Caroline’s children eating

Ιστορίες από σπίτι

Ιστορίες από σπίτι

Το σπίτι, για τους περισσότερους από εμάς, δεν είναι μόνο το μέρος όπου βρίσκεται η καρδιά μας, αλλά και εκεί όπου μοιραζόμαστε τις καλύτερες στιγμές με τους φίλους και την οικογένειά μας, δημιουργώντας ιστορίες που θα θυμόμαστε για μια ζωή. Ως φωτογράφος οικογενειακών στιγμών, η Caroline Holt θέλει να διασφαλίσει ότι αυτές οι αναμνήσεις και οι ιστορίες δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Συνομιλήσαμε με την γερμανικής καταγωγής και κάτοικο Σουηδίας Caroline για τη δική της διαδρομή στον κόσμο της οικογενειακής φωτογραφίας. Θέλαμε να μάθουμε πώς καταφέρνει να αιχμαλωτίζει την ομορφιά στην καθημερινότητα και γιατί η δημιουργία σχέσεων με μια οικογένεια είναι το απαραίτητο στοιχείο για την καταγραφή των ιστοριών της.

Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι κάθε φωτογραφία αφηγείται μια ιστορία. Η δουλειά σου ως φωτογράφος φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει αυτήν την πεποίθηση και η ίδια αναφέρεσαι στον εαυτό σου ως "αφηγήτρια ιστοριών". Τι σημαίνει αυτό για εσένα;

Όταν φωτογραφίζω, θέλω να αισθάνομαι κάτι και οι εικόνες να μου θυμίζουν πράγματα που έχω δει ή έχω κάνει. Κάθε φωτογραφία με γυρίζει πίσω σε μια ανάμνηση, ένα συναίσθημα ή μια κατάσταση. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναδείξεις την προσωπικότητα ενός θέματος.

Σε ενδιέφερε πάντα η φωτογραφία; Πώς ασχολήθηκες με αυτήν σε πιο επαγγελματικό επίπεδο;

Με ενδιέφερε ανέκαθεν, αλλά νομίζω ότι ασχολήθηκα πολύ περισσότερο με τη φωτογραφία αφού έκανα το πρώτο μου παιδί. Στην πραγματικότητα, η δική μου πηγή έμπνευσης ήταν τα παιδιά μου.

© Caroline Holt

Μήπως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι φωτογραφίες σου ξεκίνησαν να επικεντρώνονται σε θέματα στο σπίτι;

Ακριβώς. Τα παιδιά μου ήταν ανέκαθεν ο λόγος που ασχολήθηκα με τη φωτογραφία. Είναι η έμπνευσή μου. Ξεκίνησα να σκέφτομαι τι ήθελα να θυμούνται τα παιδιά μου από την παιδική τους ηλικία και πώς ήθελα εγώ να το εκφράσω.

Όταν ξεκίνησα να φωτογραφίζω άλλες οικογένειες, το βασικό μου κίνητρο ήταν πραγματικά η προσωπική σύνδεση που ένιωθα. Όταν ήμουν μικρή, οι φωτογραφίες με εμένα και τον αδερφό μου δεν ήταν πάντα καλές ή οι γονείς μου δεν ήταν στο πλάνο μαζί μας. Ήθελα να δώσω στις οικογένειες τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν μαζί όλα τα μέλη τους, να έχουν υπέροχες εικόνες που θα κοιτάζουν στο μέλλον και θα θυμούνται τις πολύτιμες στιγμές τους. Αναζητούσα επίσης εκείνες τις μικρές, καθημερινές στιγμές που ξεχνάμε μερικές φορές.

Οι εικόνες σου είναι εκπληκτικά στιγμιότυπα της οικογενειακής ζωής. Αποτυπώνεις τις μικρές ιστορίες που συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε σπίτι. Γιατί πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε αυτές τις στιγμές;

Αυτό σχετίζεται με τη δική μου ιστορία. Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν σχετικά μικρή και δεν είχα πολλές φωτογραφίες μαζί του. Έτσι, τώρα πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε "στιγμές" στις οποίες να μπορούμε να ανατρέξουμε. Δεν ξέρουμε ποτέ τι θα συμβεί στο μέλλον.

Αυτόν το μήνα επικεντρωνόμαστε στις ιστορίες που έχουν δημιουργηθεί στο σπίτι. Ποιες είναι οι δικές σου συμβουλές για εκείνους που θέλουν να ζωντανέψουν τις ιστορίες από τα δικά τους σπίτια;

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επικοινωνείς με την οικογένειά σου. Να βρεις τα "σημεία εστίασης" και να ακολουθείς τις στιγμές. Οι ιστορίες θα παρουσιαστούν από μόνες τους. Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σπίτι. Όταν φωτογραφίζω οικογένειες, εγώ ζητώ από τα μέλη τους να ασχοληθούν με κάτι που κάνουν συνήθως, όπως να παίζουν παιχνίδια, να πηγαίνουν βόλτες κ.λπ. Αυτές είναι οι πραγματικές στιγμές που αναζητώ.

Η δανέζικη λέξη Hygge σημαίνει μια φευγαλέα στιγμή ή συναίσθημα και, στην ουσία της, αφορά την αναγνώριση του παρόντος. Οι φωτογραφίες σου φέρνουν πίσω αυτήν τη νοσταλγία. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα στοιχεία που κάνουν τα σπίτια μας τόσο ιδιαίτερα μέρη;

Περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι. Είναι ένας χώρος περισυλλογής. Είναι υπέροχο να επιστρέφεις πίσω σε αυτές τις στιγμές. Νομίζω ότι είναι πάντα σημαντικό να φωτογραφίζεις τους ανθρώπους στα δικά τους σπίτια. Τα σπίτια είναι ιδιαίτερα μέρη. Με την πάροδο του χρόνου αποκτούν "παλιωμένη" όψη, φθείρονται. Ακόμα κι όταν αλλάζουμε πόλεις ή μετακομίζουμε σε διαφορετικά σπίτια, είναι ωραίο να επιστρέφεις ξανά σε εκείνες τις στιγμές, όπως τις έζησες. Το να μετατρέπω το παρόν σε αναμνήσεις για το μέλλον είναι ένα από τα κύρια κίνητρά μου.

Όταν μπαίνεις στο σπίτι μιας οικογένειας, δεν έχεις κανέναν έλεγχο σε στοιχεία όπως ο φωτισμός, το φόντο κ.λπ. Πώς επηρεάζει αυτό τη δουλειά σου;

Στην πραγματικότητα, μου αρέσει αυτή η πρόκληση. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, με αποτέλεσμα κάθε σκηνικό να είναι διαφορετικό. Αυτό σου δίνει μεγάλη ελευθερία. Ιδιαίτερα σε μέρη όπως η Σουηδία, όπου το σκοτάδι μπορεί να επικρατεί για πολλές ώρες, είναι πολύ ενδιαφέρον να προσπαθήσεις να βρεις τη λύση. Οι άνθρωποι που δεν συνηθίζουν να τραβούν φωτογραφίες ίσως δεν έχουν πολύ φως στο σπίτι τους, έτσι το γεγονός ότι δεν έχω τον έλεγχο σε αυτό το θέμα είναι μια πρόκληση.

Δεν έχεις έλεγχο ούτε στις αντιδράσεις των μελών της οικογένειας; Πολλοί άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι να τους φωτογραφίζουν. Προσπαθούν ποτέ να γίνουν κάτι που δεν είναι; Πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να μην φαίνονται στημένοι;

Στην αρχή, οι άνθρωποι προσπαθούν συνήθως να γίνουν κάτι που δεν είναι, αλλά στο τέλος απλώς ξεχνούν την παρουσία μου. Δεν δίνω καθόλου οδηγίες. Γι' αυτόν τον λόγο προσπαθώ να αφιερώσω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με την οικογένεια, ώστε μέχρι να ολοκληρώσω τη δουλειά μου να περνώ σχεδόν απαρατήρητη.

© Caroline Holt

Αυτό γίνεται ώστε οι άνθρωποι να ξεχάσουν ότι βρίσκεσαι εκεί;

Ακριβώς το αντίθετο νομίζω. Αν δεν μου έδιναν καθόλου σημασία, θα ήταν πιο δύσκολο. Το μυστικό είναι να επικοινωνείς με τους ανθρώπους. Πηγαίνω στα σπίτια τους και παίζω με τα παιδιά. Δημιουργώ δεσμούς. Χαλαρώνουν και νιώθουν άνετα μαζί μου, και τότε ξεχνούν ότι βρίσκομαι εκεί για να τραβήξω φωτογραφίες. Γι' αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να αφιερώσω πολύ χρόνο μαζί τους. Οι φυσικοί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας με βοηθούν να αναδείξω τις προσωπικότητές τους.

Αναφέρεις στον ιστότοπό σου: "Οι φωτογραφίες θα εμφανίζουν τη ζωή σας όπως είναι και μπορεί να σας ξαφνιάσει η χαρούμενη διάθεση και η αγάπη που θα απεικονίζουν." Ποιες είναι μερικές από τις καλύτερες αντιδράσεις που είχες από οικογένειες;

Ορισμένες από τις καλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους γονείς. Πολλές φορές μένουν έκπληκτοι όταν καταγράφω κάτι που ήξεραν ότι ήταν εκεί. Μια οικογένεια μου είπε: "Χαιρόμαστε πολύ που το κατέγραψες αυτό, επειδή ο μικρός το κάνει όλη την ώρα." Προσπαθώ να καταγράψω πολλές τρυφερές στιγμές. Πολλά θετικά πράγματα, στα οποία να μπορούν να ανατρέξουν ξανά αργότερα. Ωστόσο, καταγράφω επίσης την ομορφιά στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

© Caroline Holt

Τι υπάρχει στην τσάντα της Caroline:

Φωτογραφικές μηχανές:

Canon EOS 6D

Φακοί:

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Canon EF 85mm f/1.8 USMΣυντελεστής συνέντευξης: Σύνταξη από τον Martin Fleming