A crowd of people watch music on a huge festival stage in the sun. Photo by Bart Heemskerk.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο φωτογράφος αστέρων της ροκ, Bart Heemskerk, εξηγεί πώς μπορείτε να αποτυπώσετε τον παλμό του φεστιβάλ

«Η μουσική είναι ο έρωτας και η φωτογραφία το εργαλείο», λέει ο Ολλανδός φωτογράφος συναυλιών, Bart Heemskerk. Φωτογραφίζει μεγάλα φεστιβάλ και συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, απαθανατίζοντας κορυφαία ονόματα, όπως οι Nick Cave, Lana Del Rey και Dua Lipa – ένας ρόλος που του χάρισε την αξιοζήλευτη πρόσκληση να φωτογραφίσει τους Rolling Stones.

Αυτό το καλοκαίρι, το πάθος του για τη μουσική τον ώθησε να παρευρεθεί σε 40 φεστιβάλ και να τα φωτογραφίσει. Εδώ αφηγείται τη συναρπαστική του ιστορία, γεμάτη συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε με μια compact μηχανή για να απαθανατίσετε υπαίθριες καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

«Όταν ήμουν παιδί, πάντα άκουγα ραδιόφωνο και ηχογραφούσα εκπομπές μουσικού περιεχομένου. Αργότερα, πήγαινα σε συναυλίες με τον πατέρα μου και, στα 15 μου, ερωτεύτηκα τη σκηνή των φεστιβάλ όταν παρακολούθησα το Φεστιβάλ Pinkpop στην Ολλανδία», λέει ο 33χρονος φωτογράφος.

Μερικά χρόνια μετά την πρώτη του εμπειρία με τα φεστιβάλ, ο Bart είχε την ευκαιρία να δανειστεί μια Canon EOS 400D (μια παλαιότερη έκδοση της Canon EOS 800D). Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι μια μηχανή σου επιτρέπει να απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο τα φεστιβάλ – καταγράφοντας το κέφι μακριά από τη σκηνή, καθώς και βγάζοντας δημιουργικές φωτογραφίες με τις καλύτερες ζωντανές παραστάσεις στον κόσμο.

Όταν πια κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του πορτφόλιο φωτογραφίζοντας εθελοντικά μουσικές εκδηλώσεις, παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως δάσκαλος για να ακολουθήσει καριέρα φωτογράφου: «Δέκα χρόνια μετά την παρακολούθηση του πρώτου μου φεστιβάλ, επέστρεψα στο Pinkpop με αποστολή να φωτογραφίσω το ολλανδικό συγκρότημα Kensington, το οποίο είχα γνωρίσει νωρίτερα, όταν είχα προσφερθεί να τους φωτογραφίσω δωρεάν με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε περισσότερες συναυλίες τους», λέει ο Bart. Την επόμενη χρονιά, έλαβε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα – από τους διεθνείς θρύλους της ροκ, Rolling Stones, που του ζητούσαν να τους φωτογραφίσει.

«Οι Rolling Stones θα έκαναν περιοδεία το 2014 και με είδαν στο Internet – έψαχναν στο διαδίκτυο για φωτογράφους στην Ολλανδία. Έτσι, επικοινώνησαν με το φεστιβάλ Pinkpop και ζήτησαν πληροφορίες. Ήταν σουρεαλιστική στιγμή!»

Το συγκρότημα τον προσκάλεσε να φωτογραφίσει την περιοδεία τους στην Ευρώπη, δίνοντάς του πρόσβαση στα παρασκήνια, όπου μπορούσε να γνωρίσει μερικούς από τους πιο διάσημους μουσικούς στον κόσμο. «Στην περιοδεία με τους Stones ένιωσα σαν να ήμασταν όλοι μια οικογένεια», λέει ο Bart. «Κάναμε αστεία. Η συνεργασία με τον Keith [Richards] ήταν η πιο απολαυστική. Είχε πολύ γέλιο. Έπρεπε να φωτογραφίσω τις συναντήσεις με τους θαυμαστές και τους ατζέντηδες και είχα ελεύθερη είσοδο παντού, επομένως μπορούσα να πηγαίνω όπου ήθελα – στα παρασκήνια, μπροστά στη σκηνή. Ήμουν μέλος του προσωπικού και μπορούσα να τρώω μαζί τους, να πηγαίνω στις δοκιμές ήχου και όπου αλλού ήθελα.»

