Image Quality - EOS-1D X Mark II

Ποιότητα, λεπτομέρεια και εύρος έκθεσης

Η ανάλυση, η ευαισθησία και το εύρος έκθεσης δεν χρειάζεται πλέον να αλληλοαναιρούνται.

hero.jpg
sensor

Αισθητήρας CMOS πλήρους καρέ 20,2 Megapixel

Ο αισθητήρας CMOS πλήρους καρέ 20,2 Megapixel με υψηλό εύρος έκθεσης, που έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί από την Canon, μειώνει τον θόρυβο σε όλο το εύρος των ταχυτήτων ISO. Αυτός ο εκπληκτικός αισθητήρας διαθέτει μικροφακούς χωρίς κενά μεταξύ τους, προσφέροντας υψηλή ποιότητα εικόνας σε όλες τις συνθήκες λήψης. Οι φακοί χωρίς κενά εξαλείφουν οποιαδήποτε απώλεια φωτός ανάμεσα στα pixel, καθώς όλο το φως που πέφτει πάνω στον αισθητήρα διοχετεύεται στα pixel που βρίσκονται από κάτω. Έτσι βελτιώνονται οι επιδόσεις συγκέντρωσης φωτός και αυξάνεται ο λόγος σήματος προς θόρυβο.

Χάρη στην αύξηση του αριθμού των pixel εγγραφής, συγκριτικά με την EOS-1D X, η ανάλυση των 20,2MP στην EOS-1D X Mark II προσφέρει περισσότερες δυνατότητες κοπής με παράλληλη διατήρηση εκπληκτικού επιπέδου λεπτομέρειας. Ταυτόχρονα, το αυξημένο εύρος έκθεσης επιτρέπει την υπερέκθεση ή/και την υποέκθεση των λήψεων χωρίς σημαντικές απώλειες στις λεπτομέρειες.

high_iso.jpg

ISO 51.200

Υψηλή ευαισθησία ISO

Η ταχύτητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε επαγγελματική περίσταση και η μεγαλύτερη ευελιξία στις ταχύτητες ISO είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τη λήψη σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού ή σε σχεδόν σκοτεινούς χώρους. Με κορυφαία εγγενή ταχύτητα ISO 51200, η EOS-1D X MARK II επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση της τιμής ISO στα 409600 για λήψεις σε πολύ σκοτεινούς χώρους. Η ευελιξία δεν σταματά εδώ. Ακόμα και στην κατάσταση Αυτόματης ταχύτητας ISO, η μηχανή προσφέρει ταχύτητες κλείστρου έως και 1/8000 δευτ., όπως και διόρθωση έκθεσης στη Χειροκίνητη κατάσταση.

eos-1d-x

Διόρθωση παρεκκλίσεων του φακού στη μηχανή

Όταν κυκλοφόρησε η αρχική EOS-1D X, διέθετε λειτουργίες διόρθωσης της περιφερειακής φωτεινότητας και της χρωματικής παρέκκλισης, ενώ μια επιπλέον λειτουργία διόρθωσης της παραμόρφωσης συμπεριλήφθηκε στην EOS 7D Mark II. Εξελίσσοντας περισσότερο αυτές τις επιλογές επεξεργασίας στη μηχανή, η EOS-1D X Mark II περιλαμβάνει τόσο τις συγκεκριμένες λειτουργίες όσο και μια νέα λειτουργία διόρθωσης της διάθλασης, που εφαρμόζεται στις εικόνες JPEG κατά τη διάρκεια της λήψης. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους φωτογράφους να δουλεύουν με μικρότερο διάφραγμα χωρίς να ανησυχούν για την υποβάθμιση στην ποιότητα της εικόνας που προκαλείται από τη διάθλαση.

Στο παρελθόν, ήταν απαραίτητη η αποθήκευση δεδομένων διόρθωσης φακού με το λογισμικό EOS Utility1. Ωστόσο, στην EOS-1D X Mark II, τα δεδομένα διόρθωσης φακού για την περιφερειακή φωτεινότητα, τη χρωματική παρέκκλιση και τη διάθλαση είναι ήδη αποθηκευμένα στη μηχανή2, εξαλείφοντας την ανάγκη διόρθωσης των παρεκκλίσεων του φακού στις εικόνες JPEG μέσω υπολογιστή. Αυτή η λειτουργία δέχεται επίσης δεδομένα από οποιουσδήποτε μελλοντικούς φακούς που διαθέτουν ενσωματωμένα δεδομένα διόρθωσης παρεκκλίσεων. Έτσι, η αποθήκευση δεδομένων με το EOS Utility είναι πλέον περιττή.

