Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Ταξιδιωτικό vlogging

Πώς να γυρίσετε ένα vlog με την περιπέτειά σας: γνωρίστε τη γυναίκα που κατέκτησε τον Αμαζόνιο με μια φωτογραφική μηχανή

Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε μια πόλη, αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινήστε με ελάχιστο εξοπλισμό. Είναι καλύτερα να έχετε μόνο λίγα βασικά αντικείμενα που μπορείτε να αποθηκεύσετε σε μια ελαφριά τσάντα μηχανής, όπως:

  • Μια compact μηχανή, όπως π.χ. η Canon PowerShot SX740 HS
  • Εφεδρικές μπαταρίες
  • Εφεδρικές, διαμορφωμένες κάρτες μνήμης
  • Μια φορητή συσκευή για να μοιράζεστε τις εικόνες σας εν κινήσει
  • Ένα ύφασμα καθαρισμού φακών
Και, τέλος, βεβαιωθείτε ότι φοράτε ένα άνετο ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα και ότι έχετε ένα μπουκάλι νερό στην τσάντα σας, καθώς πιθανότατα θα περπατάτε αρκετές ώρες.

Παρόλο που παρέμεινε προσηλωμένη στη σωματική και συναισθηματική πρόκληση της ολοκλήρωσης του ταξιδιού, η Laura και η ομάδα της αποφάσισαν να αφηγηθούν μια ιστορία ανθρώπινης αντοχής που αναδείκνυε αυτό το δύσκολο ταξίδι επιβίωσης στην άγρια φύση. Συνοδεύονταν από έναν φωτογράφο και κινηματογραφιστή που κατέγραφε τμήματα του ταξιδιού, αλλά έπρεπε να βασίζονται στις δικές τους ικανότητες λήψης και στις τρεις Canon PowerShot G7 X Mark II για να καταγράψουν τις πιο προσωπικές στιγμές απευθείας στη μηχανή.**

Εδώ θα μάθουμε πώς μπορείτε να γυρίσετε ένα vlog με την περιπέτειά σας όταν είστε εξαντλημένοι, ποιο κιτ θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση και για ποιο λόγο είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να αφηγηθείτε την ιστορία σας.

A group photograph by Jon Williams of the expedition members in the Guyana jungle.

Τι σε ενέπνευσε να κατέβεις με καγιάκ τον ποταμό Essequibo;

«Αφού ο σύζυγός μου» – ο συνάδελφος εξερευνητής και τηλεοπτικός παρουσιαστής Ed Stafford – «και εγώ αποκτήσαμε τον γιο μας, φοβήθηκα ότι θα έχανα την ταυτότητά μου. Φοβήθηκα ότι όλες μου οι περιπέτειες θα λησμονούνταν και θα παρέμεναν θαμμένες στο παρελθόν, καθώς εγώ θα αφιέρωνα όλη μου τη ζωή στη μητρότητα. Μίλησα στον Ed γι' αυτό, και εκείνος μου είπε ανέμελα, «Κανένας μέχρι τώρα δεν έχει κατέβει τον Essequibo και είναι καταπληκτικά – σαν ζούγκλα από τα στούντιο της Ντίσνεϊ.» Μόλις άκουσα τις λέξεις «Ντίσνεϊ» και «κανείς μέχρι τώρα», είπα, «Σ' ευχαριστώ για την ιδέα, τώρα είναι δική μου!» Και γελώντας από ενθουσιασμό, έτρεξα κατευθείαν στο γραφείο μου και ξεκίνησα την έρευνα.»

Laura photographs her husband Ed Stafford playing with their son on a beach.

2. Κάντε έξυπνη έρευνα

Αν ψάξετε λίγο για εικόνες πριν από το ταξίδι σας, θα δείτε ποια είναι τα πιο δημοφιλή σημεία φωτογράφισης μιας πόλης και θα έχετε μια ιδέα για τις περιοχές που δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί από κάθε τουρίστα με μηχανή, ώστε να έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε τις δικές σας μοναδικές λήψεις.

Προτού ξεκινήσετε, κάντε αναζητήσεις σε τοποθεσίες κοινής χρήσης φωτογραφιών για να δείτε ποιες τοποθεσίες είναι δημοφιλείς και ποιες παραμελούνται. Είναι επίσης καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ακριβώς τι καιρό θα κάνει και τι φως θα έχει τη στιγμή της επίσκεψής σας, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε αναλόγως. 

