Landscape-Lucie-Debelkova-Prague-River-Sunset

Η πόλη που μου αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζω; Θα σας εκπλήξει η απάντηση της Lucie.

Η φωτογράφος Lucie Debelkova ταξιδεύει συχνά σε κάθε γωνιά της γης για επαγγελματικούς λόγους. Η φιλοσοφία της είναι να βγάζει θετικές φωτογραφίες που αναδεικνύουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ένα μέρος, είτε είναι η ζωντάνια του τοπίου είτε το αρχιτεκτονικό μεγαλείο των αρχαίων μνημείων ή των μοντέρνων κατασκευών, ή η ζεστή και φιλική διάθεση των ανθρώπων.

Λοιπόν, Lucie, ποιο μέρος σου αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζεις;

Ίσως η απάντησή μου να είναι προβλέψιμη, αλλά είναι η Πράγα, η γενέτειρά μου. Αν και τώρα δεν μένω εκεί, αλλά στο Κουβέιτ.

Ειδικά για μένα, το περίεργο είναι ότι έπρεπε να μετακομίσω αλλού για να δω την πόλη με διαφορετικό μάτι και να καταλάβω ότι είναι τέλεια για το φωτογραφικό στυλ μου.
Το στυλ που χρησιμοποιώ είναι μια κλασική σύνθεση τοπίου αλλά για αστικά τοπία.

Πώς γίνεται αυτό;

Η Πράγα είναι μία από τις πιο φωτογραφισμένες πόλεις του κόσμου. Όμως, στις περισσότερες φωτογραφίες η σύνθεση είναι παρόμοια, δηλαδή βλέπεις τα κτίρια να γεμίζουν το κάδρο. Εμένα μου αρέσει να ξεκινάω από το ποτάμι δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον προσκήνιο με τις αρχιτεκτονικές φόρμες στο φόντο.

Έτσι η πόλη αποκτά μια διαφορετική ατμόσφαιρα, η οποία ανταποκρίνεται στην ιστορία της. Το ποτάμι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της Πράγας.

© Lucie Debelkova

Μπορείτε να δείτε ότι το ηλιοβασίλεμα είναι η αγαπημένη μου ώρα για φωτογραφίες. Τα σύννεφα και το καταπληκτικό χρώμα του ουρανού είναι τα στοιχεία που κάνουν τη φωτογραφία να ξεχωρίζει.

Το χρώμα είναι καταπληκτικό. Πώς το καταφέρνεις;

Πρέπει να ξέρεις πότε θα βρίσκεται ο ήλιος στο κατάλληλο σημείο. Το φως δεν πέφτει συχνά από αυτήν την κατεύθυνση. Πάντα χρησιμοποιώ την εφαρμογή TPE (The Photographer's Ephemeris) για να καταλάβω πώς θα πέφτει το φως του ήλιου. Και σχεδιάζω αναλόγως. 

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ φίλτρα, ώστε να δημιουργώ στη φωτογραφική μηχανή το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω. Δεν συνηθίζω να κάνω επεξεργασία μετά τη λήψη. 

Πώς πετυχαίνεις αυτήν την προοπτική;

Όπως και στις φωτογραφίες τοπίου, πρέπει να κάνω τις λήψεις από χαμηλά. Όμως στις πόλεις αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Για αυτήν τη λήψη χρειάστηκε να κρεμαστώ από τη βεράντα ενός ξενοδοχείου. Όμως ήμουν αποφασισμένη να βάλω τον υδροφράκτη στο προσκήνιο. 

Κρεμόσουν από τη βεράντα και παρόλα αυτά χρησιμοποίησες χαμηλή ταχύτητα κλείστρου;

Ναι, δεν ήταν εύκολο! Όταν πηγαίνω σε πόλεις, ψάχνω ξενοδοχεία και εστιατόρια από τα οποία μπορώ να βγάλω φωτογραφίες. Συνήθως έχουν την καλύτερη θέα. Επίσης, σε βεράντες μπορείς να στήσεις τον εξοπλισμό σου. 

Ξέρω ότι θέλεις ο ήλιος να είναι χαμηλά, αλλά έχει τόση σημασία η θέση του όταν δύει;

Και βέβαια. Δες εδώ. Είναι η ίδια σκηνή, αλλά ο ήλιος έχει μετακινηθεί, επομένως χρειάστηκε να αλλάξω και την προοπτική μου. Δίνει στη λήψη μια πολύ διαφορετική αίσθηση. 

© Lucie Debelkova

Οι λήψεις από χαμηλά είναι πάντα καλύτερες για σένα;

Στη Πράγα ξεκινάω από το ποτάμι, επομένως είμαι προετοιμασμένη να βραχώ και λίγο για να πετύχω τη σωστή προοπτική. Σε αυτήν τη λήψη ήμουν μέσα στο ποτάμι μαζί με τις πάπιες και τους κύκνους. Επειδή έχουν συνηθίσει να τα ταΐζουν οι τουρίστες, περίμεναν και από μένα να κάνω το ίδιο. Περισσότερη ώρα μου πήρε να τα διώχνω παρά να προετοιμάσω τη λήψη. 

Ωστόσο, η στάθμη του ποταμιού σπάνια είναι κατάλληλη για αυτήν τη λήψη. Είτε είναι πολύ ψηλή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσκήνιο, είτε είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετό νερό. Εκείνη τη μέρα ήμουν πολύ ευχαριστημένη. Όμως είχα πάει εκεί αρκετές φορές και δεν είχα βγάλει κάποια φωτογραφία που να αξίζει. 

© Lucie Debelkova

Καταλαβαίνω ότι η Πράγα είναι μια ωραία πόλη να φωτογραφίζεις, αλλά βρίσκεις ακόμα νέα μέρη;

Οι πόλεις έχουν πάντα κάτι διαφορετικό. Ποτέ δεν μένουν ίδιες, επομένως κάθε φορά που επιστρέφω υπάρχει μια έκπληξη. Ή όταν επιστρέφω, βλέπω κάτι με διαφορετικό μάτι και μπορώ να το αποτυπώσω σε μια υπέροχη λήψη. Τις προάλλες διάβαζα κάτι που είπε ένας άλλος φωτογράφος για ένα καλό σημείο στην Πράγα και σκέφτηκα ότι θα ταιριάζει και στο δικό μου στυλ. Όμως πρέπει να περιμένετε για να μάθετε περισσότερα! 

Τι έχω στην τσάντα μου;

Πάντα χρησιμοποιώ σώμα EOS πλήρους καρέ. Η φωτογραφική μηχανή που έχω τώρα είναι η EOS 5D Mark II

Επίσης, τις περισσότερες φορές έχω μαζί μου 3 φακούς:

Έναν ευρυγώνιο φακό. Αυτόν τον καιρό, στο 50% των φωτογραφιών μου χρησιμοποιώ τον ευρυγώνιο φακό Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Περίπου σε ποσοστό 40% χρησιμοποιώ έναν στάνταρ φακό ζουμ Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, ο οποίος είναι εξαιρετικός για τοπία 

Τέλος, στο 10% των περιπτώσεων, δηλαδή όταν χρειάζομαι μεγαλύτερο ζουμ, χρησιμοποιώ τον Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Επειδή μου αρέσει να δημιουργώ τη λήψη που θέλω στη φωτογραφική μηχανή, παίρνω μαζί μου πολλά φίλτρα.