1 Τα δεδομένα διόρθωσης φακού δεν απαιτούνται για τη διόρθωση της διάθλασης

2 Ορισμένοι φακοί δεν διαθέτουν δεδομένα διόρθωσης παρεκκλίσεων

Ενσωματωμένη Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού

eos-1d-x

Με την EOS-1D X, το λογισμικό Digital Photo Professional της Canon παρείχε λύσεις για τη διόρθωση διάφορων παρεκκλίσεων του φακού και παραμορφώσεων στις εικόνες. Στην EOS-1D X Mark II, αυτές οι λειτουργίες διόρθωσης έχουν ενσωματωθεί στη μηχανή με μια ειδική λειτουργία Ψηφιακής βελτιστοποίησης φακού.

Η Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού προσομοιώνει την απόδοση του φακού, με μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων, αναπαριστώντας κάθε στάδιο της διέλευσης του φωτός μέσω της οπτικής διαδρομής. Με αυτές τις πληροφορίες, η Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού μπορεί να διορθώσει μια σειρά τυπικών οπτικών παρεκκλίσεων και την απώλεια ανάλυσης που προκαλείται από το χαμηλοπερατό φίλτρο μιας μηχανής, εφαρμόζοντας μια αντίστροφη λειτουργία σε κάθε λήψη ώστε κάθε εικόνα να προσεγγίζει περισσότερο τον τρόπο που εμφανίζεται η σκηνή στο γυμνό μάτι. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία εικόνων υψηλής ποιότητας με εντυπωσιακή λεπτομέρεια, παρέχοντας στους φωτογράφους μεγαλύτερη ευελιξία όταν εργάζονται με μεγάλες ή μικρές τιμές διαφράγματος, χωρίς να ανησυχούν για τις παρεκκλίσεις και τη διάθλαση του φωτός.

Ενώ οι διορθώσεις παρέκκλισης του φακού μπορούν να εφαρμοστούν σε αρχεία JPEG κατά τη λήψη των εικόνων, η Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού εφαρμόζεται κατά την επεξεργασία των εικόνων RAW στη μηχανή.

Στυλ εικόνας "Υψηλή λεπτομέρεια"

menu

menu

Το Στυλ εικόνας "Υψηλή λεπτομέρεια" που αναπτύχθηκε αρχικά για τις μηχανές EOS 5DS και EOS 5DS R έχει προστεθεί και στην EOS-1D X Mark II για τη μεγιστοποίηση του όγκου των λεπτομερειών που καταγράφονται από τον αισθητήρα 20,2 Megapixel της μηχανής. Αυτή η ρύθμιση δίνει προτεραιότητα στις διαβαθμίσεις των τόνων και τονίζει τις μικρές λεπτομέρειες. Το Στυλ εικόνας "Υψηλή λεπτομέρεια" προορίζεται για εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν απευθείας από τη μηχανή, χωρίς επεξεργασία μετά τη λήψη.

Επιπλέον, το Στυλ εικόνας "Υψηλή λεπτομέρεια" διαθέτει τρεις παραμέτρους όξυνσης με δυνατότητα προσαρμογής, που προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο για την επεξεργασία της όξυνσης σε αρχεία JPEG από τη μηχανή. Οι παράμετροι είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στο φίλτρο Unsharp Mask στο Adobe Photoshop και στο λογισμικό DPP της Canon.

Ο μηχανισμός "Ισχύς" προσαρμόζει το επίπεδο της όξυνσης που εφαρμόζεται στα περιγράμματα της εικόνας. Ο μηχανισμός "Λεπτότητα" προσδιορίζει το μέγεθος των λεπτομερειών που οξύνονται. Μπορείτε να τον μετακινήσετε προς τα αριστερά για να οξύνετε μικρότερες λεπτομέρειες. Ο μηχανισμός "Κατώφλιο" προσδιορίζει την αντίθεση που πρέπει να υπάρχει σε ένα τμήμα της εικόνας για να θεωρηθεί ως περίγραμμα και να οξυνθεί. Οι χαμηλές ρυθμίσεις επιτρέπουν την όξυνση ακόμα και των πιο διακριτικών περιγραμμάτων.

ΑΙΣΛ: Προτεραιότητα ατμόσφαιρας/Προτεραιότητα λευκού

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

Η EOS-1D X Mark II διαθέτει μια επιλογή ρυθμίσεων Αυτόματης ισορροπίας λευκού (ΑΙΣΛ) που αντιμετωπίζουν διαφορετικά το τεχνητό φως. Η επιλογή "Προτεραιότητα ατμόσφαιρας" στοχεύει στη διατήρηση κάποιων από τους θερμούς τόνους χρώματος που δημιουργούν οι τεχνητές πηγές φωτός προκειμένου να διατηρηθεί ένα μέρος από την ατμόσφαιρα της σκηνής, παρόμοια με τη συμβατική ρύθμιση ΑΙΣΛ σε άλλες μηχανές EOS. Η επιλογή "Προτεραιότητα λευκού" εξαλείφει το μεγαλύτερο μέρος των θερμών τόνων από τις λυχνίες πυράκτωσης και προσπαθεί να αποδώσει εικόνες με ουδέτερα χρώματα, όπου είναι εφικτό.