Για να διευκολυνθείτε στην έρευνά σας, γιατί δεν ελέγχετε αν η πόλη όπου θα πάτε περιλαμβάνεται στην ενότητα "City Stories" (Ιστορίες πόλεων) της εφαρμογής Canon Photo Companion; Εμπνευστείτε από συλλογές εκπληκτικών εικόνων που τράβηξαν έμπειροι φωτογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες συνοδεύονται από συμβουλές, ταξιδιωτικές ιστορίες, τοποθεσίες στον χάρτη και ανάλυση των ρυθμίσεων λήψης που χρησιμοποίησαν για κάθε λήψη. Με περισσότερες από 15 πόλεις για να επιλέξετε, είναι μια εύκολα προσβάσιμη πηγή πληροφοριών πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Σχετικά άρθρα
How to become a vlogger

VLOGGING

Πώς να γίνετε vlogger

Ξεκινήστε και δημιουργήστε ποιοτικά vlog με τις συμβουλές vlogging για αρχάριους.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

Οι καλύτερες μηχανές Canon για vlogging

Αυτές οι εξαιρετικές μηχανές της Canon για vlogging σας βοηθούν να υλοποιήσετε το vlog σας, με πολλές δυνατότητες ελέγχου και εκπληκτική ποιότητα βίντεο.

The best compact for content

COMPACT ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Η καλύτερη compact φωτογραφική μηχανή για περιεχόμενο

Ανακαλύψτε πώς η PowerShot G7 X Mark III μπορεί να σας βοηθήσει να εκφράσετε την διάθεσή σας για δημιουργία στην καθημερινότητά σας.

Laura and Ness Knight use a Canon PowerShot G7 X Mark II to film themselves in front of a tent in the jungle, inside which Pip Stewart is sitting.

Πώς σκοπεύατε να αφηγηθείτε την ιστορία;

«Συλλογικά, έχουμε 150.000 ή 160.000 ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επομένως γνωρίζαμε ότι είχαμε ένα δυνατό ακροατήριο που θα ανταποκρινόταν καλά, αλλά θέλαμε επίσης να μεταφέρουμε τα προσωπικά, ακατέργαστα συναισθήματά μας απευθείας στην κάμερα, και γι' αυτό χρησιμοποιήσαμε την Canon PowerShot G7 X Mark II», λέει η Laura, που δημοσιεύει περιεχόμενο στο Instagram στη διεύθυνση @laurabingham93.

«Χρειαζόμασταν από μια μικρή μηχανή η καθεμιά μας, ώστε να μπορούμε να ξεγλιστρήσουμε όταν δεν κοίταζε κανείς και να καταγράψουμε τα συναισθήματά μας. Έδινε έναν πιο ειλικρινή χαρακτήρα στην εμπειρία απ' ό,τι αν δίναμε συνέντευξη στο συνεργείο κινηματογράφησης. Είχαμε τις μηχανές στις τσέπες ή στα σακίδιά μας, ώστε να είναι πάντα εύκαιρες και να μην χάνουμε καμία ευκαιρία κινηματογράφησης.»

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη δημιουργία υπαίθριων βίντεο με τις περιπέτειές σου;

«Όταν έχεις επενδύσει τόσο πολύ συναισθηματικά και σωματικά στην ολοκλήρωση μιας πρόκλησης, εύκολα μπορείς να ξεχάσεις ότι πρέπει να σταματήσεις για να τραβήξεις μια φωτογραφία ή ένα βίντεο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωσή μου, επειδή ήθελα πραγματικά να ολοκληρώσω την πρόκληση και να επιστρέψω στην οικογένειά μου. Με άλλα λόγια, ξεκινήσαμε το ταξίδι για να αφηγηθούμε μια ιστορία και να δημιουργήσουμε περιεχόμενο όχι μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και για τους χορηγούς μας. Γι' αυτό, έπρεπε να το φέρουμε εις πέρας. Το γεγονός ότι μπορούσα να βγάλω την PowerShot G7 X Mark II από την τσέπη μου και να αρχίσω αμέσως να τραβάω ήταν εξαιρετικά σημαντικό, επειδή την υπόλοιπη ώρα μπορούσαμε να προσηλωθούμε στην πορεία και να προχωράμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα."

Ness Knight sits on a sandy riverbank filming a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Σε ποια στοιχεία εστιάζεις κυρίως όταν επιλέγεις μηχανές;

«Διαπίστωσα ότι το βάρος που κουβαλάς είναι αντιστρόφως ανάλογο της διασκέδασης που θα αποκομίσεις. Αν έχεις μαζί σου μια μικροσκοπική PowerShot G7 X Mark II, που ωστόσο βγάζει απίστευτα πλάνα, το ταξίδι σου θα γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό.

