Berlin: Convergence

Βερολίνο: Convergence

Ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Nehemias Colindres προσφέρει ένα πορτραίτο του Βερολίνου, της πόλης που έχει κάνει σπίτι του. Οι ταινίες και οι φωτογραφίες του αποκαλύπτουν την τεράστια διαφορετικότητα των πολλών πλευρών της πόλης και των χαρακτήρων που κατοικούν σε αυτήν. Εδώ, αποκαλύπτει την αγάπη του για την πόλη και το κίνητρο που τον οδήγησε να την κάνει θέμα των φωτογραφιών και της ταινίας του.


"Την μισώ αυτήν την πόλη. Έχω χάσει το μέτρημα για τις φορές που έχω ξεστομίσει αυτά τα λόγια για το μέρος που αποκαλώ σπίτι μου. Ωστόσο, βρίσκομαι εδώ για πάνω από τρία χρόνια, επειδή κάθε φορά που το λέω αυτό κάτι με τραβά να ξαναγυρίσω πίσω.

Δεν γνώριζα τι είναι αυτό το κάτι και αυτός ήταν ο σκοπός της ταινίας – γιατί μέσα από έναν φακό μπορείς να καταγράψεις πράγματα που δεν μπορεί πάντα να δει το γυμνό μάτι.

Οι Βερολινέζοι συχνά περνούν τα πάνδεινα για να παραμείνουν εδώ, διότι η ζωή σε αυτήν την πόλη μπορεί να εμπεριέχει ομορφιά, δημιουργικότητα, έξαψη και ελευθερία.

Αυτή είναι η ιστορία τους. Η δική μας ιστορία.

Μέσα σε 24 ώρες κατέγραψα τις πλευρές αυτής της πόλης που θα έκαναν ορισμένους να ορκίζονται ότι δεν πρόκειται ποτέ να ζήσουν εδώ. Ωστόσο, για εμάς που αποκαλούμε το Βερολίνο "σπίτι" μας, αυτές οι πλευρές είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο παραμένουμε εδώ.

Ο καθένας που έρχεται εδώ έχει τη δική του ιστορία, αλλά οι ιστορίες αυτές μπλέκονται για να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη ιστορία της πόλης συνολικά. Η πόλη ζει και αναπνέει σαν οργανισμός.


Από τον Τούρκο που οδηγεί ταξί μέσα στη σκοτεινή νύχτα για να βγάλει τίμια το ψωμί του έως τη νεαρή Γιαπωνέζα που προσπαθεί να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της μέσω του χορού σε μια νέα χώρα, κάθε πρόσωπο αυτής της ταινίας είναι ένα κύτταρο αυτού του οργανισμού.

Αυτά τα στιγμιότυπα δείχνουν τον κοινό αγώνα αυτών που έρχονται εδώ. Αυτό καθαυτό αποτελεί την ομορφιά αυτού του τόπου – το γεγονός ότι είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε για αυτόν.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος εξωτερικά δείχνει τόσο συγκροτημένος, αγωνίζεται για να νιώσει την εμπειρία της σύνδεσης με οποιονδήποτε ή με οτιδήποτε. Νιώθει λαχτάρα για κάτι· πολεμά τη μοναξιά του.Ωστόσο, πέρα από την απομόνωση, έχει την επιθυμία να παραμείνει εδώ και να προσπαθήσει να συνάψει σχέσεις – αν όχι με τους ανθρώπους, με την ίδια την ουσία της πόλης. Καθώς πετάγεται και βγαίνει έξω στο δρόμο με το πουκάμισο ανοιχτό, στο πρόσωπό του διακρίνεται η απόγνωση, που δηλώνει την ανάγκη του να γίνει ένα ακόμη και με τα κτήρια και τους δρόμους αυτού του μέρους. Η ιστορία της χορεύτριας εμπεριέχει την ίδια λαχτάρα και αποφασιστικότητα.

Ακολουθεί την πρωινή της ρουτίνα, συγκεντρωμένη καθώς προπονείται. Είναι μόνη της εδώ, αλλά ο χορός της τη μεταφέρει σε ένα άλλο Βερολίνο – σε εκείνο στο οποίο ανήκει. Ο χορός της είναι ο λόγος για τον οποίο παραμένει εδώ. Όταν ανεβαίνει στην ταράτσα και δίνει την παράστασή της, είναι σαν να το κάνει για τα ίδια τα κτήρια της πόλης.

Ωστόσο, οι πανκ που βγήκαν από το καταθλιπτικό σπίτι τους γεμάτοι κέφι, πίνουν μπύρες και, καθώς περιδιαβάζουν στο Βερολίνο, μοιάζουν ελεύθεροι, σαν να έχουν ξεφύγει από τον αγώνα.Έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο – συνδέθηκαν με την πόλη και προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, κατακτώντας την. Οι μπογιές στα πρόσωπά τους είναι μάσκες επανεφεύρεσης, τις οποίες μόνο σε ένα μέρος σαν κι αυτό μπορεί να φορέσει κανείς.

Είναι ελπίδα. Όπως τα πλάνα μου με το λαμπερό φως που περνά από ένα ανοιχτό παράθυρο, το αεροπλάνο που πετά χαμηλά στον γαλάζιο ουρανό – η δίοδος διαφυγής που κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει επιλέξει ακόμα.

Αυτή η ταινία καταγράφει αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό αυτόν τον τόπο και μου θυμίζει τη δύναμη που έχουν οι ταινίες να παρουσιάζουν κομμάτια της ζωής. Το Βερολίνο είναι ένας τόπος διάψευσης, ένας τόπος θριάμβου και ελεύθερης θέλησης. Παρότι μερικές φορές είναι σκληρό και αδυσώπητο, στην καρδιά του υπάρχει μαγεία.


Πείτε μας την ιστορία της πόλης σας με μία εικόνα

Οι πόλεις είναι πλούσια χωνευτήρια όπου συγκλίνουν πολλοί άνθρωποι – αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο κινηματογραφιστής Nehemias Colindres μέσω της ταινίας και των φωτογραφιών του με θέμα το Βερολίνο. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να καταγραφεί η ποικιλομορφία μιας πόλης σε ένα και μόνο καρέ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές όψεις του ίδιου μέρους. Έχοντας αυτό υπόψη, σας καλούμε να πάρετε μέρος στη φωτογραφική πρόκληση αυτού του μήνα και να καταγράψετε τι σημαίνει για εσάς η πόλη σας σε ένα και μόνο καρέ. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείξετε τις αντιθέσεις στο στυλ μεταξύ των εργαζομένων στην πόλη και των χίπστερ, να αποδώσετε τον τρόπο πού διαγκωνίζονται οι κοινότητες ή να καταγράψετε ιστορικούς δρόμους δίπλα στον εντυπωσιακό μοντερνισμό.

Δείξτε μας την πόλη σας σε μία φωτογραφία. Απαθανατίστε την και στείλτε τη φωτογραφία στην κατηγορία "Η πόλη μου" της Γκαλερί μας, εδώ.