Ο Bart διατήρησε επαφή με τους Rolling Stones μετά από αυτήν τη συνεργασία και μάλιστα τους ακολούθησε στην επόμενη περιοδεία τους το 2017.

Σχετικά άρθρα
A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Κοστούμια, ήλιος και ροκ εντ ρολ: 10 συμβουλές για φωτογράφιση φεστιβάλ

Ο φωτογράφος φεστιβάλ Ben Morse αποκαλύπτει τι χρειάζεται για να τραβήξετε φωτογραφίες αντάξιες ενός ροκ σταρ σε ένα φεστιβάλ και γιατί η μικρών διαστάσεων Canon PowerShot SX740 HS μπορεί να είναι η ιδανική φωτογραφική μηχανή για αυτήν την περίσταση.

A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΑΡΤΙ

Απογειώστε τη δημιουργικότητά σας στις φωτογραφίες πάρτι

Πώς μπορείτε να αποτυπώσετε τον ενθουσιασμό των πάρτι και των γιορτών; Μάθετε πώς μπορείτε να αποτυπώνετε με δημιουργικό τρόπο όλες αυτές τις χαρούμενες στιγμές.

Instant printing tips with the Canon SELPHY SQUARE QX10

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Συμβουλές άμεσης εκτύπωσης με τον Canon SELPHY SQUARE QX10

Συμβουλές και ιδέες για το πώς μπορείτε να αναδείξετε τη δημιουργικότητά σας με τον εκτυπωτή Canon SELPHY SQUARE QX10.

Βρείτε το φως και εκμεταλλευτείτε το

«Ποτέ δεν γνωρίζετε πώς θα είναι ο φωτισμός και αυτό είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια της φωτογράφισης συναυλιών. Απλώς πρέπει να εργαστείτε με τον φως που έχετε», λέει ο Bart.

Για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον φωτισμό, ο Bart συνιστά να μετακινείστε αντί να παραμένετε σε ένα σημείο. «Αν το φως φωτίζει το πρόσωπο κάποιου από πάνω, δείχνει διαφορετικά από τ' αριστερά από ό,τι αν στέκεστε μπροστά του ή από ό,τι όταν απομακρύνεστε», λέει.

«Το φως επαναλαμβάνεται. Αν ο καλλιτέχνης στέκεται πίσω από το μικρόφωνο και δω μια όμορφη δέσμη κίτρινου, λευκού ή γαλάζιου φωτός να φέγγει στο πρόσωπό του ενώ εκείνος απομακρύνεται και πλησιάζει, τραβάω τη φωτογραφία όταν η δέσμη πέφτει στο πρόσωπό του ή γύρω από αυτό, για να καταγράψω μια όμορφη σιλουέτα.»

Αν φωτογραφίζετε ένα πολύ γνωστό συγκρότημα, είναι χρήσιμο να παρακολουθήσετε τις προηγούμενες ζωντανές συναυλίες του στο διαδίκτυο, ώστε να έχετε μια ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί. «Μερικές φορές, βλέπετε έναν καλλιτέχνη να πέφτει στο κοινό κατά το δεύτερο τραγούδι και βλέπετε να το επαναλαμβάνει και σε άλλες συναυλίες. Επομένως γνωρίζετε ότι πρόκειται να συμβεί και τώρα. Έτσι, απλά πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο σημείο.»

Διαβάστε τις συμβουλές φωτογράφισης φεστιβάλ για πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις μηχανής και υποδείξεις φωτογράφισης υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

Διαφοροποιήστε το κάδρο

Όταν πρέπει να επιλέξουμε πώς θα φωτογραφίσουμε συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής, «Ο κόσμος συχνά τοποθετεί το θέμα στη μέση του κάδρου και βγάζει πολλές φωτογραφίες του ίδιου πράγματος, κάνοντας απλώς ζουμ στον κύριο καλλιτέχνη. Αυτό μπορεί να είναι βαρετό», λέει ο Bart.