«Οι μηχανές μας βρίσκονταν μέσα στα σακίδιά μας, τα οποία βρίσκονταν μπροστά μας μέσα στα καγιάκ, μαζί με το αντηλιακό, τα γυαλιά ηλίου και το καθημερινό φαγητό μας. Αποδείχθηκαν στιβαρές και ανθεκτικές, και άντεξαν καλά στην υγρασία, σε αντίθεση με τον φορητό υπολογιστή που είχαμε για την αποθήκευση των πλάνων. Όταν φοβόμασταν ότι οι μηχανές μας είχαν τραβήξει πολλή υγρασία, απλά τις ρίχναμε μέσα στον σάκο με το ρύζι για να στεγνώσουν. Έπρεπε να θυμόμαστε να τις ψάχνουμε κάθε φορά που θέλαμε να πάρουμε ένα φλιτζάνι ρύζι για φαγητό, αλλά ήταν αποτελεσματικό!»

Ήταν εύκολη στη χρήση η μηχανή;

«Λόγω της φύσης αυτού που κάναμε, ήταν άκρως σημαντικό η μηχανή να μην απαιτούσε ιδιαίτερη προσπάθεια από εμάς. Βασιζόμασταν στην Αυτόματη κατάσταση λήψης, επειδή δεν είχαμε αρκετό χρόνο για να αλλάζουμε ρυθμίσεις. Στην PowerShot G7 X Mark II, η αυτόματη ρύθμιση είναι τόσο εύχρηστη, που ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις από μηχανές και δεν έχεις τον χρόνο να αλλάζεις ρυθμίσεις, γωνίες λήψης και καταστάσεις λειτουργίας, το κάνει από μόνη της. Είχε εξαιρετικές επιδόσεις σε περιβάλλοντα με διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Η έκθεση των σκηνών ήταν πολύ σωστή, είτε λουζόμασταν στο φως του ήλιου στο ποτάμι είτε βρισκόμασταν στις αιώρες μας, κάτω από το πυκνό φύλλωμα της ζούγκλας τη νύχτα.

«Ένα άλλο πραγματικά σπουδαίο χαρακτηριστικό της PowerShot G7 X Mark II είναι ότι μπορείς να γυρίσεις την οθόνη προς τα πάνω, ώστε να δεις ένα πολύ ωραίο πλάνο του εαυτού σου. Αυτό δείχνει αν η λήψη εστιάζει σε σένα ή όχι και τι βρίσκεται στο φόντο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για vlogging και διευκόλυνε τη χρήση της μηχανής όταν ήμασταν εν κινήσει.»

Adventurer Laura Bingham stands chest deep in the Essequibo River, holding a machete aloft. Photograph by Jon Williams.

Χαίρεσαι που μπήκες στον κόπο να βγάλεις φωτογραφίες και βίντεο;

«Κάθε στιγμή του ταξιδιού ήταν τόσο έντονη, που αρκετές δεν τις θυμόμαστε πια. Είναι αδύνατον να θυμάσαι τα πάντα, ενώ υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να ξεχάσεις τις όμορφες μικρές στιγμές. Τώρα που γυρίσαμε πια, όλες οι αναμνήσεις μού φαίνονται συγκεχυμένες, αλλά μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξαμε, μπορούμε να ζήσουμε το ταξίδι μας ξανά και ξανά.»

Τι συμβουλές θα έδινες σε άλλους που θα ήθελαν να γυρίσουν ένα vlog με τις περιπέτειές τους;

«Αν ο στόχος σας είναι να γυρίσετε vlog για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Canon PowerShot G7 X Mark II είναι καταπληκτική. Είναι μια εξαιρετική μηχανή "όλα σε ένα" για vlogger, που θα σας βοηθήσει, και όχι εμποδίσει, να καταγράψετε τις περιπέτειές σας.

«Όσον αφορά το περιεχόμενο, μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν έχετε περισσότερο από όσο πρέπει. Ακόμα κι όταν πιστεύετε ότι έχετε δημιουργήσει αρκετό, μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε νέες γωνίες, μέχρι να βρείτε αυτό που θέλετε. Πειραματιστείτε μέχρι να μάθετε τις ικανότητες και τις αδυναμίες σας και ζητήστε βοήθεια όποτε τη χρειάζεστε.»

Σύνταξη: Matthew Bowen

*Η Canon PowerShot G7 X Mark II έχει σχεδιαστεί για περιβάλλοντα με θερμοκρασία 0-40°C και υγρασία 10%-90%. Η κανονική λειτουργία σε ακραίες συνθήκες δεν είναι εγγυημένη. Η Αδιάβροχη θήκη (40m) WP-DC55 διατίθεται ως ξεχωριστό αξεσουάρ.

** Το βίντεο που περιλαμβάνεται σε αυτό το άρθρο συνδυάζει λήψεις vlog των Laura, Ness και Pip σε Canon PowerShot G7 X Mark II με λήψεις του επαγγελματία κινηματογραφιστή Peiman Zekavat σε Canon EOS C300 Mark II, Canon EOS 5D Mark IV και φακούς σειράς L.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις Ιστορίες