T1 header

Φωτογράφιση των Σέρφερ πόλης του Μονάχου με τους Tom Rijpert και Serge Teulon

"Τη μία στιγμή είσαι στο κέντρο της πόλης και την επόμενη είσαι σε αυτή την κοινότητα σέρφινγκ". – Tom Rijpert, Σκηνοθέτης διαδραστικών φιλμ

Καθόμαστε στην όχθη του ποταμού Eisbach στο Μόναχο με τον σκηνοθέτη διαδραστικών φιλμ Tom Rijpert και τον Διευθυντή Φωτογραφίας του (DOP) Serge Teulon. Ο ήλιος είναι ψηλά και κάνει υπερβολική ζέστη για Απρίλιο, αν και το νερό είναι ακόμη παγωμένο στους 4ºC. Είναι η τελευταία ημέρα λήψεων για τους Σέρφερ της πόλης και ενώ το πολυπληθές συνεργείο ετοιμάζεται για την άφιξη των σέρφερ, αφιερώνουμε πέντε λεπτά για να μιλήσουμε με τον Tom και τον Serge σχετικά με την εμπειρία και, ειδικότερα, για την EOS C300 Mark II.

Ο Tom ξεκινά:

"Όταν λάβαμε την πρώτη ενημέρωση ενδιαφερθήκαμε όλοι πολύ, επειδή πολλά από αυτά είναι εντελώς νέα. Μας αρέσουν οι νέες τεχνολογίες, ειδικά όταν μας επιτρέπουν να προσφέρουμε νέες εμπειρίες στους χρήστες."

Ωστόσο, για τον Tom, η τεχνολογία είναι μόνο το μέσο. Θέλει να σας βάζει ακριβώς στο σημείο όπου η τεχνολογία χάνεται στο παρασκήνιο και το μόνο που απομένει είναι μια πραγματικά ανθρώπινη ιστορία.

"Από την πλευρά της ιστορίας, όλη αυτή η κοινότητα σέρφινγκ είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα υποκουλτούρα για τους θεατές, συν το ότι είναι κάτι που βρίσκεται πολύ κοντά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για φυσιολογικούς ανθρώπους που κάνουν αυτά τα παράδοξα πράγματα, τα οποία αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για φωτογραφία ή, στη δική μας περίπτωση, για προσομοίωση φωτογραφίας".

Ο Eisbach είναι μια ανοιχτή σκηνή με περισσότερους από εκατό σέρφερ που ανεβαίνουν στα κύματά του καθημερινά. Όσον αφορά στα θέματά του, ο Tom δεν θα μπορούσε να είχε βρει καλύτερους από τους Tao, Karina και Alex.

"Μας βοήθησαν πάρα πολύ στο να μπούμε στην κοινότητα του σέρφινγκ. Είναι μια πολύ κλειστή κοινότητα και συνήθως δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα οι εμπορικές κινηματογραφήσεις, καθώς κάτι συμβαίνει πάντα γύρω από το ποτάμι τους και αυτός είναι ο τρόπος που το βλέπουν, ως 'το ποτάμι τους'."

Στον Serge άρεσε επίσης πολύ το δυναμικό της τοποθεσίας για την παραγωγή "Οι σέρφερ της πόλης":

"Το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη σημαίνει ότι μπορείς να δεις κτίρια γύρω σου, αυτοκίνητα να περνούν στο βάθος του κάδρου, αλλά έχουμε επίσης και μια πολύ προσωπική γωνία με τον σέρφερ. Μπορούμε να τοποθετήσουμε την κάμερα σχεδόν στο ύψος της στάθμης του νερού μπροστά από τον σέρφερ και αυτό πραγματικά δίνει την αίσθηση ότι είμαστε μαζί με τον σέρφερ πάνω στο κύμα".

Ωστόσο, για τον Serge, η πρόκληση είναι στον φωτισμό του Eisbach:

"Όταν κινηματογραφείς, πρέπει πάντα να δημιουργείς το περιβάλλον, άρα πρέπει να το φωτίσεις. Δεν μπορείς απλώς να βασιστείς στο φυσικό φως ή στα φώτα της πόλης, πρέπει πάντα να το ενισχύεις. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ να μην διαφοροποιήσουμε πολύ το περιβάλλον, καθώς δεν θέλουμε οι άνθρωποι να νομίζουν ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να τραβήξουν αυτήν τη φωτογραφία. Δεν θέλαμε να φαίνεται πολύ σκοτεινό ή πολύ φωτισμένο και έτσι προσπαθήσαμε να το κάνουμε να μοιάζει ρεαλιστικό. Για να το κάνουμε αυτό, ταιριάξαμε τα χρώματα του φωτισμού μας με αυτά από τα φώτα του δρόμου στη γέφυρα. Ο οπίσθιος φωτισμός είναι ουσιαστικά το σεληνόφως. Χρησιμοποίησα 2 φωτιστικά μπαλόνια με ήλιο, ένα βολφραμίου μπροστά στο επάνω μέρος της γέφυρας και ένα πίσω, για αντιστάθμιση στο φως της ημέρας. Στη συνέχεια, τοποθέτησα τέσσερα φώτα εργασίας σε έναν στύλο ικριώματος κατά μήκος της γέφυρας και μετά, επιπλέον, τοποθέτησα άλλα τέσσερα 10k στη γέφυρα και δύο, 5k, στις όχθες του ποταμού στραμμένα προς τους σέρφερ".