Αντ' αυτού, προτείνει να διαφοροποιήσετε τις συνθέσεις σας, καδράροντας θέματα στα αριστερά ή στα δεξιά της λήψης. «Βρείτε ένα ωραίο κάδρο με τον καλλιτέχνη, τραβήξτε μία-δύο φωτογραφίες και μετά βγάλτε μια ευρυγώνια φωτογραφία ή μια φωτογραφία με τον καλλιτέχνη να αλληλεπιδρά με το κοινό. Αν, ωστόσο, αποφασίσετε να τοποθετήσετε το θέμα σας στο κέντρο, πρέπει να συμβαίνει κάτι ξεχωριστό – ένα άλμα, ο καλλιτέχνης να ανοίγει διάπλατα τα χέρια του ή να κοιτάζει τον φακό.»

"Θέλετε να αποτυπώσετε την αίσθηση του φεστιβάλ και κάθε φεστιβάλ έχει τον δικό του μοναδικό παλμό."

Sun sets above a huge festival display. Photo by Bart Heemskerk.

Μην χάσετε τις σημαντικές στιγμές της συναυλίας

«Σήμερα οι φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν εξαιρετικές λειτουργίες εστίασης, επομένως όταν ένας καλλιτέχνης πηγαινοέρχεται στη σκηνή, προτιμώ να χρησιμοποιώ την αυτόματη εστίαση αντί να εστιάζω χειροκίνητα», λέει ο Bart. Επιλέγοντας τα σωστά σημεία αυτόματης εστίασης, μπορεί να αποτυπώνει τα θέματά του με άψογη ευκρίνεια, ακόμα κι όταν τρέχουν πάνω στη σκηνή, πηδάνε στο κοινό ή χορεύουν ξέφρενα.

Σε μια compact μηχανή όπως η Canon PowerShot SX740 HS, πατώντας το πλήκτρο του μενού στο πίσω μέρος της μηχανής μπορείτε να επιλέξετε μια λειτουργία αυτόματης εστίασης από τις Ρυθμίσεις λήψης. Η λειτουργία AF με παρακολούθηση ακολουθεί το θέμα σας –για παράδειγμα, έναν τραγουδιστή που κινείται πάνω στη σκηνή– ώστε να μπορείτε να καταγράψετε τη δράση χωρίς να φοβάστε μήπως οι λήψεις βγουν θολές.

Στις Ρυθμίσεις λήψης, μπορείτε επίσης να ορίσετε καταστάσεις προώθησης και να επιλέξετε τη Συνεχή κατάσταση με υψηλή ταχύτητα. Αυτό σας επιτρέπει να συνεχίσετε να τραβάτε φωτογραφίες για όσο διάστημα κρατάτε πατημένο το κουμπί του κλείστρου.

«Συνήθως χρησιμοποιώ την κατάσταση συνεχούς λήψης, για την περίπτωση που ένα χέρι μπει μπροστά από τη μηχανή μου ή τα μάτια του τραγουδιστή είναι κλειστά», λέει ο Bart. «Για παράδειγμα, ένα άλμα του Eddie Vedder των Pearl Jam διαρκεί μόλις ένα δευτερόλεπτο και πραγματικά πρέπει να το απαθανατίσεις. Όταν όμως πρόκειται για κάποιον τραγουδιστή-τραγουδοποιό ή κάποιον καλλιτέχνη που κάθεται στο πιάνο ή απλώς στέκεται πίσω από το μικρόφωνο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμονωμένες λήψεις. Απλώς διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή.»

Η καλύτερη μηχανή για φωτογράφιση φεστιβάλ

Σε πολλά φεστιβάλ δεν επιτρέπεται να έχετε μαζί σας μεγάλες μηχανές DSLR, εκτός εάν έχετε δημοσιογραφική άδεια. Επομένως, είναι χρήσιμο να έχετε μια μικρή φωτογραφική μηχανή με αξιόπιστο ζουμ, όπως η Canon PowerShot SX740 HS, συμβουλεύει ο Bart.

