Fishermen in Essaouira, Morocco, sit by the harbour. Photo by Along Dusty Roads.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Φωτογράφοι ταξιδιωτικών θεμάτων του Along Dusty Roads: Συμβουλές από τον δρόμο

Για πολλούς, η ιδέα να αλλάξουν δραστικά τη ζωή τους και να αγοράσουν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την άλλη άκρη του κόσμου, ώστε να εκπληρώσουν το όνειρό τους, είναι ακριβώς αυτό: ένα όνειρο. Αλλά αυτό ακριβώς έκαναν ο Andrew και η Emily. Ένα βροχερό απόγευμα στο ανατολικό Λονδίνο, αποφάσισαν να συνδυάσουν το κοινό τους πάθος για τη φωτογραφία και τα ταξίδια – και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του βραβευμένου blog "Along Dusty Roads".
Συζητήσαμε μαζί τους για τα ταξίδια τους σε όλον τον κόσμο και την έμπνευση που είχαν να βοηθήσουν ανεξάρτητους ταξιδιώτες όπως και οι ίδιοι.

Θα μπορούσατε να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, το ιστολόγιο και την ιστορία σας;

"Γνωριστήκαμε στο Λονδίνο, μέσα από μια ηλεκτρονική υπηρεσία γνωριμιών και ανακαλύψαμε ότι η αγάπη μας για τα ταξίδια και τη φωτογραφία ήταν αμοιβαία. Δεν ήμασταν αρνητικοί στο να φύγουμε από το Λονδίνο και να ταξιδέψουμε για μερικά χρόνια, έτσι αυτό έγινε μια ρεαλιστική φιλοδοξία.
"Το Along Dusty Roads ήταν κάτι που ξεκίνησε ως πλατφόρμα για τις συγγραφικές μας ανησυχίες και τη φωτογραφία, το 2014. Επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο για το Μεξικό με ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, τις κάλτσες μας γεμάτες μετρητά, ένα πρόχειρα σχεδιασμένο δρομολόγιο, μια γενναία δόση επιθυμίας για περιπέτεια και υπερβολικά πολύ φωτογραφικό εξοπλισμό. Το όνομα γεννήθηκε σε ένα παλιό λεωφορείο στη Μπελίζ.
"Το ξεκινήσαμε σαν κάτι που θα ήταν πρακτικό και θα έδινε έμπνευση σε άλλους ταξιδιώτες που ήθελαν να ανακαλύψουν μόνοι τους τη Λατινική Αμερική. Από τότε, η ιδέα αναπτύχθηκε σε μια επιχείρηση πλήρους απασχόλησης που αποτελεί ταυτόχρονα και το πάθος μας – μια πηγή όπου οι ταξιδιώτες κάθε είδους μπορούν να βρουν έμπνευση, να μάθουν πώς να ταξιδεύουν καλύτερα ή απλώς να ονειρευτούν την επόμενη περιπέτειά τους στη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος στη δουλειά."

Από τι ξεκινάτε αρχικά, από την ιστορία ή τη φωτογραφία;

"Εξαρτάται πραγματικά από την τοποθεσία, την έρευνα που έχουμε κάνει και το πώς επιλέγουμε να ζήσουμε την εμπειρία του θέματος.
"Για παράδειγμα, στη διάρκεια του ταξιδιού μας στη Βολιβία ενθουσιαστήκαμε από τις διάφορες ομάδες των κατοίκων και τις χαρακτηριστικές ενδυμασίες τους. Στις συζητήσεις που είχαμε, ανακαλύψαμε μια αγορά ακριβώς έξω από την Sucre όπου δεκάδες διαφορετικές ομάδες κατοίκων, όλοι με υπέροχα καπέλα, συγκεντρώνονταν κάθε Σαββατοκύριακο· πήγαμε εκεί με τη σαφή πρόθεση να αφηγηθούμε αυτήν την ιστορία. Στην Essaouira (μια παραθαλάσσια πόλη στο Μαρόκο), δεν είχαμε ιδέα ότι θα μας γοήτευαν τόσο πολύ οι ψαράδες που δούλευαν στο λιμάνι. Ωστόσο, επιστρέφαμε σε αυτό το σημείο ξανά και ξανά, αναζητώντας πάντα ακόμη μία υπέροχη φωτογραφία.
"Στις περισσότερες περιπτώσεις, αφήναμε ένα μέρος να μας καθοδηγήσει. Η εντύπωσή μας διαμορφώνονταν συχνά από τις σκηνές που ξετυλίγονταν μπροστά μας και από τους ανθρώπους στη διάρκεια της διαδρομής."