Ενώ ορισμένοι κινηματογραφιστές αρέσκονται να ωθούν τις κάμερές τους στα όρια, ο σκηνοθέτης διαδραστικών φιλμ Tom και ο Serge προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, εφευρίσκοντας εντελώς νέα, ειδικά rig για την EOS C300 Mark II, ώστε να ζωντανέψουν το όραμα των Σέρφερ της πόλης του Μονάχου. Η όλη διαδραστική εμπειρία συνδυάζει τόσο πολλές διαφορετικές και καινοτόμες κινηματογραφικές τεχνικές, ώστε απαιτήθηκαν εκτεταμένες δοκιμές, όπως μας λέει ο Serge:

"Οπότε, μέσω της λήψης με διαφορετικά rig και από διαφορετικές γωνίες, κάναμε μια πολύ εκτεταμένη αναγνώριση της τοποθεσίας. Τραβήξαμε άπειρες στατικές εικόνες από διαφορετικές πλευρές του κύματος –από το κέντρο, από πίσω, οτιδήποτε θα μπορούσε να μας δώσει μια διαφορετική γωνία– υλοποιώντας ταυτόχρονα το δημιουργικό όραμα του Tom".

Ο Tom ξεκινά να μας καθοδηγεί βήμα προς βήμα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν μια ολόκληρη γκάμα μηχανών Canon για να δημιουργήσουν τα ειδικά rig στα οποία στηρίζεται όλη η εμπειρία. Ξεκινά με το rig των 180º:

"Για λήψη 180º, η μεγάλη πρόκληση είναι ότι υπάρχουν παρά πολλά πράγματα στο κάδρο, όπως τα φωτιστικά σώματα, το προσωπικό ή οι περαστικοί – στοιχεία που συνήθως δεν θέλουμε. Είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος σκέψης και καδραρίσματος των λήψεων".

Ο Serge προσθέτει:

"Στην αρχή δοκιμάσαμε δύο μηχανές EOS C300 Mark II με πολύ ευρυγώνιους φακούς και μετά δοκιμάσαμε μία κάμερα με υπερ-ευρυγώνιο φακό. Διαπιστώσαμε ότι η μία κάμερα με τον υπερ-ευρυγώνιο φακό μας έδινε μεγάλη αυτονομία. Μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε τυπικό εξοπλισμό για να φέρουμε την κάμερα κοντά στο νερό και για να την προστατέψουμε όταν ήμασταν κοντά στο νερό. Το πιο σημαντικό, από τη δημιουργική πλευρά, είναι ότι παρείχε μια καθοριστική οπτική, που πραγματικά χαρίζει στο φιλμ".

Δημιουργήθηκε επίσης ένα rig ζουμ με τη χρήση τριών EOS C300 Mark II, για να επιδείξει τα πλεονεκτήματα του οπτικού ζουμ σε σχέση με το ψηφιακό στους αρχάριους φωτογράφους που ενδέχεται να χρησιμοποιούν smartphone. Ο Tom εξηγεί:

"Όσον αφορά στο rig ζουμ, πιστεύω ότι η μεγάλη πρόκληση ήταν ότι θέλαμε και οι τρεις μηχανές να έχουν το ίδιο σημείο θέασης. Άρα έπρεπε να δουλέψουμε με αντικριστά rig, που χρησιμοποιούνται συνήθως για λήψεις 3D. Πρέπει επίσης κάθε μία από αυτές τις τρεις μηχανές να αφηγείται διαφορετική ιστορία. Στην περίπτωση της κοντινής λήψης είχαμε τον σέρφερ, σε λίγο πιο ευρεία λήψη είχαμε τον σέρφερ και τους θεατές, και με τη μέγιστη ευρυγώνια λήψη, που ήταν πιστεύω 28mm, προσέγγιζε περισσότερο μια ιστορία για την κοινότητα σέρφινγκ στο κέντρο της πόλης. Πιστεύω ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα άποψη, για μας ως κινηματογραφιστές. Είναι ωραίο να συνειδητοποιείς ξανά τις αλλαγές που φέρνει μια επιλογή φακού και πώς αφηγείσαι μια διαφορετική ιστορία από την ίδια προοπτική με διαφορετικό φακό".

Τέλος, δημιούργησαν το rig γρήγορης δράσης:

"Και μετά είχαμε το rig γρήγορης δράσης που είναι πολύ ωραίο, καθώς έχεις πολλές καταναλωτικές κάμερες που σου επιτρέπουν να τραβάς βίντεο και να παίρνεις στατικές φωτογραφίες από αυτό το βίντεο, αλλά προφανώς θέλαμε να δείξουμε την ποιότητα των φωτογραφιών, των φωτογραφιών της Canon σε αυτήν την περίπτωση, κάτι που δεν μπορείς να πάρεις από το βίντεο".

