Andrey-Golovanov-Sergey-Kivrin-fencing

Φωτογράφιση δράσης με τους Andrey Golovanov και Sergey Kivrin

© Andrey Golovanov and Sergey Kivrin.

 

Λίγο πριν από το Μαραθώνιο του Λονδίνου και τον Αγώνα Ποδηλασίας Λονδίνο-Παρίσι, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνομιλήσουμε με δύο από τους πιο έμπειρους παγκοσμίως φωτογράφους αθλητικών διοργανώσεων: τον Andrey Golovanov και τον Sergey Kivrin. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, μίλησαν στην Canon για τα πλεονεκτήματα της ομαδικής εργασίας και για την προσέγγισή τους στην αποτύπωση εκπληκτικών φωτογραφιών δράσης.

Η φωτογραφία ως ομαδικό άθλημα

Είναι αρκετά ασυνήθιστο να βρεις μια φωτογραφική δημιουργική ομάδα τα μέλη της οποίας να συνεργάζονται τόσο στενά. Αλλά, για τους Ρώσους φωτογράφους Andrey Golovanov και Sergey Kivrin αυτή είναι η πρωταρχική τους επιλογή. Γνωρίστηκαν το 1986, ενώ εργάζονταν σε ένα περιοδικό της Σοβιετικής Ένωσης και από τότε είναι αχώριστοι.

Ο Sergey μάς εξηγεί τα πλεονεκτήματα αυτής της ασυνήθιστης συμφωνίας: "Κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια συνεργασία έχει μόνο πλεονεκτήματα. Πρώτον: Κατά τη φωτογράφηση, όταν συνεργαζόμαστε, έχουμε πάντα δύο οπτικές και δύο σημεία θέασης της διοργάνωσης. Δεύτερον, εάν κάποιος χάσει κάτι, ο άλλος λειτουργεί σαν "δίχτυ ασφαλείας". Επίσης, σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται να απορρίψουμε δουλειές, καθώς ακόμα κι αν ο ένας αρρωστήσει, ο άλλος μπορεί να τον καλύψει. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν συνεργαζόμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου πρέπει να καλύψουμε διοργανώσεις που διεξάγονται ταυτόχρονα!”

© Andrey Golovanov and Sergey Kivrin.

Περισσότερα από μια απλή στιγμή

Ο Andrey και ο Sergey έγιναν γνωστοί ως κορυφαίοι φωτογράφοι αθλητικών διοργανώσεων με τον παραδοσιακό τρόπο: χάρη στην παραγωγή τους και τη λήψη χιλιάδων εκπληκτικών φωτογραφιών σε τεράστιες αθλητικές διοργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τα χρόνια, έμαθαν τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι. Ενώ η φωτογράφιση αθλητικών διοργανώσεων μπορεί να φαίνεται εύκολη – "Ο φωτισμός, το φόντο, τα συναισθήματα των αθλητών, η ομορφιά της φιγούρας, η δυναμική, όλα τα στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας" – το σημείο λήψης και η κατανόηση του είδους είναι αυτά που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά.

Ο Sergey εξηγεί. "Προσπαθούμε πάντα να επιλέγουμε ένα σημείο λήψης χωρίς εμπόδια από διαφημίσεις, διακοσμητικές ταμπέλες, στύλους φωτισμού. Προσπαθούμε να κάνουμε αισθητικά ελκυστικό κάθε φωτογραφικό ρεπορτάζ και όχι απλώς να 'αποτυπώσουμε' τη στιγμή."

Φυσικά, η προετοιμασία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι. "Είναι απαραίτητο να προετοιμάζεσαι εκ των προτέρων για κάθε φωτογράφιση. Εξερευνήστε κάθε στοιχείο του αθλήματος, επισκεφτείτε το χώρο διοργάνωσης και βρείτε τα καλύτερα σημεία για τη λήψη. Είναι επίσης απαραίτητο να είστε εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες των αθλητών. Έτσι, μπορείτε να ετοιμάσετε στο μυαλό σας ένα καρέ από πριν και να είστε έτοιμοι για τη λήψη. Το βασικό είναι να γνωρίζετε τι θέλετε να εκφράσετε και όχι απλώς να βασίζεστε στην τύχη."

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η εργασία με τέτοιες απρόβλεπτες λήψεις δράσης απαιτεί μια τσάντα εξοπλισμού που είναι έτοιμη για τα πάντα. “Πάντα έχουμε μαζί μας ένα πλήρες σετ με φακούς EF 16-35mm f/4L IS USM, EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, EF 300mm f/2.8L IS II USM και EF 400mm f/2.8L IS II USM της Canon. Συνήθως χρησιμοποιούμε την Canon EOS-1D X Mark II."

Βετεράνοι των Ολυμπιακών Αγώνων

Δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που μπορούν δικαίως να ισχυριστούν ότι έχουν καλύψει περισσότερες από δώδεκα Ολυμπιάδες. Αλλά, για τον Andrey Golovanov και τον Sergey Kivrin, κάτι τέτοιο είναι απλώς άλλη μια μέρα στη δουλειά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν η 15η διοργάνωση για τον Andrey και η 12η για τον Sergey. Με τόσο μεγάλη εμπειρία στους Ολυμπιακούς, σίγουρα γνωρίζουν καλά το επάγγελμά τους, αλλά λένε ότι πλέον έχει γίνει πιο δύσκολο. "Δυστυχώς, η επιτυχία της δουλειάς μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Η μεταφορά, οι τοποθεσίες και ο αριθμός των φωτογράφων, η απόσταση ανάμεσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, η καλή λήψη Internet, όλα αυτά επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της δουλειάς μας."

Ο Sergey μας επαναφέρει στην πραγματικότητα αναφέροντας ότι δεν είναι όλα τόσο ελκυστικά – "Οι φωτοειδησεογράφοι κοιμούνται, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες, το πολύ τέσσερις ώρες τη μέρα. Είναι πολύ σκληρή δουλειά."

Η εξέλιξη της φωτογραφίας

Οι Sergey και Andrey έχουν, στο σύνολο, εμπειρία δεκαετιών και έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τις άπειρες αλλαγές στον κλάδο της φωτογραφίας. Από την εξέλιξη του φωτογραφικού εξοπλισμού μέχρι την εξάπλωση της ψηφιακής φωτογραφίας, έχουν προσαρμοστεί και είναι εξαιρετικά πετυχημένοι σε έναν κλάδο που μεταβάλλεται με την ταχύτητα του φωτός.

Γνώρισαν την επιτυχία για τις λήψεις τους με φιλμ, γιατί ήθελαν να είναι πιο επιλεκτικοί. "Όταν κάναμε λήψεις σε φιλμ, εξαρτιόμασταν σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα και την ποιότητα των φωτογραφικών υλικών. Στη Σοβιετική Ένωση, αυτή η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Με την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, που ήταν πλέον διαθέσιμη σε όλους τους φωτογράφους, η κατάσταση εξισορροπήθηκε."

Όπως πολλοί άλλοι, έτσι και αυτοί πίστευαν ότι υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι τώρα όλοι είναι φωτογράφοι. "Το επάγγελμά μας άλλαξε δραματικά. Άλλαξε η γενικότερη αντιμετώπιση. Τώρα όλα τα τηλέφωνα έχουν φωτογραφικές μηχανές και όλοι πιστεύουν ότι είναι φωτογράφοι."

© Andrey Golovanov and Sergey Kivrin.

Ποια είναι τα σχέδια της δυάδας από τη Ρωσία;

Αν και λατρεύουν τη φωτογράφιση αθλημάτων, ενθουσιάζονται και με διάφορα άλλα πράγματα. "Έχει πάντα ενδιαφέρον να εργάζεσαι για ένα περιοδικό, ένα βιβλίο ή μια έκθεση. Είναι κάτι διαφορετικό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να αποτυπώνεις μόνο τους πρωταθλητές, αλλά και την ατμόσφαιρα."

Αλλά, όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο ανταγωνισμός για αυτές τις δουλειές είναι απίστευτος και κάθε χρόνο γίνεται πιο έντονος. "Δυστυχώς, αυτές οι δουλειές γίνονται μικρότερες", μας αποκαλύπτει ο Sergey. "Συχνά, τα ΜΜΕ ανατρέχουν κατευθείαν στο Internet. Δεν εκτιμούν πλέον την ποιότητα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ταχύτητα."

Ευτυχώς, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα ζήτηση για ποιοτικές φωτογραφίες αθλητικών διοργανώσεων. "Τον επόμενο καιρό, θα δουλέψουμε στο Φεντ Καπ στη Ρωσία και μετά στο Καζακστάν για τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης. Το καλοκαίρι θα καλύψουμε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Μόσχα και τους Ισλαμικούς Αγώνες στο Μπακού. Επομένως, έχουμε πολλή δουλειά.", μας λέει ο Sergey χαμογελώντας.

Βραβεία και διακρίσεις

Κατά τη διάρκεια της ένδοξης καριέρας τους, οι δύο φωτογράφοι έχουν κερδίσει πολυάριθμα φωτογραφικά βραβεία σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη χώρα τους, τη Ρωσία. Ήταν ιδιαίτερα περήφανοι για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 2012. Επίσης, συνείσφεραν με τις φωτογραφίες τους στην συμμετοχή της Ρωσίας για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι. Επίσης, τους ανατέθηκε να ενημερώσουν άλλους φωτογράφους αθλητικών διοργανώσεων, κατά την προετοιμασία για αυτούς τους αγώνες.

© Andrey Golovanov and Sergey Kivrin.

Τσάντα εξοπλισμού των Sergey και Andrey:

Φωτογραφικές μηχανές:

EOS-1D X

EOS-1D X Mark II

Φακοί:

EF 16-35mm f/2.8L III USM

EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

EF 300mm f/2.8L IS II USM

EF 400mm f/2.8L IS II USM

EF 600mm f/4L IS II USM

EF 800mm f/5.6L IS USM

Αξεσουάρ:

Canon EF Extender 1.4x III

Τηλεχειριστήριο με χρονοδιακόπτη Canon TC-80N3Συντελεστής συνέντευξης: Σύνταξη από τον Martin Fleming