«Θα στέκεστε μέσα στο πλήθος, επομένως είναι χρήσιμο να έχετε μια μηχανή με ανακλινόμενη οθόνη [ώστε να μπορείτε να φωτογραφίζετε από πολλές γωνίες]. Καλό είναι να έχετε μια μηχανή με σταθεροποίηση εικόνας, όπως η Σταθεροποίηση σε 5 άξονες στην PowerShot SX740 HS. Σε τέτοιες εκδηλώσεις ο κόσμος τριγυρίζει συνεχώς και [ιδίως αν κρατάτε τη μηχανή ψηλά ή υπό γωνία] η Σταθεροποίηση εικόνας μπορεί να σας βοηθήσει εξαιρετικά να αποφύγετε την αστάθεια της μηχανής.»

Αν χρησιμοποιείτε μηχανή με εναλλάξιμους φακούς, όπως η Canon EOS M50, ο Bart συνιστά να παίρνετε μαζί σας στις εκδηλώσεις μόνο δύο φακούς. «Έχω μαζί μου έναν ευρυγώνιο σταθερό φακό και έναν τηλεφακό, ώστε να μπορώ να καταγράφω ευρυγώνιες λήψεις και να απαθανατίζω τη δράση από διάφορα σημεία και εστιακές αποστάσεις», λέει.

Ένας σταθερός φακός όπως ο Canon EF-M 32mm f/1.4 STM διαθέτει ευρύτερο διάφραγμα, ώστε οι λήψεις σας να είναι πιο φωτεινές, και εξασφαλίζει πιο σύντομη έκθεση, ενώ ο φακός Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM σάς επιτρέπει να κάνετε ζουμ στις σκηνές.

Το μυστικό για τη λήψη συναρπαστικών φωτογραφιών σε φεστιβάλ

«Λέω πάντα ότι πρέπει να φωτογραφίζετε ένα φεστιβάλ όπως ακριβώς το ζει το κοινό, όχι με τα μάτια του φωτογράφου», δηλώνει ο Bart. «Σήμερα, σε κάθε φεστιβάλ υπάρχουν διάφορα στοιχεία γύρω από την κύρια σκηνή, όπως καντίνες με φαγητό. Θέλετε να αποτυπώσετε την αίσθηση του φεστιβάλ και κάθε φεστιβάλ έχει τον δικό του μοναδικό παλμό που πρέπει να καταγράψετε. Μια όμορφη λήψη είναι τα όμορφα κίτρινα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, με τον κόσμο ξαπλωμένο να χαλαρώνει και να απολαμβάνει τη μουσική. Κάποιοι μπορεί να κάνουν γιόγκα ή χούλα χουπ. Αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές.

«Αν βρίσκεστε στη ρόδα του Λούνα Παρκ ή πάνω σε έναν γερανό που βλέπει από ψηλά το φεστιβάλ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ευρυγώνιο φακό για να βγάλετε μια πανοραμική φωτογραφία ολόκληρου του χώρου. Καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε φακό ζουμ, επειδή έτσι θα έχετε μόνο ένα μικρό μέρος του φεστιβάλ στο κάδρο.»

Έπειτα από τη φωτογράφιση τόσων πολλών απίθανων συναυλιών και ατμοσφαιρικών παραστάσεων, ποια είναι η αγαπημένη φωτογραφία του Bart; «Νομίζω οι φωτογραφίες από τη συναυλία του 2013 με τους Kensington στο φεστιβάλ Pinkpop», λέει. «Ήταν η πρώτη μου φωτογράφιση επί σκηνής σε ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ. Ακόμα συγκινούμαι όταν βλέπω κάποια από αυτές τις φωτογραφίες. Πηγαίνω, ωστόσο, τακτικά περιοδείες με τον Armin van Buuren, τον DJ, και πριν από δύο χρόνια έβγαλα μια καταπληκτική φωτογραφία του στο Μαϊάμι, στο φεστιβάλ Ultra Music. Μετά την παράσταση, είδε τη φωτογραφία και είπε: 'Περικλείει όλο μου το είναι σε μια φωτογραφία.' Όταν ένας καλλιτέχνης σού λέει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι η φωτογραφία σου είναι μοναδική, σωστά;»

Κείμενο της Lucy Fulford

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις Ιστορίες