Πέρα από την τεχνολογία, αυτό που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε αυτή την απίστευτη εμπειρία είναι οι φυσικές επιδόσεις των σέρφερ μας. Ο Tom είναι φανερά εντυπωσιασμένος με αυτούς:

"Ο Alex και η Karina είναι πράγματι πολύ συμπαθητικοί και εξαιρετικοί σέρφερ· όσο για τον Tao, ήταν φανταστικός. Σε κάποιο σημείο, του ζήτησα αστειευόμενος να έρθει λίγο πιο κοντά σε εμάς με τη σανίδα του, ενώ πήγαινε κυριολεκτικά κόντρα στη δύναμη του κύματος, και το έκανε, ήρθε λίγο πιο κοντά. Αυτά που μπορούσε να κάνει και ο έλεγχος που είχε πάνω στη σανίδα του και στο ίδιο το ποτάμι ήταν κυριολεκτικά απίστευτα. Σε κάθε λήψη, ήταν τέλειος, έκανε αυτό που έπρεπε, σε τέλειο συγχρονισμό με τον γερανό μας, ήταν απίστευτο και πολύ εντυπωσιακό".

Δράση με την EOS

Όσον αφορά στην EOS C300 Mark II, ο Serge αισθανόταν πολύ άνετα, παρόλο που είχε στα χέρια του ένα εντελώς νέο και αστραφτερό "εργαλείο".

"Η C300 Mark II είναι μια κάμερα νιώθω πολύ οικεία. Κατά τη γνώμη μου, η Canon είναι εξαιρετική σε αυτό, καθώς δεν άλλαξε το μέγεθος και το βάρος του σώματος. Δεν άλλαξε επίσης τη διάταξη των πλήκτρων της κάμερας, κάτι που την κάνει οικεία σε όλους όσους έχουν χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες εκδόσεις της".

Παρόλο που υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες νέες δυνατότητες, ο Serge αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

"Η C300 Mark II τραβάει εσωτερικά στα 4k, το οποίο είναι μεγάλη υπόθεση – ξέρετε ότι πολλές κάμερες χρειάζονται εξωτερικό εξοπλισμό για λήψεις στα 4k. Το εσωτερικό σύστημα μενού έχει επίσης βελτιωθεί και είναι πολύ πιο εύχρηστο. Δεν χρειάζεται να περάσεις από πολλές σελίδες για να βρεις αυτό που θέλεις".

Σε σχέση με τις ειδικές απαιτήσεις για τις λήψεις των Σέρφερ της πόλης, η EOS C300 Mark II πραγματικά έλαμψε:

"Διαπίστωσα ότι η C300 Mark II είναι μια εξαιρετική κάμερα για λήψεις σε ασθενή φωτισμό. Αντιμετώπισε το σκοτάδι εξαιρετικά. Έχει επίσης εξαιρετικό δυναμικό εύρος για το φως της ημέρας και για συνθήκες όπως στο ποτάμι, όπου είχαμε πολλές πολύ φωτεινές περιοχές από τον ήλιο και από τις αντανακλάσεις από τα φώτα μας στην επιφάνεια του νερού. Φωτίζαμε τον σέρφερ με έντονο οπίσθιο φωτισμό για να τις απομονώσουμε και η κάμερα αντιμετώπιζε το σκότος του φόντου και τις φωτεινές περιοχές στον σέρφερ χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα."

Μία από τις τελευταίες προσθήκες σε αυτήν την κινηματογραφική κάμερα είναι η τεχνολογία Dual Pixel CMOS AF, με την οποία είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί ο Serge:

"Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω την αυτόματη εστίαση της C300 Mark II κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών γυρισμάτων αλλά και μεταξύ των λήψεων. Εντυπωσιάστηκα πολύ από τις επιδόσεις της. Δεν υστερεί από την αυτόματη εστίαση μιας φωτογραφικής μηχανής, κατά τη γνώμη μου".

Η EOS C300 Mark II βοήθησε επίσης την ομάδα να πάει ένα βήμα παρακάτω στην επεξεργασία μετά τη λήψη, όπως εξηγεί ο Serge:

"Χρησιμοποιήσαμε τη ρύθμιση Canon Log 2, μια εξαιρετική ρύθμιση gamma. Μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την κάμερα στο έπακρο, καθώς ξέρουμε ότι θα πάρουμε εξαιρετική εικόνα και θα μπορούμε να επαναφέρουμε τα πάντα στην αρχική κατάσταση κατά το στάδιο της επεξεργασίας μετά τη λήψη".

Ο Tom το συνοψίζει τέλεια για εμάς:

"Υπάρχει πολύ πληροφορία στα μαύρα και στα λευκά. Όσον αφορά στο χρώμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι επεξεργασίας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό κατά την κινηματογραφική λήψη, ειδικά αν πρόκειται για εμπορική, επαγγελματική κινηματογραφική παραγωγή υψηλής ποιότητας. Πιστεύω ότι ήταν η ιδανική κάμερα για εμάς."

Εξερευνήστε τη διαδραστική εμπειρία "Οι σέρφερ της πόλης" εδώ.