσίευση, πού είναι;"

Η συνδεσιμότητα Bluetooth και Wi-Fi της Canon PowerShot SX740 HS επιτρέπουν στον Alan να κοινοποιεί φωτογραφίες εν κινήσει, συνδέοντας τη μηχανή του με το κινητό του τηλέφωνο για να δημοσιεύει νέες εικόνες από τα βουνά. Οι εικόνες μεταφέρονται αυτόματα στο κινητό του μέσω της λειτουργίας Auto Transfer στην εφαρμογή Canon Camera Connect, ενώ μπορεί επίσης να προσθέσει γεωετικέτες στις φωτογραφίες του μέσω του GPS του κινητού του πριν τις δημοσιεύσει στο blog του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

5. Χρησιμοποιήστε σταθεροποίηση εικόνας για ευκρινείς λήψεις macro και άγριας ζωής


Είτε ο Alan φωτογραφίζει την εγγονή του να κάνει τροχούς στον κήπο του είτε αποτυπώνει έναν αετό που πετάει ψηλά, διαπίστωσε ότι το έξυπνο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας της Canon PowerShot SX740 HS είναι ανεκτίμητο για σταθερά βίντεο και ευκρινείς εικόνες. Αναφέρει ότι λειτουργεί το ίδιο καλά με λήψεις macro όσο και κατά την κίνηση.

"Φωτογραφίζω από κοντά κάμπιες, πεταλούδες και οτιδήποτε άλλο και τις φέρνω πίσω για να τις δείξω στην εγγονή μου", μας λέει. "Κάθε φορά ενθουσιάζεται και έτσι έχουμε αναπτύξει ένα στενό δεσμό. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι θέλει να εξερευνήσει. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ενδιαφέρεται η νέα γενιά για τη φύση και τον φυσικό κόσμο."

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Κείμενο της Lucy Fulford

Ανακαλύψτε τη δύναμη και την ευελιξία της σειράς 4K της Canon

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές