ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ

Συμβουλές σύνθεσης για εντυπωσιακή φωτογράφιση σκηνών πόλης

Μοναδικές γωνίες και νέες προοπτικές – η φωτογράφος Paula Stopka μοιράζεται μαζί μας τις συμβουλές της για τη σύνθεση εντυπωσιακών λήψεων αστικών τοπίων.
Ο ορίζοντας του Σικάγο κατά την χρυσή ώρα, με νερό μπροστά από τα κτήρια. Ολόκληρη η σκηνή έχει βαφτεί από την πορτοκαλί λάμψη του ορίζοντα.

Από τη σύγχρονη αστική αρχιτεκτονική που υψώνεται αστραφτερή στον ορίζοντα μέχρι τις ιστορικές κατασκευές με τούβλα που χρονολογούνται αιώνες πίσω, οι πόλεις προσφέρουν άφθονες προοπτικές που αξίζει να αποτυπωθούν, με κάθε μία να είναι ξεχωριστή για τον κάθε φωτογράφο.

Η αυτοδίδακτη γραφίστρια και φωτογράφος Paula Stopka, με έδρα το Λονδίνο και καταγωγή από την Κρακοβία της Πολωνίας, εξερευνά συχνά πόλεις σε όλο τον κόσμο με μια μηχανή στο χέρι, με τελευταία την Canon EOS R, αναζητώντας νέες προοπτικές και πρωτοποριακές γωνίες.

Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας τη συναρπαστική δουλειά της, μαζί με τις καλύτερες συμβουλές μας για τη σύνθεση δημιουργικών λήψεων σε αστικά τοπία και σκηνές της πόλης.

1. Εξερευνήστε διαφορετικές προοπτικές

Εικόνα τραβηγμένη από κάτω προς τα πάνω μέσα από το κενό κέντρο μιας πανύψηλης, κυκλικής κατασκευής. Σειρές από μπαλκόνια σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους μέχρι το επάνω μέρος της κατασκευής, ενώ ένα αεροπλάνο πετά στο κενό του ουρανού.

Τα διαφορετικά σημεία θέασης προσφέρουν μια εντελώς νέα προοπτική στα κτήρια της πόλης. Μην φοβηθείτε να σταθείτε χαμηλά και να φωτογραφίσετε προς τα πάνω. Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 16-35mm f/4L IS USM στα 16mm, με 1/160 δευτ., f/8 και ISO100. © Paula Stopka

Εικόνα μιας τσιμεντένιας στριφογυριστής σκάλας τραβηγμένη από κάτω προς τα πάνω, η οποία σχηματίζει ένα στριφογυριστό σχέδιο που μοιάζει με κοχύλι.

Τα κλιμακοστάσια είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον όπου μπορείτε να βρείτε υφές, γραμμές-οδηγούς, καμπύλες και άλλα σχήματα που καθοδηγούν το βλέμμα. Λήψη με Canon EOS R, φακό Canon EF 16-35mm f/4L IS USM και Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R στα 16mm, με 1/50 δευτ., f/6.3 και ISO320. © Paula Stopka

Τα ασυνήθιστα σημεία θέασης μπορεί να σας προσφέρουν μια νέα πινελιά στα αξιοθέατα της πόλης καθώς τριγυρνάτε με μια μηχανή. Η φωτογράφιση προς τα πάνω, μέσα από εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και με το βλέμμα στον ουρανό, καθώς και η εισαγωγή επιπέδων μέσα από τους διαφορετικούς ορόφους ενός κτηρίου, μπορούν να προσθέσουν βάθος και να κατευθύνουν το βλέμμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε λήψεις από ψηλά για εντυπωσιακή θέα από στέγες και ουρανοξύστες, να κοιτάξετε προσεκτικά από παρατηρητήρια ή να φωτογραφίσετε τη σκηνή του τοπίου σας μέσα από νερό, από ένα χαμηλό σημείο θέασης, για αντανακλάσεις που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας της μηχανής σας είναι ιδανική για τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά όταν συνδυάζεται με τρίποδο, καθώς σας επιτρέπει να φωτογραφίζετε από πιο δημιουργικές θέσεις.

Μερικές φορές, μπορείτε να απολαύσετε κτήρια που κόβουν την ανάσα και τις μοναδικές δομές τους από το εσωτερικό τους. Ανεβείτε στον πιο ψηλό όροφο και κοιτάξτε προς τα κάτω ή απέναντι για να εστιάσετε στα σχέδια της οροφής, χρησιμοποιώντας το φως για εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Διαφορετικά, αν έχετε ένα αγαπημένο κτήριο στην πόλη σας, επισκεφτείτε το σε διαφορετικές στιγμές μέσα στη μέρα – η χρυσή ώρα ακριβώς πριν το ηλιοβασίλεμα μπορεί να δώσει άλλη πνοή και να μεταμορφώσει το σκηνικό. Δοκιμάστε να το φωτογραφίσετε από διαφορετικά σημεία για να βρείτε μια όψη που θα είναι αποκλειστικά δική σας.

2. Δημιουργήστε οπτικές διαδρομές μέσα σε μια εικόνα

Οι συνηθισμένες σκηνές πόλης μπορούν να αποκτήσουν ζωή όταν ένας φωτογράφος δημιουργεί μια σύνθεση με ενδιαφέρουσες οπτικές διαδρομές. Τα κλιμακοστάσια με αντιθέσεις ανάμεσα σε καμπύλες και ευθείες γραμμές μπορούν να μεταμορφωθούν σε όμορφες εικόνες που μοιάζουν με κοχύλι όταν χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική, η οποία αντιγράφει τη φόρμουλα της Χρυσής Τομής ή της Ακολουθίας Φιμπονάτσι, και αποτελεί ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φωτογράφοι για να καθοδηγήσουν το βλέμμα ενός θεατή μέσα σε μια φωτογραφία.

Η μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική δεν είναι πάντα απαραίτητη, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εφέ με τις κυλιόμενες σκάλες που φωτίζονται τη νύχτα για να δημιουργήσετε γραμμές-οδηγούς ή ακόμη και σκιές στο πλάι ενός κτηρίου για να καθοδηγήσετε τον θεατή σε ένα κύριο σημείο εστίασης.

3. Δώστε χώρο σε μια σκηνή

Ο ορίζοντας της Νέας Υόρκης διακρίνεται μέσα από ένα υδάτινο σώμα, με σειρές μικρών κολονών που ξεχωρίζουν από το νερό, δημιουργώντας γραμμές προοπτικής προς το κέντρο της λήψης. Στην εικόνα υπάρχει επίσης ο μεγάλος, άδειος ουρανός πάνω από τα κτήρια.

Ο χώρος στο επάνω μέρος μιας εικόνας μπορεί να βοηθήσει να τονιστούν τα κύρια σημεία εστίασης, όπως για παράδειγμα ένας εντυπωσιακός ορίζοντας με γωνίες. Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM στα 24mm, με 72 δευτ., f/16 και ISO100. © Paula Stopka

Το εσωτερικό ενός μεγάλου, λευκού κτηρίου, κοιτάζοντας προς τα πάνω, στην οροφή και στη σειρά από δοκάρια που τη συγκρατούν.

Η γραμμική αρχιτεκτονική μπορεί να ζωντανέψει μέσα από τη μηχανή σας όταν βρείτε την κατάλληλη γωνία. Λήψη με Canon EOS 500D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 850D) και φακό Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM στα 10mm, με 1/80 δευτ., f/7.1 και ISO100. © Paula Stopka

Ο ελεύθερος χώρος στην κορυφή μιας φωτογραφίας, ειδικά όταν πρόκειται για έναν εντυπωσιακό ουρανό, μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στη φωτογραφία και να εξαλείψει τους περισπασμούς. Ένα μεγαλύτερο περιθώριο είναι επίσης χρήσιμο αν θέλετε να φωτογραφίσετε έναν νυχτερινό ουρανό και να δώσετε έμφαση στα φώτα της πόλης που τρεμοπαίζουν, χρησιμοποιώντας χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου για να πετύχετε πιο σκοτεινό ουρανό.

Όταν φωτογραφίζετε τον ορίζοντα ενός αστικού τοπίου, ο αρνητικός χώρος πάνω από τη σκηνή προσθέτει ισορροπία στην εικόνα και βοηθάει στο να μην φαίνεται «φορτωμένη». Επίσης, μην ξεχνάτε το χώρο κάτω από τα αστικά σας τοπία – οι αντανακλάσεις στο νερό μπορούν να αποτελέσουν έναν πραγματικά δημιουργικό τρόπο για να προσθέσετε μια ενδιαφέρουσα πινελιά, όταν ψάχνετε για μια νέα προοπτική σε ένα δημοφιλές και πολυφωτογραφημένο σημείο.

4. Αξιοποιήστε τις ευρείες γωνίες θέασης

Τα αχανή αστικά τοπία χρειάζονται ευρυγώνιο φακό. Οι φακοί RF της Canon προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας, βελτιωμένη σταθεροποίηση εικόνας και ταχύτερο κινητήρα αυτόματης εστίασης. Ο Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM διαθέτει μεγάλο εύρος ζουμ με μικρή απόσταση εστίασης και ισχυρή σταθεροποίηση εικόνας – ιδανική για τοπία και αρχιτεκτονικά θέματα.

Για συναρπαστικές πανοραμικές λήψεις, η Πανοραμική κατάσταση στην Canon EOS R7 και στην Canon EOS R10 συνδυάζει τις λήψεις καθώς μετακινείτε τη μηχανή προς μία κατεύθυνση ενώ πατάτε το κλείστρο. Συνιστάται να διατηρείτε τη μηχανή σταθερή και οριζόντια κατά τη χρήση αυτής της κατάστασης.

Σε γενικές γραμμές, όταν φωτογραφίζετε αχανή τοπία, διατηρήστε ευθύ τον ορίζοντά σας χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αυτόματης οριζοντίωσης, αν είναι διαθέσιμη στη μηχανή σας. Επίσης, βοηθάει να εμφανίζετε το πλέγμα στο σκόπευτρο, για να διασφαλίσετε ότι η σύνθεσή σας είναι ισορροπημένη.

Οι ευρυγώνιες λήψεις σε μια μηχανή υψηλής ανάλυσης σάς δίνουν επίσης την ελευθερία να κάνετε περικοπή στις εικόνες για να αφαιρέσετε τις άκρες, να βελτιώσετε το καδράρισμα ή ακόμη και να τονίσετε ένα τμήμα ενός κτηρίου για μοναδικά αποτελέσματα.

5. Φωτογραφήστε με κατακόρυφο προσανατολισμό

Η γωνία ενός κτηρίου, με σειρές επένδυσης να προεξέχουν από κάθε όροφο, σχηματίζοντας καμπύλες.

Οι καθαρές γραμμές με το φως και τη σκιά, σε συνδυασμό με τις λιτές άκρες, μπορούν να οδηγήσουν σε εντυπωσιακές συνθέσεις. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon EF 16-35mm f/4L IS USM στα 26mm, με 1/160 δευτ., f/7.1 και ISO100. © Paula Stopka

Σειρές από κυλιόμενες σκάλες, που φωτίζονται στο σκοτάδι και αντανακλώνται στην οροφή που βρίσκεται από πάνω τους.

Η δημιουργία οπτικών διαδρομών μέσα σε μια εικόνα με αστικά χαρακτηριστικά, όπως οι κυλιόμενες σκάλες, μπορεί να προσφέρει φωτογραφίες με αισθητική γραφιστικού τύπου. Λήψη με Canon EOS 6D Mark II και φακό Canon EF 16-35mm f/4L IS USM στα 16mm, με 1/50 δευτ., f/4 και ISO800. © Paula Stopka

Ένα σταθερό θέμα στις αστικές συνθέσεις αστικών τοπίων της Paula είναι ο κατακόρυφος προσανατολισμός. «Η λήψη φωτογραφιών σε κατακόρυφη ευθυγράμμιση μου φαίνεται διασκεδαστική και απαιτητική. Όταν γυρίζω τη μηχανή μου πλάγια, βλέπω αναγκαστικά τα πράγματα από διαφορετική προοπτική. Δημιουργεί μια αίσθηση βάθους στις εικόνες», αναφέρει. «Για μένα, όλα έχουν να κάνουν με τη συμμετρία και εστιάζω κυρίως εκεί. Η συμμετρία κάνει τα πάντα να φαίνονται πολύ ευχάριστα, ισορροπημένα και πιο ελκυστικά στα μάτια του θεατή. Επίσης, δημιουργεί αρμονία στην εικόνα.»

Η Paula χρησιμοποιεί τις χρήσιμες λειτουργίες που διαθέτει η Canon EOS R για εικόνες με κατακόρυφο προσανατολισμό. Εξηγεί: «Έχω πάντα ενεργοποιημένες τις γραμμές πλέγματος στην Canon μου, καθώς με βοηθούν να καδράρω και να συνθέτω καλύτερα τις εικόνες μου, ενώ ορισμένες φορές χρησιμοποιώ τη λειτουργία ηλεκτρονικού επιπέδου.»

Όλες οι μηχανές του Συστήματος Canon EOS R επιτρέπουν στους φωτογράφους να επιλέγουν πώς θα εμφανίζονται οι πληροφορίες σκοπεύτρου κατά την κατακόρυφη λήψη φωτογραφιών. Μπορείτε να αλλάξετε σε κατακόρυφη προβολή, ώστε οι πληροφορίες να περιστρέφονται αυτόματα και να είναι πιο ευανάγνωστες.

6. Χρησιμοποιήστε το φως για να βελτιώσετε τη σύνθεση

Ένας δρόμος του Λονδίνου τη νύχτα, με έναν κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο στο προσκήνιο και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο φόντο, με πολλά κόκκινα, λευκά και κίτρινα ίχνη φωτός κατά μήκος του δρόμου μεταξύ τους.

Εκφράστε τη δημιουργικότητά σας με ίχνη φωτός και εικόνες μακράς έκθεσης στο σκοτάδι, για μια ενδιαφέρουσα πινελιά σε σημεία-ορόσημα και για να δημιουργήσετε δικές σας γραμμές-οδηγούς. Λήψη με Canon EOS 500D και φακό Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM στα 13mm, με 15 δευτ., f/14 και ISO100. © Paula Stopka

Οι νυχτερινές λήψεις μπορούν να μεταμορφώσουν τις καθημερινές σκηνές σε εξαιρετικά πολύχρωμες εικόνες. Από άποψη σύνθεσης, όταν εργάζεστε στο λυκόφως ή στο σκοτάδι, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συνθέσετε μια λήψη με αξιοθέατα χρησιμοποιώντας την οθόνη Άμεσης προβολής ώστε να μπορέσετε να δείτε τη σύνθεση με σαφήνεια, αλλάζοντας την έκθεσή χρησιμοποιώντας τη διόρθωση έκθεσης ή την πλήρως Χειροκίνητη κατάσταση (Μ) στην οθόνη.

Η χρήση ενός ενσύρματου τηλεχειριστηρίου σάς επιτρέπει να φωτογραφίζετε από απόσταση, κάτι που είναι χρήσιμο για τις ασυνήθιστες γωνίες και τις εικόνες μακράς έκθεσης. Με την εφαρμογή Canon Camera Connect μπορείτε να κάνετε αλλαγές στις ρυθμίσεις της μηχανής και στην έκθεση από το τηλέφωνό σας. Μπορείτε επίσης να δείτε την εικόνα Άμεσης προβολής στη συσκευή σας.

Η μακρά έκθεση μερικών δευτερολέπτων είναι εξαιρετική για την καταγραφή της κίνησης των οχημάτων που διέρχονται μπροστά από ένα εντυπωσιακό ορόσημο. Απλώς περιμένετε τη ροή της κυκλοφορίας πριν πατήσετε το κλείστρο για δημιουργικά ίχνη φωτός από τα εμπρός και τα πίσω φώτα των οχημάτων. Ο πειραματισμός με τη σύνθεση και τη γωνία της λήψης για να ανακαλύψετε πού θα βρίσκονται τα ίχνη φωτός σε σχέση με το ορόσημο, σε συνδυασμό με τις διάφορες ταχύτητες κλείστρου, είναι επίσης ένα κομμάτι της διασκέδασης.

Για περισσότερες συμβουλές, δείτε το βίντεό μας για τη φωτογράφιση αστικών τοπίων καθώς δύει ο ήλιος.

Τελευταία σκέψη: πώς να προσθέσετε GPS στις φωτογραφίες

Όταν ανατρέχετε στις λήψεις των αγαπημένων σας αξιοθέατων της πόλης, το να θυμάστε ακριβώς το σημείο όπου έγινε η λήψη μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο, ειδικά αν θέλετε να επισκεφθείτε ξανά μια συγκεκριμένη τοποθεσία και να αναβιώσετε ένα ταξίδι. Ορισμένες μηχανές Canon διαθέτουν ενσωματωμένο GPS, ώστε τα δεδομένα τοποθεσίας να αποθηκεύονται στα αρχεία των εικόνων σας. Αν η μηχανή σας δεν διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα, η εφαρμογή Canon Camera Connect μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα εντοπισμού θέσης του τηλεφώνου σας και να προσθέσει πληροφορίες τοποθεσίας στις εικόνες σας.


Όπως καταλήγει και η Paula, η φωτογράφιση κτηρίων και αστικών τοπίων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να «ξεμουδιάσετε ως φωτογράφος». Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές μας για να δημιουργήσετε τις δικές σας αξέχαστες αστικές εικόνες.


Σύνταξη: Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα