Caroline’s children eating

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

Η οργάνωση Lensational μαθαίνει στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο πώς να χρησιμοποιούν τη φωτογραφία για να αποτυπώσουν τις ζωές τους, μετατρέποντας έτσι την αφήγηση ιστοριών σε μια δημιουργική πηγή εσόδων. Μιλήσαμε με την ιδρύτρια Bonnie Chiu, για να μάθουμε για το έργο που κάνει η φιλανθρωπική της οργάνωση. Ανυπομονούσαμε να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που την ενέπνευσε ώστε να βοηθήσει τόσες πολλές γυναίκες να αλλάξουν τις ζωές τους μέσα από τη φωτογραφία. Επίσης, μάθαμε για όλες τις εκπληκτικές εμπειρίες που έχει ζήσει τα τελευταία 5 χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε η Lensational.

Γιατί πιστεύεις ότι οι φωτογραφίες συνθέτουν τόσο καθηλωτικές ιστορίες;

Μια εικόνα... χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία είναι ένας παγκόσμιος δίαυλος που ξεπερνά την κουλτούρα και τη γλώσσα. Μπορεί να γνωστοποιήσει μια ιστορία, να προκαλέσει συναισθήματα και να επεκτείνει το οπτικό μας πεδίο. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι απρόσιτη για πολύ κόσμο στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Πώς η φωτογραφία αλλάζει ζωές;

Η φωτογραφία έχει τη δυνατότητα να παγώνει τον χρόνο, να επικοινωνεί και να εκφράζει μηνύματα, και γενικά να δημιουργεί ένα πορτραίτο του τι βλέπουμε, αλλά κυρίως του πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας. Οι εικόνες ξεπερνούν τον χρόνο αλλά μπορούν να ξεπεράσουν και τα σύνορα: μια εικόνα έχει διαφορετική απήχηση στον καθένα από εμάς.

Ανοίγει απεριόριστες ευκαιρίες για μοναδικές δημιουργίες που μπορούν να ρίξουν φως σε κοινωνικά ζητήματα. Αυτή η διαδικασία συνθέτει το φεμινιστικό μάντρα: το προσωπικό είναι πολιτικό. Και σίγουρα αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή και την κατανόηση.


Τι σε ενέπνευσε ώστε να δώσεις στις γυναίκες φωτογραφικές μηχανές;

Το 2011, συνάντησα τέσσερις νεαρές Τουρκάλες όταν ταξίδευα. Όπως κάθε τουρίστας, έτσι κι εγώ τραβούσα φωτογραφίες και έμαθα και σε εκείνες να φωτογραφίζουν. Ήταν αναζωογονητικό να βλέπεις πράγματα μέσα από τη δική τους ματιά –καθώς τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο τις νεαρές Μουσουλμάνες– και είχε ενδιαφέρον να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς, κόντρα στις λάθος αντιλήψεις. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η φωτογραφία είναι μια παγκόσμια γλώσσα που ξεπερνά τα σύνορα.

© Francis Kokoroko


Πώς ενισχύεις αυτές τις γυναίκες μέσω της Lensational;

Η Lensational έχει ως στόχο την προσέγγιση περιθωριοποιημένων γυναικών με έναν τρόπο αυτοδύναμης βιωσιμότητας. Παρακολουθούμε την πρόοδο των μαθητριών μας και παρουσιάζουμε το έργο τους στο παγκόσμιο κοινό. Οι γυναίκες μπορούν να μοιράζονται τις εικόνες τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα φωτογραφιών μας, μέσω εκθέσεων και μέσω εμπορικών συνεργατών μας, όπως η Getty Images. Το μισό των εσόδων πηγαίνει στις γυναίκες ως πηγή εισοδήματος, ενώ το άλλο μισό επανεπενδύεται στην Lensational, βοηθώντας μας να συνεχίσουμε το έργο μας.

Με λίγες εικόνες ισχυρών, γυναικείων προτύπων για έμπνευση, τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους. Οι εικόνες μας στην Lensational προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό.


Με πόσες γυναίκες έχεις συνεργαστεί μέσω της Lensational;

Έχουμε δημιουργήσει μια κοινότητα με πάνω από 100 εθελοντές σε 25 χώρες και έχουμε εκπαιδεύσει 700 γυναίκες και κορίτσια σε 20 χώρες στην Ασία και την Αφρική.


© Lucy Tabu


Ποια φωτογραφία σε έχει εμπνεύσει περισσότερο;

Η φωτογραφία "A Touch of Pink" (στην αρχή της σελίδας) που τραβήχτηκε από την εργάτρια ενδυμάτων Yasmin Islam Eva στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, το 2015. Ο κλάδος των ενδυμάτων προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες εργασίας για γυναίκες στο Μπαγκλαντές, και ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να εργαστούν οι γυναίκες που δεν έχουν λάβει μόρφωση και προέρχονται από την ύπαιθρο. 80% των υπαλλήλων αυτού του κλάδου είναι γυναίκες. Όμως οι εργάτριες ενδυμάτων υποαμείβονται και λαμβάνουν ελάχιστη αναγνώριση από τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Επίσης, τα εργατικά ατυχήματα, όπως η κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza το 2013, και η καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων παραμένουν χαραγμένα στη μνήμη όσων εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινήσαμε το project μας, να εκπαιδεύσουμε δηλαδή τις εργάτριες να μας πουν τις ιστορίες τους. Είναι κάτι πολύ προσωπικό για εμένα, επειδή η γιαγιά μου δούλεψε για 20 χρόνια ως εργάτρια ενδυμάτων υπό πολύ σκληρές συνθήκες.

Αυτή η εικόνα πραγματικά με καθήλωσε, λόγω της αντίθεσης μεταξύ των ζωηρόχρωμων τριαντάφυλλων και του τσιμεντένιου ορίζοντα της Ντάκα. Με μετέφερε κατευθείαν στην ταράτσα αυτού του εργοστασίου, σαν να ήμουν εγώ η γυναίκα που τράβηξε τη φωτογραφία. Παρά τις δυσκολίες, οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν την ομορφιά οπουδήποτε. Και ορισμένες φορές είναι τα μικρά όμορφα πράγματα στα οποία αγκιστρωνόμαστε για να βρούμε νόημα.


Τι έχεις μάθει για τις ζωές των γυναικών μέσα από τις φωτογραφίες;

Επειδή δουλεύουμε με τις πιο περιθωριοποιημένες γυναίκες του κόσμου, πολλοί υποθέτουν ότι οι ζωές τους είναι γεμάτες απόγνωση και λύπη. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι το μονολιθικό στερεότυπο στο οποίο πιστεύουμε λόγω υπερέκθεσης της φτώχειας, δεκάδες χρόνια τώρα. Οι ζωές τους είναι γεμάτες χρώματα και ποικίλες εμπειρίες, όμως έχουν όλες ένα κοινό, τη δύναμη της ψυχής.


Τι θα έλεγες σε κάποιον για να τον εμπνεύσεις να βγει έξω και να τραβήξει εικόνες για να φτιάξει ιστορίες;

Ξεκίνησα την ιδέα της ενίσχυσης των γυναικών μέσα από τη φωτογραφία, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2013, αρχικά ως σελίδα στο Facebook. Ήμουν μόλις 20 χρονών και δεν περίμενα ότι αυτή η ιδέα θα έχει τόσο μεγάλη απήχηση σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ελπίζω να εμπνεύσει τον κόσμο ώστε να βγει έξω και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της φωτογραφίας για να πει μια ιστορία. Όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται αρχικά, ποτέ δεν ξέρεις τον αντίκτυπο.


Ποιο είναι το όραμά σου για το μέλλον;

Στην Lensational, οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου, μέσα από τη φωτογραφία, γυναίκες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και να εκπροσωπηθούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο.


© Alison Joyce


Τι υπάρχει στην τσάντα της Bonnie Chiu:

Φωτογραφικές μηχανές:

Canon EOS 600D

Φακοί:

Φακός Canon EF-S 18–55mm f/3.5-5.6 IS STM

Φακός Canon EF 50mm f/1.8 STMΣυντελεστές συνέντευξης: Σύνταξη από τους Ross Cockrill και John Coomber