People stand beside local market stalls in Marrakech, Morocco. Photo by Along Dusty Roads.

Όταν μεταφερθήκατε από τους δρόμους του Λονδίνου στις τεράστιες εκτάσεις της Λατινικής Αμερικής, πώς προσαρμόσατε τη φωτογραφική σας τεχνική με βάση το νέο περιβάλλον;

"Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, κανείς από τους δυο μας δεν είχε πραγματικά ασχοληθεί με τη φωτογραφία στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την περιπέτειά μας στη Λατινική Αμερική. Όταν ταξιδεύαμε στο εξωτερικό, δημιουργούσαμε καταλόγους με εικόνες ταξιδιωτικών θεμάτων, που τώρα βρίσκονται αποθηκευμένες σε ξεχασμένους σκληρούς δίσκους. Σπάνια βγαίναμε στο Λονδίνο με τις φωτογραφικές μας μηχανές, καθώς δεν βρίσκαμε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δική μας περιοχή.
"Ευτυχώς, αυτό έχει αλλάξει πλέον και έχουμε καταλάβει ότι ένα άτομο, μια γωνία σε έναν δρόμο ή μια σκηνή δεν χρειάζεται να είναι εντελώς άγνωστα για να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Μπορείς να βρεις σημαντικό ενδιαφέρον ακόμα και στα απολύτως τετριμμένα, ενώ υπέροχες εικόνες μπορεί να υπάρχουν σχεδόν παντού."

Έχετε κάποιες συμβουλές για τους φωτογράφους που τώρα ξεκινούν;

"Να μάθουν τα βασικά για τον φωτισμό, το διάφραγμα, το καδράρισμα και την επεξεργασία, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την αυτόματη κατάσταση και να φωτογραφίζουν σε μορφή RAW. Να σταματήσουν να πιστεύουν ότι η φωτογράφιση ταξιδιωτικών θεμάτων αφορά όλα αυτά που βλέπουμε στη ροή του Instagram. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο δοκιμάζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και στυλ για να διαπιστώσετε τι εκφράζει το πάθος σας και σε ποια θέματα είστε καλοί. Μην κρατάτε τις φωτογραφίες σας αποκλειστικά στην ψηφιακή οθόνη. Η εκτύπωση ορισμένων από αυτές θα σας δώσει μια διαφορετική προοπτική και θα σας επιτρέψει να "νιώσετε" τη δουλειά σας."

Με ποιον τρόπο αναζητάτε την "ψυχή" ενός μέρους, καταγράφοντας τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν καλύτερα τα μέρη που επισκέπτεστε;

"Περιπλανιόμαστε. Περιπλανιόμαστε πολύ. Χανόμαστε στις πόλεις και στα χωριά και ανάμεσα στους λόφους, καταγράφοντας τη ζωή όπως την συναντάμε. Ορισμένες φορές κατά την ώρα της φωτογράφισης ενός νέου προορισμού δεν παρατηρούμε ένα θέμα. Το βλέπουμε μόνο αφού επιστρέψουμε πίσω, αφού αποστασιοποιηθούμε και κοιτάξουμε τις εικόνες μερικές εβδομάδες ή μήνες αργότερα.
Είναι σημαντικό να αφήσεις το μέρος να σου δείξει την ιστορία του, αντί να την αναζητάς ο ίδιος με μια ιδέα που έχεις σκεφτεί από πριν."

A man in an ice cream van in Whitstable, UK. Photo by Along Dusty Roads.

Η φωτογράφιση ταξιδιωτικών θεμάτων φαίνεται εύκολη, αλλά είναι δύσκολο να πετύχεις σωστά αποτελέσματα. Πώς διασφαλίζετε ότι τα δικά σας θα ξεχωρίζουν;

"Στον κόσμο του Instagram, η φωτογράφιση ταξιδιωτικών θεμάτων σχετίζεται ολοένα και περισσότερο με γυναίκες που φορούν φαρδιά φορέματα και εκπληκτικά καπέλα και όχι με υπαρκτά άτομα και μέρη. Στο Μαρακές, για παράδειγμα, όλοι φαίνεται ότι μένουν στο ίδιο ριάντ, ότι επισκέπτονται το ίδιο σπα και ότι τραβούν τις ίδιες στημένες εικόνες σε δημοφιλή αξιοθέατα. Παρόλο που η ανάγκη υπαγορεύει να ενσωματώνουμε ορισμένες από αυτές τις "παρόμοιες" εικόνες στη δική μας ροή και στο ιστολόγιο, πήραμε την απόφαση να παραμείνουμε πιστοί στους εαυτούς μας και στον τύπο της φωτογραφίας που αγαπάμε."

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικές συμβουλές για τη φωτογράφιση ατόμων στη διάρκεια των ταξιδιών;

"Μας ρωτούν πάντα πώς καταγράφουμε εικόνες ανθρώπων, αν ζητάμε την άδειά τους πριν ή μετά. Ειλικρινά, σπάνια ρωτάμε. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα όμορφο πορτραίτο και στην εξαιρετική φωτογράφιση σκηνών δρόμου. Ολόκληρη η γλώσσα του σώματος ενός ανθρώπου αλλάζει όταν γνωρίζει ότι τον φωτογραφίζουν και η εικόνα που ήθελες να τραβήξεις παύει να υπάρχει.
"Φυσικά, είναι πραγματικά σημαντικό να τραβάς αυτές τις φωτογραφίες με σκοπό, σεβασμό και αίσθηση του περιβάλλοντος. Εμείς αποτιμάμε την κατάσταση και φωτογραφίζουμε "με τη μηχανή στη μέση" στο 90% των περιπτώσεων."

"Είναι σημαντικό να αφήσεις το μέρος να σου δείξει την ιστορία του, αντί να την αναζητάς ο ίδιος με μια ιδέα που έχεις σκεφτεί από πριν."

Η ώρα της ημέρας είναι σημαντική στις φωτογραφίες σας;

"Είναι πολύ σημαντική. Η διαφορά ανάμεσα σε μια ωραία και σε μια εξαιρετική φωτογραφία είναι συχνά η ώρα της ημέρας που τραβήχτηκε. Η φωτογράφιση στη διάρκεια της "χρυσής ώρας" είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσεις την τελική λήψη σου, αλλά όταν ταξιδεύεις (ιδιαίτερα αν έχεις πολύ λίγο χρόνο ή οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες) αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
"Όμως καθώς οι φωτογράφοι κυνηγούν τη "χρυσή ώρα", είναι εξίσου σημαντικό για εμάς τους ταξιδιωτικούς blogger να αντιλαμβανόμαστε ότι η ταξιδιωτική φωτογραφία δεν θα πρέπει να δίνει μόνο την εντύπωση των σταθερά ηλιόλουστων ημερών και εμπειριών. Ορισμένες φορές, ο καιρός δεν είναι καλός και ορισμένες φορές δεν καταφέρνεις να πας κάπου και να φωτογραφίσεις όπως θα ήθελες.
"Όμως, το να πετύχεις την τέλεια λήψη δεν είναι ο μόνος λόγος για να βρεθείς σε ένα υπέροχο μέρος."

Andrew and Emily of Along Dusty Roads.

Το να πληρώνεσαι για να ταξιδέψεις έχει γίνει ένα φιλόδοξο όνειρο για πολλούς. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα ταξίδια;

"Η πρώτη συμβουλή θα ήταν να μην πιστεύει τις υπερβολές. Υπάρχουν άπειρες "συνταγές" και άρθρα εκεί έξω που ισχυρίζονται ότι αν κάνεις απλώς το Α, το Β και το Γ, μπορείς να γίνεις ένας επιτυχημένος ταξιδιωτικός blogger, αλλά αυτό απλώς δεν είναι η αλήθεια. Αυτό που παραλείπουν συχνά να αναφέρουν είναι ο τεράστιος όγκος σκληρής δουλειάς που πρέπει να γίνει και οι λίγες μόνο τυχερές συγκυρίες που πιθανώς θα συναντήσουν για να τα καταφέρουν σε αυτόν τον κλάδο.
"Αν έχεις πραγματικό πάθος για να ασχοληθείς με αυτό επαγγελματικά, θα πρέπει να μάθεις πώς να γράφεις άρθρα και να βελτιώσεις τη φωτογραφία σου. Θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι σου αρέσουν πράγματι τα ταξίδια σε όλες τις μορφές τους. Δεν έχει να κάνει μόνο με θέρετρα 5 αστέρων και εντυπωσιακές πισίνες. Θα πρέπει να είσαι περίεργος, να είσαι παθιασμένος και να αισθάνεσαι τον ίδιο ενθουσιασμό είτε γράφεις ένα άρθρο που θα διαβάσει μόνο ένα άτομο είτε 10.000 άτομα."

Η ταξιδιωτική φιλοσοφία σας περιλαμβάνει δώδεκα ιδέες σχετικά με την απόλαυση, την αποδοχή και το να πιέζεις τον εαυτό σου μέχρι να φτάσει στα όρια. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα;

"Η μικρή μας ταξιδιωτική φιλοσοφία διασφαλίζει ότι, ακόμα κι αν κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται για το τι κάναμε ή δεν θέλει να ακούσει για τα εκπληκτικά πράγματα που είδαμε, εμείς θα γνωρίζουμε πάντα ότι βιώσαμε ένα μικρό κομμάτι του κόσμου όπως κανείς άλλος. Εκείνη η στιγμή, εκείνο το μέρος, εκείνη η ώρα – αυτά ήταν δικά μας.
"Ουσιαστικά, το να ταξιδεύεις είναι ένα προνόμιο και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ."

Θα μπορούσατε να μας πείτε μία από τις αγαπημένες σας ιστορίες που καταγράψατε με τη μηχανή σας;

"Αναμφίβολα, ήταν μια ιστορία στον Ισημερινό. Ήταν την τελευταία ημέρα της πενθήμερης πεζοπορίας μας στις Άνδεις – στο Quilotoa Loop. Η Emily ήταν πολύ κρυωμένη και τα πόδια μας πονούσαν. Υποτίθεται ότι θα ερχόταν ένα φορτηγό να μας μεταφέρει τα τελευταία λίγα χιλιόμετρα για να πάρουμε το λεωφορείο μέχρι το Latacunga, αλλά μας είπαν ότι θα καθυστερούσε τέσσερις ώρες ακόμη. Αποφασίσαμε να περπατήσουμε. Μια ώρα αργότερα, μια μπάλα ποδοσφαίρου αναπήδησε στη μέση του δρόμου και μετά ακολούθησαν δυο μικρά παιδιά, όχι μεγαλύτερα από 5 ή 6 ετών. Βρεθήκαμε κατά τύχη στο σχολείο του χωριού.
"Τις επόμενες λίγες ώρες περάσαμε ένα υπέροχο απόγευμα με αυτά τα παιδιά και τους δασκάλους τους. Παίξαμε ποδόσφαιρο, μιλήσαμε Ισπανικά, μοιραστήκαμε ιστορίες και τους δείξαμε πώς να φωτογραφίζουν με τις μηχανές μας. Είμαστε βέβαιοι πώς ήταν η πρώτη φορά που τα περισσότερα κρατούσαν στα χέρια τους μια μηχανή και ήταν πολύ χαρούμενα καθώς τραβούσαν φωτογραφίες με εμάς και μεταξύ τους, γελώντας με τα αποτελέσματα. Είναι μία από τις αγαπημένες μας ιστορίες στη Λατινική Αμερική και μία από τις αγαπημένες μας ταξιδιωτικές αναμνήσεις."

Ποιο είναι το κομμάτι του κιτ σας που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε όταν ταξιδεύετε;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο φακός Canon EF 50mm f/1.4. Προσφέρει κορυφαία ποιότητα εικόνας. Συχνά πρέπει να φωτογραφίζουμε σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και η ύπαρξη ενός σταθερού φακού σημαίνει ότι γνωρίζουμε πάντα πού πρέπει να σταθούμε για να καταγράψουμε τη σκηνή που βλέπουμε. Ιδιαίτερα όταν φωτογραφίζουμε "με τη μηχανή στη μέση", μια τεχνική που χρησιμοποιούμε συχνά."

Στο πνεύμα της εξέλιξης, ποια είναι τα επόμενα βήματα του Along Dusty Roads;

"Γενικά, η φιλοσοφία μας είναι προωθούμε τα ανεξάρτητα, τα γεμάτα σεβασμό και περιέργεια ταξίδια. Ωστόσο, για να εξελιχθούμε ως ταξιδιωτικοί φωτογράφοι και αφηγητές, καθώς και ως blogger, πρέπει να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο. Θέλουμε να αφηγηθούμε τις ιστορίες των ατόμων που συναντάμε στη διάρκεια της διαδρομής μας, των ανθρώπων που κάνουν εφικτές τις ταξιδιωτικές εμπειρίες μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσουμε το στυλ μας στη φωτογράφιση πορτραίτων και στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, ενώ ως άτομα που ασκούν επιρροή στο θέμα των ταξιδιών, αυτό θα μας βοηθήσει επίσης στην προσπάθειά μας να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν τη θετική επίδραση των ταξιδιών σε ένα μέρος.
"Όσον αφορά τους προορισμούς: η Λετονία, η Βραζιλία, η Καραϊβική, η Ολλανδία, τα Νησιά Φερόε και η Ισπανία βρίσκονται στην ατζέντα μας. Θα θέλαμε επίσης να εξερευνήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο λίγο καλύτερα."


Συντάχθηκε από τον Dan Castle

Σχετικά άρθρα
A casually-dressed woman, with a backpack and a Canon EOS RP camera over one shoulder, looks out to sea at a sunset.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

10 συμβουλές για καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες

10 τρόποι για να αποτυπώνετε πιο εντυπωσιακές ταξιδιωτικές φωτογραφίες, όπως οι καλύτερες ρυθμίσεις μηχανής για φωτογραφίες διακοπών και μέθοδοι για τη λήψη ασυνήθιστων εικόνων.

Two young people skateboard down a city street at night.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την μηχανή σας σε μια αστική απόδραση

11 συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αποτυπώσετε την ατμόσφαιρα της αστικής ζούγκλας.

Laura Bingham

VLOGGING

Laura Bingham: κατακτώντας τον ποταμό Essequibo

Η λάτρης της περιπέτειας Laura Bingham ηγήθηκε της πρώτης παγκοσμίως κατάβασης του ποταμού Essequibo και χρησιμοποίησε μια PowerShot G7 X Mark II για να καταγράψει την εμπειρία της σε ένα vlog.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις Ιστορίες